10. rođendan Kina Metropolis

 

10. rođendan Kina Metropolis

26.09.2020 - 26.09.2020 / Dvorana Gorgona

Povodom desete godišnjice pokretanja programa Kina Metropolis u subotu, 26. rujna, održat će se filmski maraton na kojem će biti prikazana 4 filma: Animafestov Slavna invazija medvjeda na Siciliju, te igrani Kako biti dobra supruga, Vjeran čovjek i Corpus christi. Sve ulaznice bit će u prodaji po popularnoj cijeni od 10 kuna, a ulaznica za kino omogućit će i ulaz na izložbu po izboru u MSU.


 

Kino Metropolis otvoreno je 2. rujna 2010. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu zagrebačkom premijerom proslavljenog igranog filma "Samac" (A Single Man) redatelja Toma Forda. Programski voditelj Kina Metropolis od njegova pokretanja je filmski kritičar Zlatko Vidačković. Već deset godina Kino Metropolis utječe na zagrebačku kino publiku potičući refleksivnost i kritičnost te konzumiranje kvalitetnijeg kulturnog audiovizualnog sadržaja, nudeći vrhunske filmske, festivalske i revijalne sadržaje koji predstavljaju otklon od dominantnih mainstream koncepcija.

Kino Metropolis član je lanca Europa cinemas od siječnja 2013. kao vođa mini grupe od pet hrvatskih kina (čine je i Ljetna pozornica Tuškanac u Zagrebu, Kino Novska, Kino POU Daruvar te Kinoteka Zlatna vrata u Splitu). Kino Metropolis domaćin je Revije europskog filma, Pule u Zagrebu, Europe u kinu i drugih festivalskih manifestacija. 

U glavnom programu Kina Metropolis prikazuju se europski i nezavisni svjetski igrani filmovi odabrani ne samo s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala (Cannes, Venecija, Berlin, Rim, Karlovy Vary i dr.) nego i repertoara europskih art-kina. Cilj ovog projekta je pomno odabranim i umjetnički vrijednim filmskim programom kvalitativno obogatiti filmski repertoar, kao i ponudu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

U programu kina su i hrvatski i europski kratki igrani filmovi koji se često prikazuju kao uvod u dugometražne igrane filmove.  Europski kratki filmovi omogućuju upoznavanje kino publike s ključnim izazovima EU u područjima novih tehnologija, klimatskih promjena, migracija, sigurnosti, populacijskih i gospodarskih kretanja i jačanja populističke retorike.

Na repertoaru kina su i vrsni europski i hrvatski dokumentarni filmovi. U dječjem programu  prikazuju se probrani hrvatski, europski i nezavisni svjetski animirani i igrani filmovi za djecu.
 

Raspored projekcija za 10. rođendan Kina Metropolis

16.00 Slavna invazija medvjeda na Siciliju, 82', animirani, Francuska, Italija, r. Lorenzo Mattotti
Ova fantastična priča započinje u davna vremena dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije. Kada lovci otmu medvjedića Tonija, sina kralja medvjeda Léoncea, ovaj u nakani da vrati svoga sina i osigura blagostanje svojem narodu, krene u borbu protiv ljudi...

17.30 KAKO BITI DOBRA SUPRUGA (La bonne épouse), 105', humorna drama, Francuska, r. Martin Provost, gl. Juliette Binoche, Yolande Moreau
Paulette i njezin suprug dugi niz godina vode institut za kućanice u francuskom Alsaceu u kojem obučavaju tinejdžerice da postanu savršene domaćice. Kad njezin suprug iznenada umre, Paulette preuzima školu i otkrije da je na rubu bankrota. Film je šaljiv i satiričan prikaz univerzalne priče o solidarnosti, emancipaciji i rodnoj ravnopravnosti.

19.30 VJERAN ČOVJEK (L’homme fidèle), 75′, romantična drama, r. Louis Garrel, gl. Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily-Rose Depp.
Lijepa Marianne ostavlja Abela kako bi ostvarila vezu s njegovim najboljim prijateljem Paulom, s kojim je ostala u drugom stanju. Nakon 8 godina uspješne veze Paul iznenada umre, a Marianne se vrati Abelu što potakne niz neobičnih događaja, ljubomore…

21.00 CORPUS CHRISTI (Boze Cialo), 115', kriminalistička drama, Poljska, r. Jan Komasa, gl. Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel.

Dvadesetogodišnji Daniel odlučuje postati svećenik nakon što doživi duhovnu transformaciju u popravnom domu za mlade, što mu slijedom neobičpnih okolnosti uspije u maloj lokalnoj zajednici prožetoj problemima i predrasudama.

Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a osvojio je 49 nagrada i 19 nominacija na međunarodnim filmskim festivalima.