Ciklus „Gotovac i Kinoklub“ – razgovor: Ivan Ramljak

 

Ciklus „Gotovac i Kinoklub“ – razgovor: Ivan Ramljak

07.03.2024 - 07.03.2024 / MSU, 1. kat povremenih izložbi

Dio izložbe Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno-silazna genealogija posvećen je djelovanju Kinokuba Zagreb, čiji je Tom Gotovac bio član i kojeg su iskustva u Kinoklubu zarana formirala. Svaka četiri tjedna u tom prostoru predstavljaju se filmovi domaćih i međunarodnih autora, Gotovčevih prethodnika i suvremenika – autora eksperimentalnih filmova koji su, propitujući granice i mogućnosti medija te filmskih sredstava, snažno obilježili razdoblje šezdesetih i sedamdesetih godina na domaćem području. Time kustos izložbe Pierre Bal-Blanc pruža uvid u to koliki je bio Gotovčev, svjestan ili nesvjestan, utjecaj na međunarodne i lokalne autore.

Na razgovor u Kinoklubu četvrtcima pozivamo filmske redatelje predstavljenih filmova, ali i druge sudionike filmske scene koji brinu o baštini Kinokluba. U četvrtak, 7. 3. 2024., u 18 sati u izložbenom prostoru na prvom katu Muzeja ovaj ciklus razgovora otvaramo s Ivanom Ramljakom, hrvatskim novinarom i filmskim redateljem. S njime će razgovarati Darko Šimičić, kustos i voditelj Instituta Tomislav Gotovac, i Ivana Završki, povjesničarka umjetnosti i asistentica izložbe.

Drugi razgovor vodit ćemo 14. ožujka s Petrom Belc, voditeljicom Odjela za očuvanje baštine Kinokluba Zagreb i Dalijom Dozet, aktualnom predsjednicom Kinokluba Zagreb, uskoro više…

Pozivamo vas da nam se pridružite i pogledate i ostale filmove iz ove skupine – novi ciklus na rasporedu je već od idućeg tjedna!

Program filmova i razgovora u Kinoklubu Zagreb slobodan je za posjetitelje.


Ivan Ramljak od 2006. bavi se filmskom produkcijom i režijom, a zapažen je njegov najnoviji film El Shatt – nacrt za utopiju, u čijemu je fokusu izbjeglištvo dalmatinskog stanovništva u Egipat za vrijeme Drugog svjetskog rata. Film Daj mi kino! (2006.), uvršten u poseban filmski program izložbe, intimna je posveta prijateljstvu s Tomislavom Gotovcem i njegovom radu – principu „sve je to movie!“ prema kojemu su život i film neodvojivi jedan od drugoga. Snimljen je u čast Gotovčevoj Kružnici (Jutkevič-Count), a osmišljen je kao dio akcije očuvanja jednog od posljednjih primjera kina s jednim platnom u Zagrebu – kina Europa.