Promocija - časopis OEI, posebno izdanje: vizualna i konkretna poezija u Jugoslaviji, 1968-1983

 

Promocija - časopis OEI, posebno izdanje: vizualna i konkretna poezija u Jugoslaviji, 1968-1983

05.11.2021 - 05.11.2021 / MSU, 1. kat

Promocija posebnog broja časopisa OEI posvećenog vizualnoj i konkretnoj poeziji u Jugoslaviji od 1968. do 1983.

Muzej suvremene umjetnosti, prvi kat , petak, 5. 11. 2021. u 18 sati

Sudjeluju: gost urednik Sezgin Boynik te urednici i izdavači Jonas (J) Mangusson i Cecilia Grönberg

 

Poseban broj časopisa OEI posvećen vizualnoj poeziji, Sickle of Syntax and Hammer of Tautology:Concrete and Visual Poetry in Yugoslavia, 1968–1983, potpisuje gostujući urednik Sezgin Boynik.

Taj svezak prvi je pregled produkcije vizualne i konkretne poezije u socijalističkoj Jugoslaviji između 1968. i 1983. na engleskom jeziku. Primjere konkretne poezije objavljivane u časopisima koji su i u svoje vrijeme imali veliku nakladu, poseban broj časopisa OEI te poetske eksperimente tumači kao organski povezane s društvenim pokretima, kritičkim teorijama i mladenačkim kulturnim revolucijama.  Sezgin Boynik, gost urednik, govorit će o konkretnoj i vizualnoj poeziji u Jugoslaviji i njezinu neuobičajenom i kompleksnom razvoju, s naglaskom na organizacijske i polemičke aspekte.

U Srpu sintakse i čekiću tautologije pregled je ranih godina pokreta OHO i njihove kompleksne teorije o riječima i stvarima; intervju s Rastkom Močnikom o programiranoj umjetnosti i političkom formalizmu; militantne polemike Gorana Babića; kontradikcije pokreta Signalizam; subjektivni strukturalni instrumenti Judite Šalgo; zaumni eksperimenti Jovana Despotova; detektivski meta-tekstovi Slavoja Žižeka; poetske studije samoupravljanja Vujice Rešin Tucića; feministička historizacija škole eksperimentalnog pjesništva u Ažinu; demokratizacija vizualne poezije u publikaciji i izložbi Westeast. Uz brojnu drugu građu, koja je prvi put prevedena na engleski jezik i okupljena u jednom izdanju, tu je i izbor iz posebnih brojeva časopisa poput Pitanja, Problemi, Ulaznica, Dometi, Delo, Koraci, Vidik, Pegaz posvećenih konkretnoj i vizualnoj poeziji.

U drugom će dijelu promocije Jonas (J) Magnusson i Cecilia Grönberg, izdavači i urednici časopisa OEI, govoriti o povijesti i uredničkoj politici časopisa te predstaviti posljednji broj (OEI # 92-93) pod nazivom Lettrist Corpus: The Complete Magazines (1946–2016), odnosno prvu sveobuhvatnu publikaciju o letrističkim časopisima koji je uredio Frédéric Acquaviva, pisac, kustos i umjetnik. U tom su svesku sabrani i kontekstualizirani svi brojevi ukupno 119 časopisa objavljenih između 1946. i 2016. a koji su bili ili izravno uključeni ili povezani s letrizmom  – interdisciplinarnim i dinamičnim avangardnim pokretom koji je potekao iz Francuske i čije su izdavačke avanture i težnje još gotovo nepoznate, ne samo široj publici.

OEI je časopis iz Stockholma posvećen onome što nastaje onkraj raznih disciplina – eksperimentalnim oblicima mišljenja kao i kolažiranju i povezivanju poezije, vizualnih umjetnosti, filozofije, filma i dokumenata; kritičkim istraživanjima i mapiranjima, uredničkim projektima, ne-afirmativnom pisanju, novim ekologijama i alternativnim historiografijama.

OEI izlazi od 1993., a uređuju ga i izdaju Jonas (J) Magnusson i Cecilia Grönberg. www.oei.nu.

Sezgin Boynik je teoretičar i umjetnik, izdavač i urednik časopisa Rab Rab.  Objavio je brojne tekstove o konkretnoj poeziji, zaumnoj poeziji, punku i lijevoj avangardi. Živi i radi između  Helsinkija i Prizrena.

Predstavljanje će se održati na engleskom jeziku.

Promocija se održava u sklopu rezidencijalnog programa MSU.