Audio vizualni projekt „Topografije mogućeg”

 

Audio vizualni projekt „Topografije mogućeg”

17.01.2023 - 17.01.2023 / Dvorana Gorgona

Prvi signal pušten u eter današnjeg HTV3 bili su kratki trosekundni animirani jingleovi naših renomiranih animatora. Obilježavajući ove sezone deset godina Trećeg, na tragu te prve suradnje, HRT iznova otvara svoj medijski prostor suvremenoj umjetničkoj sceni i od domaćih autora naručuje niz jednominutnih filmova i kraćih animacija. 

Izbornik umjetnika i radova, redatelj i medijski umjetnik Vladislav Knežević, naziva ih pomalo borgesovski, „Topografije mogućeg” stvarajući time slobodni teritorij za neku novu kartografiju vizualnih estetika kroz koje se, možda i više nego u bilo kojem drugom mediju, danas ocrtava duh epohe. Time se ujedno HRT iznova pozicionira kao partner suvremene medijske scene, kao što je to dosad već bio kroz brojne druge projekte (poput emisija Videodrom, Animavizija, Transfer, Nove  kolekcije, Animatik i dr.).

Radovi koji predstavljaju svojevrsne intervencije u program i pomiču granice percepcije, izvedeni su u različitim tehnikama, originalnih autorskih estetika i rukopisa, a među njihovim autorima su neka od najznačajnijih imena današnje medijske scene. Oslanjaju se i poigravaju višeslojnim kontekstom što ga HRT kao medij omogućuje; od tradicije koju baštinimo još od pionira naše video umjetnosti (Galeta, Iveković, Martinis, Trbuljak, Deković), preko EXAT-a, Gorgone, Novih tendencija, Zagrebačke škole animiranog filma, Muzičkog bijenala, konceptualne umjetnosti sedamdesetih, GEFF -a , hrvatske filmske avangarde, do suvremenih umjetničkih praksi i filmskih umjetnika, animatora i eksperimentatora od kojih koji mnogi  danas imaju velik ugled i izvan granica Hrvatske i Europe.

Malo se u kojem mediju danas tako precizno ocrtava odnos tehnologije, umjetnosti i društva kao što je to u fuziji filma, videa i  digitalne umjetnost. No za razliku od banalnosti prolaznoga, vidljivim u kratkotrajnim Reelsima svakodnevice na zaslonima naših pametnih telefona, HRT stvara posve novu i neočekivanu umjetničku kolekciju čiji su galerijski zidovi upravi naši  ekrani; podsjetnici na moć slike i moć kreacije.

 

Autori jednominutnih filmova:
Marko Tadić, Svi putevi vode u prirodu
Ana Hušman, Crna Kraljica
Dalibor Barić, Igrači Titana
Miro Manojlović, D/O/L/A/C
Hrvoslava Brkušić, Promatrač
Marko Meštrović, Kontakt
Renata Poljak, Budućnost
Damir Gamulin, Na kraju dana
Tomislav Šoban, Zamisli
Dalija Dozet, Dodjem da Odem
Vitar Drinković, Odmor
Matija Debeljuh, Studija Smeća
Boris Poljak, Horror Vacui
Simon Bogojević Narath, Bez Naziva
Davor Savicenti, Veronika
Antonija Begušić, U šumi
Mario Mu, Mjesta Susreta
Tea Stražičić, WIWMAVGA…
Ana Hušman, Polja
Sunčana Brkulj, Kula
Knežević / Goreta, Stanica

Autori 10-sekundnih jingle animacija:
Bruno Razum
Božidar Trkulja
Natko Stipaničev
Martina Meštrović
Jelena Oroz
David Lovrić
Ivana Bošnjak / Thomas Johnson Volda
Dea Jagić
Lucija Bužančić
Marko Dješka

 

Topografije mogućeg
MSU, 
Dvorana Gorgona
utorak, 17. 1. 2023. u 19 sati