Festival Device_art 6.018 - Strojevi nisu sami

 

Festival Device_art 6.018 - Strojevi nisu sami

18.12.2018 - 03.02.2019 / Prostor za povremene izložbe

Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami.”, ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe "Strojevi nisu sami" u MSU. Izložba predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima. 

Radovi umjetnika predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije - svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi.

U Zagreb dolaze neka od velikih imena novomedijske scene iz cijeloga svijeta kao što su Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran) i Wang Yuyang (Kina). Na izložbi će se predstaviti i golemi umjetnički projekt "Empathy Swarm" koji će u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori ovog fascinantnog projekta su Adam Donovan (Australija/Austrija) i Katrin Hochschuh (Njemačka). Umjetnici su robote izrađivali tijekom tromjesečne rezidencije u Zagrebu uz produkcijsku podršku biroa za suvremenu umjetničku praksu KONTEJNER. Uz istaknute svjetske autore, na izložbi će se predstaviti i hrvatski umjetnici Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

Paneli o umjetnosti, tehnologiji i društvu

Uz veliku centralnu izložbu, dvomjesečni festivalski program u Zagrebu donosi sasvim drugačije iskustvo Adventa. Diskurzivni program Device_art festivala sačinjen je od četiri tematska panela o umjetnosti, tehnologiji i društvu: "Kratki spoj", "Postmordijalne bare", "Autonomni odnosi", "Tehnomitologije". Ovaj jednodnevni program održat će se 20. prosinca od 16 do 21 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U panelima će sudjelovati jedanaest umjetnika koji izlažu na izložbi "Strojevi nisu sami". Paneli su otvoreni za javnost, a ulaz je besplatan. Nakon panela održat će se koncert benda Transonik s početkom u 21 sat te druženje s umjetnicima i sudionicima panela uz glazbu DJ Borovicha.

Atraktivni popratni program za sve uzraste

Zagreb će za vrijeme festivala postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umjetnika, inženjera, znanstvenika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od afterpartyjaotvaranja izložbe "Strojevi nisu sami" u Podmornici kompleksa Katran s DJ duom Blažević & Боровић, koncerta, do edukacija za umjetnike i građane te kino programa. Posebno se u programu ističe i petlive zvučnih performansa u subotu, 26. siječnja u MSU Zagreb kada će festival ugostiti "Future DiverCities Lab" i nove nade europske umjetničke scene. Najmlađi posjetitelji na festivalu će uživati u brojnim radionicama na temu robotike i novih tehnologija te veza između ekologije i tehnologije.

Međunarodni Device_art u Rijeci i Splitu

Festivalsko zagrijavanje započelo je 07. prosinca u Splitu s umjetničkim performansima i radionicama u Domu mladih, dok će riječki program u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 29. siječnja biti nastavak zagrebačkog programa performansa "Future DiverCities Lab". Iz Zagreba u Rijeku tako putuju norveški umjetnik Mathias Loos, francuski umjetnici Valentin Durif, Lucas Paris i Elio Libaude te nizozemsko norveška umjetnica Jiska Huizing.

Informacije o šestom Device_art festivalu pratite putem Facebook straniceInstagram profila udruge Kontejner i internetske stranice.

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti, a organizira ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Radno vrijeme izložbe "Strojevi nisu sami" je od 11 do 18 sati, svaki dan osim ponedjeljka. Cijena ulaznice je 30 kuna (20 kuna za studente i grupe građana, a 15 kuna za studentske grupe). Svake subote u 16 sati bit će organizirano besplatno vodstvo za građane, na hrvatskom jeziku.