ARTUPUNKTURA 2023: ZAGREB, VOLIM TE! Projekcija filma Mjesto pod suncem/A place in the sun

 

ARTUPUNKTURA 2023: ZAGREB, VOLIM TE! Projekcija filma Mjesto pod suncem/A place in the sun

30.11.2023 - 30.11.2023 / Dvorana Gorgona

U okviru Artupunkture, kao suradnja Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB, VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu, umjetniku koji je neodvojiv dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije. Projekt ZAGREB, VOLIM TE! zaključujemo s projekcijom igranog filma Mjesto pod suncem/A place in the Sun režisera Georga Stevensa iz 1951. godine koja će održati u četvrtak, 30. studenog u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona. Radi se o filmu kojeg je Tomislav Gotovac izuzetno cijenio zbog čega je važan za razumijevanje njegova opusa, što će u uvodnom izlaganju približiti filmska kritičarka Diana Nenadić.

Poput mnogih filmofila svoje generacije, a netipično za današnje autore eksperimentalnih filmova, Tomislav Gotovac vrlo je rano izgradio svoj osobni kanon filmskih redatelja i filmova. Dok su se u autorskom taboru bez isključive hijerarhije redali Hawks, Ford, Bresson, Godard, Hitchcock, Murnau, Dovženko i dr., na ljestvici filmova jedan je naslov –  i to klasični holivudski ‒ uvijek bio i ostao na prvome mjestu, postavši trajna referentna točka njegove umjetničke prakse. Mjestu pod suncem Georgea Stevensa iz 1951. Gotovac se stalno vraćao na niz načina: opetovanim gledanjem, eksplicitnim i implicitnim posvetama, neizravnim ili izravnim (ready made) aproprijacijama, verbalnim iskazima i analitičkim zapisima... Izlaganje će pokušati dohvatiti 'crvenu nit' koja avangardnog Gotovca povezuje s klasičnim Stevensom te pokušati navesti publiku da Mjesto pod suncem pogleda (i) njegovim očima.

Nenadić, Diana (Split, 1962) filmska kritičarka i publicistkinja. Filmske kritike i eseje objavljuje od 1980-ih u više novina i časopisa (Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Quorum, Hrvatski filmski ljetopis, Vijenac, Zarez, Kolo i dr.), u knjigama i zbornicima, te u radijskim i televizijskim emisijama. Dugogodišnja urednica emisija o filmu Trećeg programa Hrvatskoga radija; danas urednica filmskih izdanja i kuratorica arhiva Hrvatskog filmskog saveza. Dvostruka dobitnica godišnje Nagrade „Vladimir Vuković“ za filmsku kritiku (1996. i 2006). Od 2013. do 2017. predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara, a od akademske godine 2008/2009. vanjska predavačica kolegija „Filmska kritika“ na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 


Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe. U okviru Artupunkture, a u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta Tomislav Gotovac, osmišljen je zajednički projekt ZAGREB, VOLIM TE!, posvećen Tomislavu Gotovcu. Kroz seriju promotivnih akcija i diskurzivnih programa koji su objedinjeni pod nazivom ZAGREB, VOLIM TE!, što je naziv Gotovčeva najpoznatija performansa, namjera je ukazati na njegov intrigantan i beskompromisni umjetnički stav. Istovremeno to je uvod u veliku izložbu Tomislava Gotovca koja će biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu početkom iduće godine. Projekt je sastavljen od pet komplementarnih segmenta (My Jazz; Predavanja, Otvorena vrata: Krajiška 29Šetnja gradom i projekcija filma Mjesto pod suncem) koji pokrivaju sva kreativna područja Gotovčeve umjetničke aktivnosti. 

Projekt ZAGREB, VOLIM TE! koncipirali su Vesna Meštrić, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti i Darko Šimičić, voditelj programskih aktivnosti u Institutu Tomislav Gotovac.