ANTISEZONA 21 - IMPROSPEKCIJE2021 - Međunarodni festival improvizacije

 

ANTISEZONA 21 - IMPROSPEKCIJE2021 - Međunarodni festival improvizacije

26.11.2021 - 28.11.2021 / MSU, 2. kat povremenih izložbi

Posljednji blok Antisezone u ovoj godini donosi festival improvizacije - Improspekcije2021.

Programacija festivala Improspekcije2021 vođena je promišljanjem aktualnih potreba i stanja, kako umjetničke scene, tako i društva. U vremenu u kojem živimo, improvizacija dobiva novo značenje, te nas iskustvo i vještine stečene kroz višegodišnju praksu improvizacije podržavaju i uče kako opstati u izvedbi, ali i izvan nje.

 

Kroz izvedbe, radionice, diskurzivne i eksperimentalne formate program Improspekcija propituje različite tjelesne, socijalne i političke aspekte improvizacije u najširem smislu, nastavlja stare i otvara prostor za nove suradnje, lokalno kao i s međunarodnim partnerima, te podržava rad lokalnih umjetnika s posebnim fokusom na utjecaj pandemije na umjetnički rad i produkciju.

Nakon gostovanja međunarodno renomirane umjetnice Kirstie Simson u MSU u rujnu, Improspekcije 2021 u studenom dovode predstave domaćih autora i izvođača.

 

26. studenog 2021., 19.00 sati, MSU, 2. kat Povremenih izložbi

Večer studentskih radova:

Anika Cetina, Ela Đimoti, Jeanne Lakits, Dora Pocedić: ‘JADE’
Valentina Miloš: 'l (s)'
Ela Đimoti: 'nice things inside’
Anika Cetina: 'Anna, balla'


27. studenog 2021., 19.00 sati, MSU, 2. kat Povremenih izložbi - OTKAZANO ZBOG BOLESTI IZVOĐAČA - 

Antonia Dorbić, Marta Krešić, Danijela Renić i Lana Šprajcer: 'Svijet od poljubaca ne kamenja'
predstava

28. studenog 2021., 18.00 sati, MSU, 2. kat Povremenih izložbi

Nikolina Komljenović i DISKOlektiv : 'Most'
predstava razmjene

 

Cijena ulaznice po večeri  – 50 kuna

Studenti, učenici plesnih škola, umirovljenici i nezaposleni – 35 kuna

Osobe s invaliditetom i osoba u pratnji – besplatno

Ulaz na predstavu razmjene “Most” je besplatan.

Ulaznice se mogu kupiti svakoga dana na blagajni Muzeja. Ukoliko namjeravate kupiti ulaznice na dan izvedbe, molimo rezervirajte na: recepcija@msu.hr

Za dolazak na predstavu razmjene “Most”, molimo rezervirati mjesto na: improspekcije@gmail.com

Zbog epidemioloških razloga broj posjetitelja je ograničen.

Program se održava uz sve mjere koje su propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

26. studenog 2021., u 19.00 sati

Večer studentskih radova:
Anika Cetina: 'Anna, balla'
Vitomir Jovičić Simke tragično je preminuo 2009. godine u Rijeci. Tijekom večernjeg izlaska, nakon prisile na break dance i rap, gurnut je u rijeku gdje se je, pred mnoštvom okupljenih, ugušio utapanjem.  Rad je pokrenut vlastitim sjećanjem, osjećajem odgovornosti i potrebom za odgovorom na tragičan događaj. Koreografija se temelji na pojedinačnim i zamišljenim iskustvima žrtve, počinitelja i svjedoka koje održavam u jednom izvođačkom tijelu. Afektivno izvođačko stanje koreografski razvijam u izvedbeni modalitet koji radi kao obrambeni mehanizam za suočavanje s uvjetima koreografije, izvedbe i sebe same. Anna, balla je rad vlastite tuge, frustracije i boli.

U koreografiji se koriste motivi dramskog djela 4.48 Psychosis autorice Sarah Kane te pjesma Schiccherie autorice Madame.

Rad je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom doc.art. Irme Omerzo.

Valentina Miloš: 'l (s):

Izvedba je rezultat rada s metodama korištenima u izvedbi LSLSLS, koreografa Mateja Kejžara, u izvedbi Lane Hosni. U radu se ogleda susret tijela, glasa, prostora i vremena koji se, zbog specifičnosti ovakvoga pristupa, međusobno otvaraju jedan drugome te tako pronalaze dom u supostojanju, prihvaćanju i eksperimentu. U ovome radu se naglašava dovoljnost svega prisutnoga te se upravo tako nudi u danom trenutku istraživanja, pa tako i same izvedbe.

'l (s)' rezultat je jednogodišnjeg istraživanja, provedenog tijekom 3. godine prediplomskog studija plesa, realiziran u produkciji Akademije dramske umjetnosti pod mentorstvom Petre Hrašćanec, Mateja Kejžar i Lane Hosni.

Oblikovanje svjetla: Marko Milohnić

 

Ela Đimoti: 'nice things inside

U ovom radu istražujem razne mogućnosti i vrste sudjelovanja gledatelja u izvedbi kroz uvezivanje pokreta, govora, objekata i tehnologije s primarnim ciljem preispitivanja funkcije autora. Kroz donošenje raznih odluka i odabira gledatelji, svjesno ili nesvjesno, transformiraju izvedbu prema svojim afinitetima. Iako u radu postoji precizna struktura, ona je stvorena da bi bila modificirana i/ili uništena na način specifičan za datu publiku u datom trenutku.

Ovaj solo je nastao u produkciji Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, tijekom studija Suvremenog plesa (izvedbeni smjer) u sklopu kolegija Istraživački projekt na 3. godini pod mentorstvom doc. art. Irme Omerzo.

 

Anika Cetina, Ela Đimoti, Jeanne Lakits, Dora Pocedić: ‘JADE

Tijelo dopušta biti viđeno, kroz koreografiju njegovog odnosa s kamerom. Koreografija je rezultat intimne interakcije izvođača s alatom kamere. Izvođači rade s osobnim/javnim/virtualnim prostorom da izbjegnu njihove normative i naglase svoju osjetljivost.

Destabiliziramo udobnost gledatelja koja polazi od pretpostavke uživanja u izvedbi izdaleka. Stoga daleko od gledatelja prilazimo koreografiji.

Rad je nastao za vrijeme akademske godine 2020./2021., u produkciji Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, tijekom studija Suvremenog plesa, izvedbenog smjera, prilikom kolegija Koreografija 4, pod mentorstvom doc.art. Nikoline Pristaš.

 

27. studenog 2021., u 19.00 sati - OTKAZANO ZBOG BOLESTI IZVOĐAČA - 

Antonia Dorbić, Marta Krešić, Danijela Renić i Lana Šprajcer: 'Svijet od poljubaca ne kamenja'

Koreografija se odvija na oblaku pod zemljom i spekulira o vremenu koje ne prolazi, već je sveprisutno, sadržano u svijetu stvari. Svijet na oblaku pod zemljom uvijek je u blagom, suzdržanom, kontinuiranom kretanju. Kategorija vremena je bez smjera i sklada; uvažava mnogostrukost i raznolikost vremenitosti – kamenja ljudi crva i mikroba – koji ponavljanjem, obnavljanjem, nadovezivanjem u mrežu kontinuiranog kretanja, ostvaruju privremene slike i događaje -

na oblaku pod zemljom, stvari su oblije i mekše, a razlike

u površinama stvari su

mutnije, uvijek u nastavljanju i prožimanju      pogleda

 

višestrukost pogleda ne umanjuje udaljenost samo je raspodjeljuje

 

produžuje nastavlja zamišlja

 

konstantno i uzajamno uspostavljanje i poništavanje svijeta kroz susrete.

 

Svakim u-parivanjem s postavkama koreografije, plesačice obnavljaju i nadograđuju znanje i razumijevanje o mreži zbivanja na oblaku pod zemljom.

Inspirirano radovima:

Reign of Aphrodite – a renaissance for beauty in apocalypse, Alma Tetto

Matters of Care: Speculative Ethics in More Than Human Worlds, Maria Puig de la Bellacasa

The Order of Time, Carlo Rovelli

Ways of Seeing, John Berger

 

28. studenog 2021., u 18.00 sati

Nikolina Komljenović i DISKOlektiv: 'Most'

predstava razmjene

Koreografija i izvedba: Radharani Pernarčič, Josipa Bubaš, Nikolina Komljenović, DISKOlektiv

Produkcija: ekscena u suradnji s Multimedijalnom kolibom - festivalom Improspekcije2021

 

Most je još jedna u nizu inicijativa za razmjenu praksi plesnih umjetnika iz Hrvatske i Slovenije inspirirana susretima organiziranima kroz Improspekcije2020 u Kazalištu na otvorenom Kamenjak i u Zagrebu.

Budući da se radi o predstavi razmjene, 'Most' možemo shvaćati i kao valutu suradnji. 

U predstavi se mijenjaju i razmjenjuju, proučavaju, koriste tijela, pokreti, ples, razumijevanje, teorija, percepcija, somatika, produkcijski uvjeti, politike, kako bi se stvorili uvjeti iz kojih izrasta izvedbenost i na kraju sama predstava. Baš za nas. Sve. Koji smo prisutni i surađujemo. U osluškivanju koristeći valutu suradnje: MOST. Ova izvedba je poziv da zajedno potvrdimo vrijednost te valute te da zajedno učimo kako se njome služiti.

 

Umjetničke voditeljice festivala Improspekcije2021: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović

Partneri Improspekcija 2021: Akademija dramske umjetnosti Zagreb, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Movement Research, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Improspekcije 2021 podržali su: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Movement Research kroz GPS/Global Practice Sharing program koji financira Trust for Mutual Understanding.

Improspekcije2021 dio su programa Antisezona 21.

Voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU: Branko Kostelnik

Voditeljica programa multimedijske dvorane MSU: Miranda Herceg

 

Muzej suvremene umjetnosti - informacija o epidemiološkim mjerama

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet Muzeju suvremene umjetnosti potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Drugi odgovarajući dokaz ostvaruje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju bolesti Covid-19, koje uključuje i preboljenje u statusu tzv. „vjerojatnog slučaja“, te preboljenje uz cijepljenje jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja, ali da nije prošlo više od 12 mjeseci od preboljenja.

Ova odluka ne primjenjuje se:

* na osobe mlađe od 16 godina
* na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe
* na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv Covid-19, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Cjelokupan tekst Odluke Stožera Civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine potražite na linku:

https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20-%20obvezno%20testiranje.pdf

Iz sigurnosnih razloga, tijekom posjete Muzeju suvremene umjetnosti, ljubazno Vas molimo da se pridržavate sljedećih mjera:

* nošenje zaštitne maske
* dezinfekcija ruku na ulazu u zgradu
* održavanje fizičke distance
* izbjegavanje dodirivanja predmeta
* upis u evidenciju na ulazu u zgradu (ime, kontakt telefon i/ili email)

Molimo vas da vodite računa da je broj posjetitelja pojedinim programima ograničen epidemiološkim mjerama. MSU vam omogućuje da se unaprijed prijavite na programe koje želite posjetiti. Nije moguće sudjelovati u programu ako je maksimalna kvota sudionika već popunjena.

Ako imate simptome respiratornih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, i sl.) molimo vas da ostanete kod kuće i posjetite MSU nakon što simptomi prođu.