Europa u kinu 2024 – proslava Dana Europe

 

Europa u kinu 2024 – proslava Dana Europe

08.05.2024 - 10.05.2024 / Dvorana Gorgona

Od srijede, 8. do petka, 10. svibnja 2024. godine u MSU kinu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program Europa u kinu kojim se obilježava 9. svibnja – Dan Europe. 

U svom govoru u Parizu 1950., tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe. 

Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu donosi besplatni trodnevni filmski program sa 6 popularnih kino-hitova. Program u srijedu, 8. svibnja u 18.15 otvara francuska romantična komedija Udar sreće. Jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine idealnim bračnim parom, ali Fannyin slučajni susret s kolegom iz srednje škole poremetit će njihovu bračnu dinamiku. U petak, 10. svibnja u 20.30 prikazuje se romantična komedija Palo lišće, posljednji film Akija Kaurismäkija o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života.

U četvrtak, 9. svibnja na Dan Europe u 18.30 sati prikazuje se hrvatska romantična komedija Sedmo nebo redateljice Jasne Nanut s Krešimirom Mikićem, Ivom Jerković i Ivom Mihalić u naslovnim ulogama u duhovitoj i iskričavoj priči o ljubavi, braku i vjernosti. U četvrtak, 9. svibnja u 20.15 prikazuje se Okus ljubavi – francuska romantična drama koja je na Cannesu nagrađena nagradom za najbolju režiju, a odabrana je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar. Film donosi priču iz 1885. godine o slavnom kuharskom dvojcu Eugénie (Juliette Binoche) i Dodinu (Benoît Magimel), njihovom romantičnom odnosu i Eugénienom odbijanju braka zbog vlastite slobode i emancipacije. No Dodina to neće spriječiti da je pokuša razuvjeriti.

U petak, 10. svibnja u 18.30 sati prikazuje se francuska romantična drama Jeanne du Barry, film koji je svečano otvorio festival u Cannesu, s Johnnyjem Deppom i Maïwenn u naslovnim ulogama, o zakulisnim igrama na dvoru kralja Luja XV. te njegovoj romansi s velikom zavodnicom Jeanne Vaubernier. U petak, 10. svibnja u 20.30 prikazuje se poljsko romantično remek-djelo Na selu redateljskog para Welchman – po svemu začudno filmsko ostvarenje, strukturalno savršen spoj filmske priče s likovnom umjetnošću, o mladoj Jagni uhvaćenoj između sukobljenih strasti bogatog zemljoposjednika, njegovog najstarijeg sina i ostalih muškaraca u ruralnoj poljskoj sredini. Njezino opiranje svakome od njih izazvat će tragične posljedice.

Ovogodišnje izdanje programa Europa u kinu želi skrenuti pozornost na Europske izbore koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja 2024. Birači u Hrvatskoj izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu, zakonodavnom tijelu Europske unije koje donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnovana poduzeća, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Europska unija se u sve složenijem, nestabilnijem i međusobno povezanom svjetskom okruženju suočava s globalnim izazovima s kojima se nijedna država članica EU-a ne može sama uspješno nositi. Suočavanje s brojnim izazovima oko nas nije lagan zadatak, a svojim glasom možete utjecati na smjer kojim ćemo se kretati. Sve informacije o glasanju na Europskim izborima potražite na www.europski-izbori.eu.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web-stranicama www.europaukinu.eu, www.kinometropolis.eu, www.msu.hr, facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis te Instagramu www.instagram.com/kinometropolis. Ulaz na projekcije je slobodan, a preporučuje se da posjetitelji dođu na vrijeme kako bi zauzeli mjesta u dvorani Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Raspored projekcija

SRIJEDA, 8. svibnja 2024. 

18.00 OTVARANJE PROGRAMA EUROPA U KINU

18.15 UDAR SREĆE (Coup de chance), romantična komedija, Francuska, 93′, 2023, red. Woody Allen, gl. Lou de Laâge, Niels Schneider, Anna Laik

Jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili uspješne profesionalne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje počinju sve češće viđati i sve se više zbližavati.

20.30 PALO LIŠĆE (Kuolleet lehdet), romantična komedija, Finska, 81′, 2023, red. Aki Kaurismäki, gl. Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov

Priča o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Njihov put prema tom hvalevrijednom cilju otežan je Holappinim alkoholizmom, izgubljenim telefonskim brojevima, time što jedno drugome ne znaju ni imena ni adrese i općom sklonošću života da postavlja prepreke onima koji traže sreću. Ova minuciozna romantična komedija četvrti je dio radničke trilogije Akija Kaurismäkija nakon Sjena u raju (1986.), Ariela (1988.) i Djevojke iz tvornice šibica (1990.). Ujedno je i Kaurismäkijev peti film uvršten u konkurenciju festivala u Cannesu, a nakon Grand Prixa za Čovjeka bez prošlosti (2002.) Palo lišće je ove godine u Cannesu osvojio nagradu žirija, nagradu FIPRESCI na festivalu u San Sebastijanu te nagradu publike za najbolji film na festivalu u Münchenu.

ČETVRTAK, 9. svibnja 2024.

18.30 SEDMO NEBO, romantična komedija, Hrvatska, 88′, 2023, red. Jasna Nanut, gl. Krešimir Mikić, Iva Jerković, Iva Mihalić, Nikša Butijer

Nino Radman je čovjek s previše žena i premalo vremena, hodajući recept za katastrofu. Pokušavajući priznati ženi da se zaljubio u drugu, traži pomoć stručnjaka, čiji ga savjeti vode u još veći kaos. U strahu od žene, Ninova paranoja sve više raste, a on se pretvara u tempiranu bombu. Hoće li trijumfirati ili krahirati, otkriva ova komedija neočekivanih obrata, u kojoj je samo jedna stvar veća od Ninovih problema – njegov tlak. Debitantski dugometražni film Jasne Nanut duhovita je anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti, predvođena odličnim glumačkim nastupima.

20.15 OKUS LJUBAVI (La passion de Dodin Bouffant), romantična drama, Francuska, 135’, 2023.  red. Anh Hung Tran, gl. Juliette Binoche, Benoit Magimel

Dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu i francuski kandidat za nagradu Oscar donosi priču iz 1885. godine o Eugenie, vrhunskoj kuharici koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog, što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.

PETAK, 10. svibnja 2024.

18.30 JEANNE DU BARRY, biografska povijesna romansa, Francuska, 113′, 2023, red. Maïwenn, gl. Johnny Depp, Maïwenn, Melvil Poupaud

Film koji je svečano otvorio ovogodišnji festival u Cannesu i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800 tisuća ljudi. Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase odlučna uspinjati se na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim ljubavnim spletkama, želi je predstaviti kralju pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled.

20.30 NA SELU (Chłopi), animirana drama, Poljska, 115′, 2023, red. Dorotea Welchman, Hugh Welchman, gl. Kamila Urzędowska, Robert Gulaczyk, Mirosław Baka

Jagna je djevojka odlučna u namjeri da sama upravlja svojim životom, bez obzira na ograničenja 19. stoljeća na poljskom selu – mjestu uzavrelih tračeva i dugogodišnjih zavada koje na okupu drže ponos, tradicija i patrijarhat. Kad se Jagna nađe uhvaćena između sukobljenih strasti bogatog zemljoposjednika, njegovog najstarijeg sina i ostalih muškaraca, njezino opiranje svakome od njih izazvat će tragične posljedice za zajednicu kojoj svi pripadaju.