Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec! - Radionica Zig-zag zigurat!

 

Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec! - Radionica Zig-zag zigurat!

24.02.2024 - 24.02.2024 / Zbirka Richter

U subotu, 24. 2. 2024., održat ćemo radionicu u sklopu izložbe SintArt 16 – Ivana Tkalčić: Utopijske hetorotopije. Potaknuti umjetničinim istraživanjem utopijskog projekta Sinturbanizam Vjenceslava Richtera, koji je ovaj arhitekt i umjetnik razrađivao od pedesetih do sedamdesetih godina 20. stoljeća, razgovarat ćemo o idejama stanovanja – govorit ćemo o primjerima iz prošlosti te ih usporediti s današnjicom, a nakon toga ćemo se okušati u izradi zajedničke makete zigurata

Zigurat je, prema Richterovoj ideji, zasebna jedinica u sinturbanističkom gradu namijenjena životu približno deset tisuća stanovnika u kojoj se ostvaruje većina životnih funkcija, čime se rješava problem modernih i suvremenih gradova – uzaludan utrošak vremena koji proizlazi iz, primjerice, prometnih gužvi ili putovanja do udaljenih lokacija.

Kroz radionicu će djeca od kartonskih kutija izrađivati zasebne dijelove zigurata, koji će potom biti spojeni u zajednički rad. Vodeća pitanja za promišljanje kroz rad bit će: što je urbanizam, kakvo je planiranje gradova bilo u prošlosti, kakva je situacija danas te kako, i s kojim potrebnim sadržajima, zamišljamo „idealan“ grad?

Voditelji radionice su Ela Junaković, studentica povijesti umjetnosti i sociologije i Tin Marušić, student fonetike i povijesti umjetnosti.

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a materijal i pribor za izradu radova je osiguran. Prijave na e-mail adresu ivana.zavrski@msu.hr ili putem Facebook stranice Zbirke Richter su obavezne.

Vidimo se u Zbirci Richter na Vrhovcu!


KAKO DO NAS: Vozite se tramvajem broj 6 ili 11 u smjeru Črnomerca, izađite na tramvajskoj stanici kod Čitaonice i Galerije Vladimira Nazora, skrenite desno u Mandaličinu ulicu te kratko prošetajte Mandaličinom ulicom ili se odvezite jednu stanicu autobusom br. 129 iz Mandaličine do Vrhovca.

DODATNE INFORMACIJE: Ivana Završki, koordinatorica edukativnog programa Zbirke Richter, ivana.zavrski@msu.hr, tel. 01/60-52-710

 

Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec!
Radionica Zig-zag zigurat! (u sklopu izložbe SintArt 16 – Ivana Tkalčić: Utopijske heterotopije)
Za djecu 6 - 10 godina
Subota 24. 2. 2024., 11 - 12.30 sati