Art ex Machina – umjetnička tura o Novim tendencijama

 

Art ex Machina – umjetnička tura o Novim tendencijama

06.05.2023 - 06.05.2023 / MSU

Povodom izložbe Budućnosti provodimo turu Art ex Machina posvećenu fenomenu Novih tendencija u Zagrebu.

Pješačka tura Art ex Machina posvećena je Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. st. na ovim prostorima kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. U devedeset minuta ture koja se provodi od Tehničkog muzeja preko nekadašnjeg sveučilišta Moše Pijade do zgrade FER-a doznat će se kako je Zagreb šezdesetih godina postao jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti. 

 

Kako su izgledala ta prva djela? Bez interneta, cloudova, jesu li se sačuvala i gdje? Na pitanja će odgovoriti tura Art ex Machina koju je osmislila povjesničarka umjetnosti Dorotea Pečarić, a predstavit će, među ostalima, radove umjetnika Miroslava Šuteja, Julija Knifera, Vladimira Bonačića, Ivana Picelja Vjenceslava Richtera; arhitekata Nevena Šegvića, Vinka Fabrisa, Drage Galića, Božidara Rašice te dizajnera poput Bernarda Bernardija.

Prvo izdanje ture održat će u subotu, 6. svibnja 2023. u 11 sati.

Izložba Budućnosti u MSU-u predstavlja vodeće hrvatske i međunarodne umjetnike 20. stoljeća i propituje kakve su se ideje i vizije budućnosti razvijale u umjetnosti od 1960-ih do danas. Treći je postav u nizu izložbi radova iz zbirki MSU pod zajedničkim nazivom Zbirka kao glagol. Pokret Novih tendencija važna je okosnica nove izložbe.

Zainteresirani će moći preko servisa ulaznice.hr uskoro osigurati svoje mjesto na turi po promotivnoj cijeni od 6 eura, odnosno, za 8 eura ako se odluče posjetiti i postav Zbirka kao glagol u Muzeju suvremene umjetnosti. Naknada za sudjelovanje u turi za učenike, studente ili umirovljenike je 4 eura, odnosno, 6 eura u slučaju kombinirane ulaznice za Zbirku kao glagol.

Prva ovogodišnja tura je besplatna, a prijave se zaprimaju na prijave@msu.hr. Broj mjesta je ograničen.

Više informacija na prijave@msu.hr ili 091 292 7703.

Tura se odvija u sklopu projekta Adrinetbook. Program podržavaju Europska unija kroz program INTERREG Adrion, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija, INA i Turistička zajednica Grada Zagreba.