ANTISEZONA 20: online izvedba predstave „Down, by Law“

 

ANTISEZONA 20: online izvedba predstave „Down, by Law“

16.05.2020 - 16.05.2020 / ONLINE IZVEDBA

U subotu, 16.5.2020. u 19 sati na programu je online izvedba predstave „Down, by Law“,  koautorske inicijative OOUR, autorica i izvođačica Jelene Lopatić i Mile Čuljak.

Izvedba na Antisezoni 20 nastavlja se na predstavu nastalu u koprodukciji koautorske inicijative OOUR i HNK Ivana pl. Zajca za koju je u sezoni 2017./2018. publika nagradila Jelenu Lopatić za najbolje glumačko ostvarenje, a predstavu je odabrala za najbolju dramsku predstavu u cjelini u programu Hrvatske drame.

**

„U žargonu, izraz "down by law" (pod udarom zakona) ima više različitih značenja.

Jim Jarmusch, redatelj istoimenog filma "Down by Law", o izrazu kaže kako se 80-tih koristio u uličnom žargonu, a označavao je blisku osobu.

Naš Down, by Law je monodrama pisana kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje se upisivalo u novi kôd - izvedbeni kôd zajedništva. Pišući, stremila sam ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja.

Sadašnjost donosi još mnogostrukija stremljenja i pitanja povezanosti i podrške. Gdje smo sada? Kako će “Borisi” oživljavati društvo?

Jelena i ja odlučile smo se ukrasiti i ukrasti vam vrijeme. Sada, možda više nego tada i ikada, potrebne su nam zajednice koje osnažuju. Ovo je, i dalje će biti, oko 55 minuta bliskosti, povezanosti, skrbi, nježnosti i razumijevanja prema svim familijama osoba s Down sindromom i svih nas“.

Mila Čuljak

**

Izvedbu pratite na: https://www.twitch.tv/antisezona

Nakon izvedbe, pridružite nam se u online razgovoru o izvedbi u Hangover sesiji:

Zoom platforma, ID: 906 582 748 Pass: 1652020

Tekst: Mila Čuljak

Autorice i izvođačice:

Jelena Lopatić i Mila Čuljak

Autor glazbe:

Adam Semijalac

Album “Down, by law OST” može se besplatno poslušati i skinuti na:

https://bebenavole.bandcamp.com/album/down-by-law-ost

Tekst i izvedbu obgrlili i podupiru: Selma Banich, Sandra Čarapina, Mejra Mujičić, Alan Vukelić i Dobriša Radovanović

 

O ANTISEZONI 20: 

ANTISEZONA 20 nastavak je uspješnog projekta iz prethodne godine koji nudi novi format programacije izvedbenih sadržaja i plesnih predstava i popratnih događanja u Muzeju suvremene umjetnosti te otvara prostor za susret publike i stručne javnosti s aktualnim strujanjima na hrvatskoj suvremenoj izvedbenoj sceni.

Riječ je o projektu kojeg je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, a realizira se kroz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti i umjetničkih organizacija Četveroruka, Kik Melone, Multimedijalna koliba i kolektiva IMRC (koji djeluje pod novim imenom DIVERT).

ANTISEZONA 20, nastavno na prošlogodišnju ediciju, suradnički je projekt samo-organizacije i zajedničke programacije koji autorice pokreću nakon niza godina samostalnog i zajedničkog umjetničkog, organizacijskog i aktivističkog djelovanja, nalazeći partnera u krovnoj instituciji suvremenih umjetničkih praksi u gradu Zagrebu – Muzeju suvremene umjetnosti. 

Dio programa ANTISEZONA 20, koji je bio predviđen u terminu do ljeta, a uključuje reprizne i gostujuće predstave, dijelom će se odgoditi do mogućeg termina realizacije, a dijelom će se realizirati na nekoliko online načina. 

Voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU: Branko Kostelnik

Voditeljica programa multimedijske dvorane MSU: Miranda Herceg