Grgur Akrap, "Dvije sobe"

 

Grgur Akrap, "Dvije sobe"

15.05.2019 - 09.06.2019 / MSU galerija

Prva samostalna izložba Grgura Akrapa u MSU. Nove slike, nastale u posljednje dvije godine, u dvije cjeline koje je umjetnik i fizički odvojio.

U novoj generaciji umjetnika, koji su se opredijelili za slikarstvo kao područje djelovanja, Grgur Akrap i njegov opus nesumnjivo svojom vrijednošću i kvalitetom izričaja predstavljaju jednu od najzanimljivijih pojava.

Kroz predstavljanja na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama, Akrap se nametnuo likovnoj kritici i publici kao mladi daroviti umjetnik, o čemu govore i nagrade i priznanja koje je dosad primio za umjetnički rad.

Na prvoj samostalnoj izložbi Dvije sobe u MSU, a koja je zapravo nagrada Stručnog vijeća Muzeja suvremene umjetnosti na 51. zagrebačkom salonu, Akrap se predstavlja serijom novih radova nastalih kao rezultat dvogodišnjega slikarskog traganja.

Izložba Dvije sobe i doslovno se održava u dva zasebna prostora, s tematski različitim radovima. Prva, soba snova, predstavlja radove u kojima se autor bavi vizualizacijom osobnih snova i strahova koje nastoji protumačiti ponajprije sam sebi, ali tako da ih istodobno prikaže i zabilježi likovnim jezikom. Začudnost/neočekivanost snova umjetnik je nastojao izraziti specifičnom tehnikom slikanja razrijeđenim bojama koje se pretapaju jedna u drugu, izbjegavajući oštre prijelaze. Teme slika simbolički počivaju na različitim mitovima i legendama (za koje je teško odrediti pripadaju li tekovini civilizacije ili osobnim vizijama autora) kao što su mit o gradnji labirinta, legenda o križu, pranje nogu i cvjetanje trešnja, što je i predstavljeno i kroz same naslove slika.

Drugi dio izložbe Dvije sobe, rad je pod nazivom Retrospektiva, a to je replika podrumskog prostora u kojem umjetnik skladišti slike. Replika od drvenih letvi rađena je u omjeru 1:1 i vrlo lako može asocirati i na kavez, što bi samom objektu otvorilo mogućnost da se tumači na razini simbola. Neprekidni ciklus stvaralačkog procesa može se doživjeti  kao kavez u koji umjetnik svakodnevno svojevoljno ulazi s idejom da se od njega kroz stvaralački čin i oslobodi. Na drugoj razini, želi naglasiti problematiku koja zaobilazi širu publiku, odnosno želi upozoriti na problem „života” slika nakon izložbi. Akrap „umetnutim” radom nastoji upozoriti na posljedice nedostatka tržišta i na važnost (odnosno nevažnost) koju kultura zauzima na ljestvici društvenih vrijednosti u Hrvatskoj. U odsutnosti tržišta koje bi stvorilo zdravu cirkulaciju i izmjenu dobara i u nedostatku interesa šire publike, svaka izložba ubrzo završava zapakirana i spremljena u tamne podrumske prostorije, čekajući valjda neko bolje vrijeme, neku retrospektivu.

Grgur Akrap rođen je 1988. u Zagrebu. Na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. diplomirao je u klasi prof. Damira Sokića.

Član je HDLU-a od 2012., a HZSU-a od 2018. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada, od kojih se posebno ističu nagrada za mladog umjetnika na 3. bijenalu slikarstva, nagrada MSU Zagrebu na 51. zagrebačkom salonu te Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku na 4. bijenalu slikarstva. Živi i radi u Zagrebu.

 

Kustosica izložbe: Martina Munivrana