IMPROSPEKCIJE 2019 - 13. međunarodni festival improvizacije, u sklopu ANTISEZONE 19 - PLES U GORGONI

 

IMPROSPEKCIJE 2019 - 13. međunarodni festival improvizacije, u sklopu ANTISEZONE 19 - PLES U GORGONI

26.10.2019 - 27.10.2019 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

U sklopu međunarodnog festivala improvizacije, u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se Improspekcije 2019, dvije večeri improviziranih izložbi, 26. i 27. 10. 2019.

Subota donosi Improspekcije pozivaju: Bliski susreti plesne vrste, improviziranu predstavu od 88 minuta, koja je ujedno i međusobni intervju, i u kojoj sudjeluju plesni umjetnici Matija Ferlin, Mia Zalukar, Viktorija Bubalo, Sonja Pregrad te domaćica susreta Silvia Marchig.

U nedjelju možete pogledati dvije nove izvedbe dugogodišnjih istraživača plesa iz različitih konteksta, domaćeg Žaka Valente i australke Rosalind Crisp. Valenta u Situacija u tijelu, no more body tehnikom ‘situacijske izvedbe’ govori o iskustvu tjelesne trauma i oporavka, te izvodi ples takvog tijela. U međuvremenu temelji se na praksi koreografske improvizacije Rosalind Crisp i njenoj izvedbi sa grupom hrvatskih plesačica, a u procesu rada bila je i dio East – Berlin i Istočna Europa – platforme za australske umjetnike i australsko-europske suradnje.

26.10.2019., 20 sati, dvorana Gorgona
Improspekcije pozivaju: Bliski susreti plesne vrste

BLISKI SUSRETI PLESNE VRSTE forma je koja balansira između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnici pred publikom razgovore o svojim umjetničkim praksama, motivacijama, iskustvima, izvođenju, koreografiji, inspiracijama, uzorima... transformiraju u improvizacijske situacije.Kroz 88 minuta zajedničkog bivanja na sceni, grupa umjetnica/ka različitih iskustava igeneracija, istražit će krhku granicu između dokumentarnog i izvedbenog i probuditi svoju i Vašu radoznalost za susretom sa drugom/drugim.

27.10.2019., 19 sati, dvorana Ekstenzija
Žak Valenta: Situacija u tijelu, no more body

Tehnikom, koju naziva ‘situacijske izvedbe’, autor istražuje proživljenu tjelesnu traumu kao i psihološke narative proizašle iz procesa iscjeljivanja i oporavka. Hendikepiran i u nemogućnosti hodanja u periodu nakon traume, autor provodi vrijeme plešući/improvizirajući i kreirajući izvan fizičkog. Izvedba se sastoji od širokog spektra situacija koje uključuju, ali i isključuju, tijelo kao medij izvedbe, a ponekad i samog autora. Rad pokušava proširiti mogućnosti izvan područja pokreta i tjelesnosti, održavajući izvedbu / situaciju plesnom. Moguće je da cijeli proces izmakne uobičajenom plesnom i improvizacijskom formatu u cijelosti, no autor vjeruje u vlastitu prirodu koja u njemu intuitivno prevodi ideje u koreografski jezik.
izvođač/osoba u situaciji: Žak Valenta

 

27.10.2019., 19 sati, dvorana Ekstenzija
Žak Valenta: Situacija u tijelu, no more body

Dekonstruirano tijelo koje je spremno posegnuti za primarnim izvorom nepreciznog govora tijela usredotočuje se ka stalnom protoku informacija. Iz tijela izviru načini osciliranja osjećaja, mašte i rigoroznih koreografskih izbora i otvaraju procese koji omogućuju zasićenom tijelu plesačice ići dalje od zadatka.  Ova praksa podrazumijeva blisku vezu između anatomskih vizualizacija i fiktivnih maštarija.  Predlaže da se pozornost  između osjeta i pokreta, osjećaja i slike koji obuzimaju umjetnika  mogu provuče kroz plesno tijelo i propustiti kao izvorna informacija.

Kreatorica i koreografkinja: Rosalind Crisp; Plesačice na rezidenciji: Roberta Milevoj, Ana Jelušić, Nikolina Komljenović, Adriana Josipović, Irena Mikec; Plesačice koje izvode: Rosalind Crisp, Adriana Josipović, Nikolina Komljenović

 

IMPROSPEKCIJE2019
13. međunarodni festival improvizacije

u sklopu ANTISEZONE 19 - PLES U GORGONI

Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizatorske scene u Hrvatskoj te promicanja međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem.

Ovogodišnjim, trinaestim po redu, međunarodnim festivalom Improspekcije produbljujemo proučavanje filozofije somatskog, testirajući improvizaciju kao strategiju društvenog djelovanja i alatku za nošenje s opresijom.

Prvi dio donosi predavanje i radionicu britanskog umjetnika i somatskog pedagoga Malcoma Manninga o povijesnom kontekstu i razvoju somatskog pristupa, reafirmirajući ga kao sredstvo političkog angažmana u 21. stoljeću. Drugi dio prikazuje rad umjetnika lokalne scene u improviziranim izvedbama kroz poznati format Improspekcije pozivaju, ove godine u kombinaciji s Bliskim susretima plesnih vrsta, premijernu izvedbu Rosalind Crisp i ekscene, te izvedbenu situaciju Žaka Valente koja ujedno otvara i treći ovogodišnji tematski niz: improvizacija kao politični alat drugih i drukčijih tijela i glasova. Na spomenutu temu nastavlja se datumski treći dio festivala s predstavom slovenske koreografkinje Maje Delak Samo za danas, izvedbenom praksom Nikoline Komljenović, Božidara Šumija i Brune Pocherona Gla sanje, te radom američkih umjetnika mayfield brooks i Mary Pearson s izvedbom Kako se bojati? te radionicom Failure LAB /Improvising while black. Ugošćujući mayfield brooks i Mary Pearson, koji improvizaciju eksplicitno posvajaju kao oruđe u borbi sa sistemskim rasizmom, seksizmom i patrijarhatom, želimo držati otvorenim prostor za svjedočenje i suočavanje, nastavljajući propitivati političnost tjelesnih praksi odnosno političnost kao tjelesnu praksu. 

 

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je format za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu.

ANTISEZONU 19 kreiralo je pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović.  

ANTISEZONA 19 suradnički je projekt samo-organizacije i samo-kuriranja koji ove autorice pokreću nakon niza godina samostalnog i zajedničkog umjetničkog, organizacijskog i aktivističkog djelovanja.

ANTISEZONA 19 zamišljena je kao mjesto uzajamne podrške, stvaranja novog kontekstualnog i produkcijskog okvira te susreta različitih poetika, inicijativa i ljudi.  

Program ANTISEZONE 19, kroz pet blokova tijekom 2019., donosi reprize recentnih predstava, premijere, međunarodni festival improvizacije Improspekcije te niz popratnih programa, novih i eksperimentalnih formata.  

 

impressum
Umjetničke voditeljice festivala: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Produkcija: Multimedijalna koliba
Partneri: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Emanat, Plesni centar TALA, ekscena
Projekt Improspekcije2019 podržali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. 
Gostovanje mayfield brooks podržano je od Movement Research GPS/Global Practice Sharing programa koji financira Trust for Mutual Understanding. 
Rad Multimedijalne kolibe podržava Zaklada Kultura nova.
Projekt Antisezona19 je dio Performance Situation Room/ NDA Life Long Burning EU projekta.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent, voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost