Tjaša Kalkan dobitnica je nagrade publike na 12. izložbi HT nagrada

 

Tjaša Kalkan dobitnica je nagrade publike na 12. izložbi HT nagrada

11.06.2019

Nakon prebrojavanja glasova publike, komisija je ustanovila da je posjetiteljima na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost bio najomiljeniji rad Tjaše Kalkan "Posejdonov gnjev", 2019. Nagrada iznosi 10.000 kuna.

Riječ je o multimedijalnoj instalaciji - fotokolažu i skulpturi koje autorica tumači na sljedeći način:
 
„Bog mora i potresa već stoljećima umirovljeno živi na dnu mora. Jednog jutra probudio se uz stravične zvukove lounge house muzike. Izronivši, ugledao je prizor iz pakla: ogroman bazen usred otvorenog mora, brodovi čudovišta, a u pozadini Jadranska obala, goli beton i plastika. I ti zvukovi. 'Kako se usuđujete, bijedni smrtnici? Zaboravili ste sve potrese, oluje, potope i morska čudovišta koje sam vam slao!' Posejdon se toliko uvrijedio i razbjesnio da je vlastitim rukama počeo bacati ležaljke u more. Uslijedilo je potpuno uništenje."
 
Tjaša Kalkan rođena je 1987. Završila je preddiplomski studij germanistike i francuskog jezika i književnosti 2009. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2016. diplomirala je studij fotografije na ADU Zagreb. Dobitnica je RC Young European Art Award 2017. i posebne nagrade za najboljeg mladog autora na Rovinj Photodays 2012. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Nagradu publike izložbe „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“ osvojila je i 2017. za fotografsku seriju „Dijalozi“.
 
Komisija je izvukla i najsretnijeg posjetitelja koji je glasao za pobjednika nagrade publike, a to je Ines Ivanovski kojoj u Split stiže nagrada - Huawei tablet T1 8 inch Pro. Čestitamo!