10. Ljeto u MSU: Pankrti

 

10. Ljeto u MSU: Pankrti

20.06.2023 - 20.06.2023 / MSU

LJETO U MSU – ove godine jubilarni 10. put!!
Multimedijalna formula „4 u 1“: KONCERT- IZLOŽBA - FILM - PLES!
LJETO U MSU - urbani spoj suvremene umjetnosti i popularne kulture!

„Ni več smisla/zeli ste ga vi
Kaj bi se pretvarjali/smo vaši sinovi
Ni več smisla/same laži
Ni več muzike /krivi ste vi

To smo lepi in prazni
to smo lepi in prazni
ampak nam je
čisto vseeno”
(Lepi in prazni, Pankrti, 1977.)  

2 0 .   l i p n j a   2 0 2 3 .  KONCERT PANKRTA - PLES- IZLOŽBA - FILM

19.30  PLES  – Sol, autorski projekt Silvije Marchig /KIK MELONE, MSU

Predstava nastaje pod utjecajem aktualnog razdoblja globalne neizvjesnosti i nesigurnosti, te egzistencijalne opasnosti uslijed preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas. (Predstava je dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2022, za Najbolju plesnu predstavu u cjelini.)

Do 19.00 IZLOŽBA – Budućnosti / Zbirka kao glagol

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom rastu, dok drugi taj rast vidi kao prijetnju planetu i životu. Izložba nastoji osvijestiti važnost naše aktivne uloge u spašavanju vlastite budućnosti. S ovom izložbom predstavlja se i novi, arhitektonski reorganizirani otvoreni prostor muzeja, koji omogućuje da se posjetitelj odmah s ulaza susretne s remek djelima iz muzejskog fundusa.

21.00 KONCERT – Pankrti

Na 10. jubilarnom  Ljetu u MSU -  20. lipnja nastupaju poniri, kumovi, ma očevi punka na Balkanu ljubljanski Pankrti
Tekstovi  ljubljanskih Sex Pistols danas kao i nekad seciraju/preispituju  sistem i ismijavavaju novokomponirane bogataše i  korumpirane političare.
Zato dođite u MSU i poslušajte u živo sve najveće hitove Pankrta.

Pioniri punka na Balkanu i jedna od najsnažnijih i najutjecajnijih  pojava u rocku regije u zadnjih 50 godina. Ove godine kultnu „Bandieru rossu“ izvode  u svečanom ruhu - povodom Dana antifašizma 22.6. Povod ovogodišnjem nastupu je i recentni live album benda „Turneja pomirenja / Live in Zagreb 1985.“ sa snimkom koncerta u RANS-u Moša Pijade u Zagrebu 9. prosinca iste godine te regionalna turneja znakovito naslovljena „Turneja pomirenja“.

Gregor Tomc - ideolog i tekstopisac Pankrta: „Prva generacija punkera bila je u nekom smislu hipijevska, koliko god to danas neobično zvučalo. Iako smo hipije mrzili iz dna duše kao muziku, izgled i filozofiju,  po duši smo im bili prilično slični. Za razliku od kasnijih generacija hardcorovaca koji su furali punkerski kolektivizam i uniformizam, mi smo bili individualisti  i romantičari. Ako su Pankrti imali utjecja to je bilo više u smislu  da su neke ljude probudili iz zimskog sna sedamdesetih. Inače, u Zagrbeu smo poslije 1977.bili još puno puta i čini mi se da smo najveći utjecaj uvijek imali na ženski dio publike” ( Branko Kostelnik: „Moj život je novi val” 2004.)

Peter Lovšin - pjevač, tekstopisac i skladatelj Pankrta: „Pankrti su imali više koncerata u Zagrebu nego u Ljubljani, no, istina je da se od svega najbolje sjećam kako smo u onim pretrpanim Balkan expresima uvijek morali stajati na putu kući, kamo smo obično dospjeli s prvim jutarnjim maglicama... Na našem  prvom zagrebačkom  koncertu 1977. i prvom punk koncertu uopće u Hrvatskoj, na izložbi Mirka Ilića u SC u Savskoj 25. još nismo poznavali Đonija Štulića, a poslije je bio redovit gost na skoro svim  našim zagrebačkim koncertima...” (Branko Kostelnik: „Moj život je novi val”, 2004.)


O Ljetu u Msu

Ljeto u MSU jedno je od središnjih kulturnih i umjetničkih događanja tokom ljetnih mjeseci u Zagrebu, kako za građane Zagreba, tako i za goste i turiste. Program donosi presjek aktualnih umjetničkih događanja, ali i najnovijih umjetničkih otkrića na multidisciplinarnoj umjetničkoj sceni Zagreba, Hrvatske, regije i svijeta.
Statistika Ljeta u MSU, tokom proteklih 10 godina fascinira i uključuje 164 programa - 52 koncerta, 51 filmska projekcija, 36 performansa, 15 velikih izložbi, 12 književnih tribina, inozemna kazališna gostovanja. I više od 40 tisuća posjetitelja.
Ljeto u MSU tradicionalno se održava u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima. Glavno događanje večeri su tradicionalno koncerti najboljih bendova regije. Line up svirki za ovu godinu uključuje grupe i izvođače: Rundek i EKIPA, Pankrti, Pavel, M.O.R.T. i Damir Avdić.
Kroz spoj glazbe, izložbi, filma te plesa program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture i njihovog približavanja široj publici.

**

I n f o r m a c i j e   z a   p o s j e t i t e l j e:
Ulaz u prostor koncerta od 20 sati.
Ulaznice za Ljeto u MSU 2023. mogu  se kupiti putem sustava Eventim.hr i na recepciji MSU-a (od utorka do subote od 11 do 18 sati te na dan koncerta).

Cijene ulaznica:
15 € do dana koncerta
17 € na dan koncerta

Požurite jer je broj ulaznica ograničen.

Ljeto u MSU team:
Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a
Izložba „Budućnosti“: kustoski tim MSU
Urednice plesnog programa : Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila, Tea Kantoci
Asistentica producenta i koordinatorica plesnog programa: Miranda Herceg
Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković
Marketing: Andrea Barberić Lukić
Kontakt za medije: media@msu.hr

Projekt podržali :
Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Sponzor : Zagrebačka pivovara, Hrvatsko društvo skladatelja, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba   

Medijski pokrovitelji: Radio Yammat FM, T- portal, Muzika.hr, Jutarnji list, CMC, Radio Tvornica, Ravno do dna