ANTISEZONA 23 Blok 4: ERUPCIJE

 

ANTISEZONA 23 Blok 4: ERUPCIJE

11.10.2023 - 14.10.2023 / Dvorana Gorgona i izložbeni prostor

Godina 1816. poznata je u povijesti kao godina bez ljeta, zbog gustog oblaka koji je prekrio Europu nakon razorne erupcije indonezijskog vulkana Tambora. Te godine, Europa je posljedično opustošena gladi i siromaštvom, a 19-godišnja Mary Shelley piše svoj roman Frankenstein ili moderni Prometej. 

U listopadskom bloku ANTISEZONA eruptira premijerom ove godine: OH, MARY SHELLEY autorice Silvije Marchig, u produkciji Kik Melone. Predstava nastaje u suradnji s plesačicama Ivanom Bojanić i Anom Kreitmeyer i glazbenicom Anom Kovačić te donosi koreografsko promišljanje ‘frankenštajnskog’ tijela, koje afirmira svoju mnogostrukost i čudovišnost.

Prije čudovišne premijere, blok otvara reprizna izvedba Sonje Pregrad: OBJEKT PLESA. Riječ je o predstavi u kojoj autorica postavlja pitanje što je to drag suvremenog plesa i drag kazališta. Iako konceptualno uzbudljiva i lucidna, ova predstava plijeni, prije svega, intimnom bliskošću s osobnim svijetom autorice. 

Gostujuća izvedba bloka jest predstava SUZVUČJA koju ugošćujemo u suradnji sa Koribant labom iz Splita, a koreografiju potpisuje zagrebačkoj publici dobro poznata koreografkinja Roberta Milevoj. Suvremeno plesni eksperiment se izvodi u izložbenom prostoru MSU i, postavljajući tijelo u pokretu u spregu s vizualnim radovima iz stalnog postava, bavi se odnosom teksta i tijela na individualnoj i kolektivnoj razini, preispituje zvučni, značenjski i vizualni naboj riječi te ih kretanjem provodi i prenosi: između granica, kroz tijelo, u beskraj.

Nakon izvedbe, donosimo još jedno izdanje Hangover sesije, razgovora sa publikom i umjetnicama o predstavama, kojeg moderira Luka Ostojić.

Blok završavamo online izvedbom novomedijske umjetnice Sindri Uču, koja digitalni prostor livestreaminga pretvara u mobilno kućno kazalište, gdje tehničarka, snimateljica i izvođačica - sve ista osoba - raščlanjuje potencijalne tog višeslojnog medijskog formata. 

 

RASPORED
11. 10.  srijeda
20.00, MSU, dvorana Gorgona

OBJEKT PLESA
Sonja Pregrad
Repriza

12.10. četvrtak
20.00-23.00

PSR: ONLINE + LIVE
Sindri Uču
Online performans na sindri.art/live

13.10. petak
20.00, MSU, dvorana Gorgona

Oh, Mary Shelley
Silvia Marchig / KIK MELONE
Premijera

14. 10. subota
17.00, MSU, izložbeni prostor

SUZVUČJA
Roberta Milevoj, Koribnat lab
Gostovanje

19.00, MSU, dvorana Gorgona

Oh, Mary Shelley
Silvia Marchig / KIK MELONE
Repriza

HANGOVER SESSION

Serija razgovora s autorima, gostima i publikom prije i nakon izvedba koje moderira Luka Ostojić

15.10. nedjelja
20.00-23.00

PSR: ONLINE + LIVE
Sindri Uču
Online performans na sindri.art/live

 

VIŠE O PROGRAMU

OBJEKT PLESA - Sonja Pregrad

Novi rad, poput muzičkog albuma, nosi ime novoosnovane organizacije koja ga producira, bilježeći prostor istraživanja tijela, materijalnosti i izvedbe kao i njihovih statusa unutar odnosa medija plesa i drugih izvedbenih žanrova (drag performans, spoken-word izvedba, vizualna umjetnost, kazalište). 

O čemu nam drag imena Objekt plesa može govoriti? Što je drag suvremenog plesa? U ovom solu pokušavam rastegnuti pojam draga sa tijela (identiteta) na pokret i ples, govor pa i samu ideju predstave (kazališta). Preuzimam, očuđujem i modificiram kako izvodim zahtjeve društvenih normi - rod, tijelo, pokretljivost, rad, ples, cijepajući uloge autorice, gledateljice i primateljice izvedbe na fragmente manje od jednine. 

‘Što kada pišem iz tvoga rada, a ona iz mojeg i njegovog i njenog, a ja onda uzmem njen glas, ili joj dajem svoj, ili povlačim svoj glas, ili uvlačim njezin? Gdje smo onda te mi? Na koži, blizini, na smrti, propuhu, nijemosti, na nečemu, i na nekome, na odlasku, dolasku, na prekidu i na povezivanju, isprekidanosti, na uglovima rupa prekida kraja’

Autorica i izvođačica: Sonja Pregrad
Podrška u oblikovanju i obrada zvuka: Nika Pećarina
Vanjsko oko i podrška u radu na tekstu: Ana Fazekaš
Kostim: Sonja Pregrad i Tea Kantoci
Svjetlo: Tomislav Maglečić

U predstavi se koriste dijelovi teksta Ane Fazekaš ‘Tjeskobe: refleksija u tri ekstremiteta’ koji je kao osvrt na predstave bloka Antisezone: Antirepertoar (14.-15. veljače 2022.) objavljen na antisezona.space

Produkcija: Objekt plesa 2022. u koprodukciji s Muzejom suvremene umjetnosti, kao dio programa ANTISEZONA 22

Ostvareno kroz Rezidencijalno istraživački festival Platforma HR PC TALA

Podržano: Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija RH

Hvala: Ana Frkić, Billie Hewitt Pavlica, Nicole Hewitt, Shannon Stewart, Marko Gutić Mižimakov, Josip Knežević, Zrinka Užbinec, Lea Anić, Ivna Franić, Neža Knez, Tarnby Park Festival


OH, MARY SHELLEY - Silvia Marchig / KIK MELONE 

„Oh, Mary Shelley“ je plesna predstava, također i kontradiktorni izvedbeni eksperiment i umjetničko istraživanje privida cjelovitosti ljudskog tijela i identiteta.

Potaknute vlastitim iskustvom tjelesnosti kao fluidne kategorije, tijela koje je stalno u promjeni, koje je samo prividno jedinstveno, cjelovito i zdravo (ili ne), ulazimo u istraživanje stanja i bivanja i potragu za koreografskim jezikom koji afirmira ove zadatosti i ranjivosti tijela, odnosno nas: čudesne u svojoj kompleksnosti i osjetilnosti, sposobne da se prelijemo preko svih naših rubova i opni.

Predstava sadrži ulomke romana „Bjeguni“ Olge Tokarczuk i „Poor Things“ Alasdaira Graya, glazbu, dah i pokret Ane Kovačić, izvedbenu lucidnost i pre-kognitivne glasove iz utrobe Ivane Bojanić i Ane Kreitmeyer, viziju forme i tijela Tee Kantoci, prostora Nike Mihaljevića i svjetla i mraka Lane Nežmah, opremljena je vizualnom extravaganzom Sindri Uču, a sve ovo na poziv na zajedničku pustolovinu i zbogom razumu Silvije Marchig, u dvorani Gorgona. 

Koncept i koreografija: Silvia Marchig
Ples i izvedba: Ivana Bojanić i Ana Kreitmeyer
Glazba i izvedba: Ana Kovačić
Kostimi: Tea Kantoci
Scenografija: Niko Mihaljević
Svjetlo: Lana Nežmah
Dizajn, fotografija i promo video: Sindri Uču
Koprodukcija: Muzej suvremene umjetnosti i Kik Melone

Predstava se realizira u sklopu programa ANTISEZONA 23, partnerskog projekta Muzeja suvremene umjetnosti i umjetničkih organizacija Divert, Kik Melone i Objekt plesa i uz organizacijsku, infrastrukturnu i produkcijsku podršku Plesnog centra TALA kroz rezidencijalno istraživački festival PLATFORMA.HR.

 

SUZVUČJA – Roberta Milivoj / Koribant lab

Plesni eksperiment Suzvučja bavi se odnosom teksta i tijela na individualnoj i kolektivnoj razini, preispituje zvučni, značenjski i vizualni naboj riječi te ga kretanjem apsorbira, provodi i prenosi - između granica, kroz tijelo, u muzejski prostor kao prostor dijaloga. Suzvučja nisu dovršeni komad, u svakom novom prostoru uvijek iznova tražimo rezonancu s okruženjem, eksponatima i tijelima koja ga ispunjavaju.

Plesnu izvedbu prema motivima pjesme Mi smo jedini pravi mediji slovenskog pjesnika i dramaturga Tibora Hrs Pandura (Maribor, 1983.)

Pjesma Mi smo jedini pravi mediji nametnula nam je slojevito i zahtjevno promišljanje o cikličnosti naših iskustava, o ritmu svijeta kojeg smo dio, o pulsiranju krvi kao valute kojom se plaćaju naši umjetno skrojeni sistemi, o sljepilu antropocena kojem promiče uvidjeti povezanost i uzajamnost čovjeka sa svime što ga okružuje. Upravo stoga, stremimo ka onim izvedbenim prostorima koji omogućuju slobodno kretanje gledatelja, njihovu povezanost s izvođačima, te dijalog izvedbe sa svakim novim postavom.

Praizvedba: GALERIJA UMJETNINA, SPLIT, četvrtak, 14. srpnja 2022.

Koreografija: Roberta Milevoj
Dramaturgija: Katja Grcić
Izvedba / koreografija: Kristina Lovrić, Mia Kevo, Alen Čelić
Glazba: Ivana Bandalo Benzon

 

PERFORMANCE SITUATION ROOM: ONLINE+ LIVE - Sindri Uču

To je k'o onaj vic... Što se dogodi kada upališ Twitch.TV umjesto Netflixa? Gledaš ovu izvedbu umjesto neke live action anime adaptacije ili najnovijeg milijunskog komičarskog stand up nastupa. Iako je razlika zanemariva - svakom "streameru" fali samo desetak tisuća gledatelja da postanu Next Big Thing. Video streaming platforme i tehnologije, one na kojima ti pokazuješ svoj live sadržaj, grade velike, male, marginalne i ponekad jednokratne zajednice. 

Multimedijalna umjetnica Sindri Uču koristi taj prostor monetiziranog digitalnog druženja za izvedbu. Neće biti zveckajućih vijaka, ali će biti tehnoloških sposobnosti, dostatnih pokreta i nedostajećeg karaktera. Upogonjuju se streaming platforme i kultura za egzibiciju alata, koncepata, a možda čak i pokreta.

Slavimo također kraj 2024 i svu umjetnost koja se rodila te godine.

Dio šireg projekta artist.exposed.

Dio Antisezoninog programa. 

 

Sindri Uču multimedijalna je umjetnica koja voli izvoditi i biti domišljata.

 

Produkcija programa Antisezone u MSU:
Voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU: Branko Kostelnik
Voditeljica programa multimedijske dvorane MSU:  Miranda Herceg