Gostovanje Rade Šerbedžije te novi filmovi Sofije Coppole, Luce Guadagnina i Wima Wendersa u svibnju i lipnju u MSU kinu

 

Gostovanje Rade Šerbedžije te novi filmovi Sofije Coppole, Luce Guadagnina i Wima Wendersa u svibnju i lipnju u MSU kinu

21.05.2024 - 01.06.2024 / Dvorana Gorgona

U utorak, 21. svibnja u MSU kinu prikazuje se izbor domaćih filmova u sklopu programa Mjesec našeg filma u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra. Program u 19.00 počinje dvama kratkim filmovima – Piknik redatelja Jure Pavlovića, koji je prikazan na Berlinaleu 2015. te Rastanak, refleksivni kratkometražni film ceste redateljice Irene Škorić. Program se iste večeri u 19.30 nastavlja domaćim kultnim klasikom Kontesa Dora redatelja Zvonimira Berkovića, uz gostovanje glumca Rade Šerbedžije koji će najaviti film te održati razgovor s publikom nakon projekcije. 

Produkcijski i umjetnički ambiciozan projekt Kontesa Dora premijerno je prikazan 1993., kada je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatne arene za najbolji film, scenarij, glavnu žensku ulogu i glazbu. Film prikazuje život prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević u vrijeme dvadesetih godina u Zagrebu. Tijekom kišne noći Karlo Armano (Rade Šerbedžija), kabaretski umjetnik i filmski amater, upoznaje Doru (Alma Prica), nepoznatu provincijalku s kojom provodi noć nježnosti i čarolija. Sutradan, djevojka nestaje. Karlo uskoro otkriva da je Pepeljuga zapravo grofica Pejačević.
U četvrtak, 23. svibnja u 18.00 prikazuje se provokativna hrvatska manjinska koprodukcija Zbudi me – novi film redatelja Marka Šantića koji se bavi ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu. Rok se budi u bolnici gdje je završio nakon nesreće u hotelu u kojem radi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Nakon povratka kući Rok primjećuje da ondje više nije dobrodošao. Polako shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična i da njegov brat sada ide istim putem. Iste večeri, 23. svibnja u 19.45 prikazuje se film Savršeni dani, koji je na festivalu u Cannesu nagrađen za najboljeg glumca te osvojio nagradu ekumenskog žirija. Novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

U petak, 31. svibnja u 18.00 prikazuje se biografska drama Priscilla redateljice Sofije Coppole, o djevojci i supruzi slavnog američkog pjevača Elvisa Presleya. Kroz Priscilline oči, scenaristica i redateljica Sofia Coppola predstavlja nam do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita kroz odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak. Iste večeri, 31. svibnja u 20.10 ponovno se prikazuje film Savršeni dani.

U subotu, 1. lipnja u 20.00 prikazuju se Izazivači, novi film slavnog talijanskog redatelja Luce Guadagnina. Kombinacija romantične i sportske drame, sa Zendayom, Joshom O'Connorom i Mikeom Faistom u naslovnim ulogama, još je jedna demonstracija redateljeva iznimnog umijeća istraživanja kompleksnih emocionalnih odnosa, a donosi priču o Tashi koja je nekada bila vrhunska tenisačica, a danas radi kao profesionalna trenerica. Tashi je od svojega supruga Arta napravila teniskog šampiona. Nova prilika ukazat će se kada im u živote uđe Patrick, bivši Tashin dečko i Artov nekadašnji najbolji prijatelj,  s kojim oboje imaju kompliciranu povijest.
 

Raspored projekcija

UTORAK, 21. svibnja 2024.

19.00 PIKNIK, kratkometražni, 13', 2015, Hrvatska, red. Jure Pavlović

Prikazan na Berlinaleu 2015. godine, film prati petnaestogodišnjeg Emira u društvu nadzornika socijalne službe na putu u posjet svome ocu Safetu koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog gužve u prometu kasne.

19.15 RASTANAK, kratkometražni, 12', 2008, red. Irena Škorić

Automobil Zastava 101 bio je jedan od simbola socijalizma i Jugoslavije, ratom razorene zemlje. Mnogo godina kasnije u samostalnoj Hrvatskoj otac i sin odlaze na put svojim starim autom iz bivše Jugoslavije – Zastavom 101. Ponekad je teško reći zbogom. Zbogom ljudima i stvarima koje su voljeli, i bivšoj zemlji u kojoj su živjeli.

19.30 KONTESA DORA, drama, 118', 1993., Hrvatska, red. Zvonimir Berković, gl. Alma Prica, Rade Šerbedžija, Ksenija Pajić

Film o životu prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Lude dvadesete u Zagrebu. Tijekom kišne noći Karlo Armano, kabaretski umjetnik i filmski amater, upoznaje Doru, nepoznatu provincijalku s kojom provodi noć nježnosti i čarolija. Sutradan, djevojka nestaje. Uskoro otkriva da je Pepeljuga zapravo grofica Pejačević.

ČETVRTAK, 23. svibnja 2024.

18.00 ZBUDI ME, drama, 90', 2022, Slovenija, Hrvatska, Srbija, red. Marko Šintić, gl. Jure Henigman, Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner

Rok se budi u bolnici u koju je pristigao bez svijesti nakon nesreće. Više se ne sjeća djevojke, posla i kuće u kojoj je stanovao. Sjeća se samo rodnoga grada i stana u kojem je živio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo po povratku u rodni grad, Rok primjećuje da više nije dobrodošao. Obitelj i poznanici prema njemu se ponašaju drugačije. Polako mu se sklapa mozaik uspomena, i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična. Njegov mlađi brat sada ide istim putem. Rok prvi put u životu prihvaća odgovornost i želi zaustaviti ponavljanje obiteljske povijesti.

19.45 SAVRŠENI DANI (Perfect Days), drama, 124′, 2023, Japan, red. Wim Wenders, gl. Koji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano

Dobitnik dvije nagrade na festivalu u Cannesu – za najboljeg glumca i nagrade ekumenskog žirija. Novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa koje se našlo u uskoj konkurenciji filmova potencijalno nominiranih za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Radnja filma prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

PETAK, 31. svibnja 2024.

18.00 PRISCILLA, biografska drama, 113', 2023, Italija, SAD, red. Sofia Coppola, ul. Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Dominczyk

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi. Čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda, u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj. Kroz Priscilline oči, scenaristica i redateljica Sofia Coppola predstavlja nam do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita kroz odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova u ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi. Film je nagrađen za najbolju glumicu na Festivalu u Veneciji te nominiran za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice.

20.10 SAVRŠENI DANI (Perfect Days), drama, 124′, 2023, Japan, red. Wim Wenders, gl. Koji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano

Dobitnik dvije nagrade na festivalu u Cannesu – za najboljeg glumca i nagrade ekumenskog žirija. Novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa koje se našlo u uskoj konkurenciji filmova potencijalno nominiranih za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Radnja filma prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

SUBOTA, 1. lipnja 2024.

20.00 IZAZIVAČI (Challengers), romantična sportska drama, 131', 2024, red. Luca Guadagnino, gl. Zendaya, Josh O'Connor, Mike Faist

Redatelj Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Suspiria, Rasprskavanje) na veliki se ekran vraća Izazivačima, kombinacijom romantične i sportske drame u kojoj je još jednom demonstrirao svoje umijeće istraživanja kompleksnih emocionalnih odnosa. Tashi je nekada bila vrhunska tenisačica, a danas radi kao profesionalna trenerica, koja je od svojega supruga Arta napravila teniskog šampiona. Nova prilika ukazat će se kada im u živote uđe Patrick, bivši Tashin dečko i Artov nekadašnji najbolji prijatelj,  s kojim oboje imaju kompliciranu povijest. No s obzirom na to da je Tashi poznata po svom beskompromisnom pristupu privatnom i profesionalnom životu, ambicije i ljubav, prošlost i sadašnjost uskoro će se početi ukrštavati na neočekivane načine.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 EUR (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina).

Ulaznice za kratke filmove (Piknik, Rastanak) ne naplaćuju se.

Ulaznice možete kupiti na 3 načina:
1. Online: dostupne na www.kinometropolis.eu (online prodaja zatvara se 2 sata prije početka projekcije).
2. Na recepciji MSU: utorak – petak od 11 do 21 sat, subota i nedjelja od 11 do 18 sati i na dan projekcije sve do početka projekcije.
3. Na svim fizičkim prodajnim mjestima platforme Ulaznice.hr (ova prodaja zatvara se 1 sat prije početka projekcije) – 
provjerite popis prodajnih mjesta.

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.