„Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“

 

„Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“

10.03.2023 - 10.12.2023 / Infeld Haus der Kultur, Halbturn, Austrija

Izložba „Istraživači čudesnoga – radovi iz Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb“ objedinjuje radove 17 umjetnika i njihove opuse koji su nastajali proteklih četrdesetak godina. To su Petar Brajković, Margareta Vidmar, Dubravko Sertić, Dragutin Trumbetaš, Melita Kraus, Stjepan Bukovina, Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Željko Korošec, Simon Petkovich, Gojislav Kalapač – Goja, Ivan Švalj, Katherine L. Woznicki, Goran Stojčetović, Igor Lasić, Ljiljana Arar i Zvonko Bratić. Riječ je o umjetnicima koji stvaraju u različitim medijima, a odlikuju se instinktivnim i spontanim likovnim izrazom. 

Marginalna umjetnost u Hrvatskoj počinje se otkrivati i izlagati 1990-ih zahvaljujući Nadi Vrkljan Križić (1940. – 2012.), kustosici Muzeja suvremene umjetnosti koja je od 1997. do 2004. vodila Zbirku marginalne umjetnosti. Tada su „iz sjene“ izašli hrvatski umjetnici za koje prije gotovo nitko nije čuo, a predstavljeni su na dvije skupne izložbe u MSU: Outsideri – Umjetnici s onu stranu zrcala (1998.) i Outsideri 2 (2000.) u tadašnjem izložbenom prostoru na Katarinskom trgu.

Suradnju sa Zbirkom Infeld počela je prošle godine kad je u MSU održana izložba „Nije san nego doživljaj – autsajderi iz Zbirke Infeld“. Tada su prvi puta izložena djela velikana art bruta poput Jeana Dubuffeta, Adolfa Wölflija, Scottia Wilsona i drugih.

Predstavljajući javnosti nekonvencionalnu umjetnost otkrivamo koliko je posve opravdano njezino mjesto u muzejima i galerijama, uz bok ostalim djelima suvremene umjetnosti.

Kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti

Izložba je otvorena do 10. 12. 2023.