Lana Stojićević – metteur-en-scène, predstavljanje umjetnice i razgovor

 

Lana Stojićević – metteur-en-scène, predstavljanje umjetnice i razgovor

11.11.2021 - 11.11.2021 / MSU Online

U sklopu 13. dana fotografija Arhiva Tošo Dabac održat će se dva predstavljanja i razgovora sa suvremenim fotografkinjama. Prvo predstavljanje bit će šibenske fotografkinje Lane Stojićević o kojoj Jasmina Šarić piše: „Poput istinskog metteur-en-scène, Lana Stojićević postavlja scenu: stvara set pronalazeći i nadograđujući okruženje, izrađuje kostime i makete te kreira kompozicije." 

 

Šarić nadalje piše: "Nastanku svakog od ovih radova prethodi detaljno umjetničko istraživanje, važan element koji je konstantan u njezinoj umjetničkoj praksi. Originalnost vizualizacije, koherentno kombiniranje dokumentarnog i fiktivnog (ponekad i s dozom humora, ali uvijek sa suptilnim aktivističkim porivom), fragmentiranost narativa i minucioznost izvedbe karakteristike su kojima postiže visoku hipertekstualnost radova. Moglo bi se reći da se radi o određenoj vrsti scenske fotografije, za potrebe koje umjetnica preuzima i ulogu redatelja, scenografa, kostimografa i izvođača. Fotografije su to koje čitamo kao što čitamo svijet oko sebe – povezujući funkcije, vrijednosti i značenja.“

Lana Stojićević ove je godine osvojila treće mjesto na natječaju za Nagradu 'Ivan Kožarić' za umjetnike do 35 godina koji je proveo MSU uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Predstavljanje će se održati online, 11. studenog u 18 sati, putem aplikacije Zoom i live streama na Facebook stranici Arhiva Tošo Dabac: 

Live stream: https://www.facebook.com/arhivTD 
Zoom link: https://us06web.zoom.us/j/88402937405?pwd=bEFuNFBFeFcxWHEwNUlHZzBXSS80UT09 

Lana Stojićević (1989., Šibenik) diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu poput Ostrale bijenala u Dresdenu, New East Photo Prize u Londonu, OFF-bijenala u Budimpešti. Dobitnica je više nagrada, poput Nagrade Radoslav Putar (Institut za suvremenu umjetnost, Split, 2021.), treće otkupne Nagrade Ivan Kožarić (MSU, Zagreb, 2021.), nagrade Metro Imaging na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London, 2016.) i godišnje nagrade za mlade umjetnike (HDLU, Zagreb, 2015.). Članica je HZSU-a. Živi i radi u Splitu.


Pregled svih programa 13. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac dostupan je na linku: PROGRAM


Fotografija:
Lana Stojićević, Sunny Side, 2018.