Heimo Zobernig

 

Heimo Zobernig

02.07.2019 - 18.08.2019 / Prostor za povremene izložbe, 1. kat

Heimo Zobernig, jedan od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika, prvi se put predstavlja u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Galerije Kula iz Splita. Za tu prigodu umjetnik je odabrao radove nastale u razdoblju od 2009. do 2018. godine, realizirane u mediju slikarstva, a što je samo dio njegove bogate i medijski raznolike umjetničke produkcije.

Za stvaralaštvo Heima Zoberniga od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas karakteristično je načelo heterogenosti umjetničkog izričaja. Njegov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva. Umjetnik neprestano promišlja o cjelovitosti umjetničke forme i mjestu njezina izlaganja, pa se baš zato u njegovu djelu prožimaju i isprepleću različiti mediji, prostorni odnosi i stilovi. Važna karakteristika njegovog umjetničkog djelovanja je dosljedna nedosljednost, naime on vrlo vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja, te na vrlo zaigran i duhovit način kroz svoj umjetnički rad postavlja ona bitna i temeljna pitanja o umjetničkog stvaralaštvu, njegovim povijesnim relacijama ili nasljeđu kao i samoj ideji i cilju umjetnosti.

Kad je riječ o njegovu slikarstvu, prvo se opažaju formalni aspekti rada, njegova metijerska izvrsnost i sadržajna raznolikost, da bi potom izronila temeljna pitanja o prirodi suvremenog slikarstva i stvaralaštva uopće. Već na prvi pogled uočava se i posvemašnja sadržajna različitost slika, unatoč tome što su sva platna kvadratnog formata i upisuju se u najšire shvaćen apstraktni izričaj. Dapače, gotovo da nema niti jedne varijacije apstrakcije koja nije obuhvaćena izložbom, počevši od snažne geste i boje, preko monokroma, organičke apstrakcije i op-arta, pa sve do aplikacije tekstualnih poruka i tako dalje. Koristeći monokromne i čiste boje u realizaciji slikarskih ostvarenja, umjetnik im suptilno, na prvi pogled jedva zamjetno, nadodaje jezične znakove koji se pri pomnijem promatranju slike oblikuju u jezične konstrukte različitog sadržaja.

Kroz performativnu igru boje, strukture i riječi, Zobernigova djela otkrivaju umjetnikovu eksperimentalnu zaigranost u mediju slike, koje dodatno podcrtava povijesnim referencama i citatima. Ujedno postavlja pitanja o naslijeđu moderne i sadašnjice. Zobernig je istinski predstavnik konceptualne umjetničke struje koja od šezdesetih godina na ovamo postavlja temeljna pitanja o svrsi umjetničkog stvaralaštva. Za razliku od svojih smrtno ozbiljnih, te često vizualno i sadržajno dosadnih i sumornih prethodnika, Zobernig se slikama predstavlja kao maštovit i razigran stvaralac, senzualni hedonist čiji duhovit i iskričav dijalog s nasljeđem modernizma i njegovim samodopadnim programskim formulama nikad ne posustaje i nikad ne gubi intelektualnu zainteresiranost, dubinu i mentalnu otvorenost na kojima počiva svako dobro umjetničko stvaralaštvo.

Heimo Zobernig rođen je 1958. godine u Mauthenu u Austriji. Trenutačno živi i radi u Beču. Pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti (Akademie der bildenden Künste) u Beču, a diplomirao 1983. na Akademiji primijenjenih umjetnosti (Hochschule für angewandte Kunst) u Beču. Svoju je nastavnu karijeru započeo kao profesor na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču, a nakon nekoliko nastavnih stipendija u Njemačkoj, 1999. godine imenovan je profesorom umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Dobitnik je najvećih austrijskih nagrada za likovnu umjetnost, Nagrade „Otto Mauer” (1993.) i Nagrade grada Beča za suvremenu umjetnost (1997.). Zobernig je 2015. godine predstavljao Austriju na Bijenalu u Veneciji. Umjetnik je imao brojne samostalne i skupne međunarodne izložbe, među kojima izdvajamo: Sammlung Grässlin, Kunstraum, St. Georgen (2016.), Malmö Konsthall, Malmö (2016.), Museum Ludwig, Köln (2016.), Venecijanski bijenale (2015.), MUDAM, Luxembourg (2014.), Documenta 9 i 10 u Kasselu; samostalne izložbe: Kunsthaus Graz (2013.), Palacio de Veláquez, Museo Reina Sofia, Madrid (2012.), Kunsthalle Zurich (2011.), Pestorius Sweeney House, Brisbane, Australija (2011.), Sammlung Essl, Klosterneuburg (2011.), Gulbenkian Foundation, Lisabon (2009.), Musée d’art contemporain, Bordeaux (2009.), MAK, Beč (2008.), Kunsthalle Basel (2003.), K21, Düsseldorf (2003), Museum of Modern Art, Beč (2002.). Skupne izložbe: Kunstmuseum Stuttgart (2012.), Kunstmuseum Basel (2012.), Centre Pompidou, Pariz (2009.), Tate St Ives, Cornwall (2008.) i Galleria Civica di Modena (2008.). Godine 2016. Heimo Zobernig dobitnik je Nagrade „Roswitha Haftmann”, a 2010. dobitnik Nagrade „Frederick Kiesler” za umjetnost i arhitekturu u Beču.

 

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Otvorenju izložbe prisustvovat će i i umjetnik Heimo Zobernig. Za glazbeni program nakon otvorenja pobrinut će se DJ Šuljić.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Izložba će biti otvorena do 18.8.2019.