Sanja Iveković dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za 2022. godinu.

 

Sanja Iveković dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za 2022. godinu.

03.05.2022

Aktivna još od sedamdesetih godina kako na hrvatskoj i jugoslavenskoj, te međunarodnoj umjetničkoj sceni. Umjetnica je – fotografkinja, performerica, skulptorica, autorica instalacija – dizajnerica i aktivistica.

Njezin rad karakteriza upotreba raznolikih umjetničkih medija: intervencija u javnom prostoru, videa, performansa, kolaža, participativne umjetnosti, a neke od osnovnih tematskih okosnica su društvene reprezentacije ženskosti, ženska povijest, nasilje nad ženama, odnos suvremenosti i prošlosti, naročito povijesti antifašizma i socijalizma.

Zaokupljena problematikom identiteta žene, od 1976. posvećuje se isključivo mediju videa, fotografije i reklamno-dokumentarnim materijalima, istražujući njihove medijske specifičnosti; jedna od začetnika video umjetnosti u hrvatskoj umjetnosti.

2001. godine rekreirala je skulpturu Gëlle Fra (Zlatna dama), spomenik sjećanja i nacionalni simbol Luksemburga, koju je nazvala po Rosi Luxembourg i predstavila je kao trudnicu, uz prateću ploču s različtim tekstom na tri jezika: na francuskom – La résistance, la justice, la liberté, l’indépendence; na njemačkom – Kultur, Kapital, Kunst; te na engleskom – Whore, Bitch, Madonna, Virgin.

Sanja Iveković dobitnica je velikog fotografskog priznanja Camera Austria Award 2009. godine, a 2014. godine bila je u užem izboru za nagradu Artes Mudi. 2022. je i dobitnica Nagrade Grada Zagreba.

Čestitamo!

Dobitnici na službenim stranicama Grada Zagreba:

https://zagreb.hr/en/u-2022-godini/178906