Izložba „Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter“ u Belgiji

 

Izložba „Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter“ u Belgiji

04.03.2020 - 21.07.2020 / Palača lijepih umjetnosti BOZAR

IZLOŽBA JE PRODULJENA DO 21.7.2020.

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i briselske palače lijepih umjetnosti Bozar, realizirana je izložba arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera na kojoj je prikazano stotinjak njegovih radova. 

Polazna točka izložbe su sinteza i sintezni pristup koji su utkani u svaki segment Richterovog stvaralaštva, kako arhitektonskog i umjetničkog tako i onog u području teoretskog promišljanja i eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Usto, Richterov rad česta je tema i poticaj za istraživanja suvremenih umjetnika, pa je tako na izložbi prikazan i rad Marka Tadića pod nazivom „Man standing in a Museum looking at something“ iz 2017.

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT-51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor niza arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Istaknut ćemo samo neke od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru: jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada poput Muzeja za prostorne eksponate, Muzeja evolucije u Krapini, Muzeja revolucije u Beogradu i Sarajevu, Arheološkog muzeja u Aleppu. Usto, autor je Vile Zagorje, Tvornice Saponije u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu među kojima su i Herderova nagrada i Nagrada Viktor Kovačić i Vladimir Nazor za životno djelo.

U Muzeju suvremene umjetnosti 2017. održana je velika retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“ koja je valorizirala i pozicionirala Richtera u kontekstu nacionalne i internacionalne umjetničke i arhitektonske scene druge polovice 20. st. Tijekom 2018. godine izložba je postavljena u Neue Galerie u Grazu, zatim u belgijskom gradu Wevelgemu te u Veneciji,  a Richterovo stvaralaštvo bilo je predstavljeno i u okviru izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“, u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Izložba u Bozaru još jedan je doprinos promociji hrvatske arhitektonske i umjetničke baštine ali i novog čitanja Richterovog stvaralaštva.

Izložba će biti otvorena do 21.7.2020.

Kustosi: Vesna Meštrić (MSU), Iwan Strauven i Francelle Cane (BOZAR).