Iva Mihanović: Sveta Geometrija

 

Iva Mihanović: Sveta Geometrija

06.05.2021 - 06.06.2021 / MSU, 1. kat povremenih izložbi

Izložba iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti

Nekad đak na Odjelu za dizajn metala Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a danas multimedijalna umjetnica (lumino artist), akademska kiparica Iva Mihanović, predstavit će se novom samostalnom izložbom pod nazivom „Sveta Geometrija“ .

 

ISO - izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna trenutno je u obnovi nakon zagrebačkog potresa te zahvaljujući MSU-u s kojim razvija dugogodišnju suradnju, organizira i ovu izlagačku aktivnost na alternativnoj lokaciji. Jesenski program 2020. realiziran je u prostoru Zbrike Richter MSU-a, a sada već drugom izložbom u sezoni 2021. godine predstavlja se gostujući upravo u MSU-u na Aveniji Dubrovnik 17.

Iva Mihanović 2012. godine upisuje školu za osnovnu obuku joge i odlazi u New York City gdje ove godine završava i naprednu obuku za učitelja joge. Tijekom boravka u New York Cityiju sudjeluje na projektima velikih scenografija u oranizaciji Googlea, American Expressa, Fashion Week showa, Yahooa, Jessice Parker, Lady Gage, Dolce&Gabbane, itd. Iskustvo dvaju studija, vizualne umjetnosti i studija joge, povezuje i objašnjava u svojim radovima kroz projekt Yoga&Art design, čija je tematika drevno znakovlje, simbolika i geometrija. Projekt se bazira na funkcionalnosti umjetničkog rada (skulpture) i predstavlja jedinstvo i sklad materijalnog i duhovnog svijeta. Propitkuje umjetnost kroz sve elemente prirode s posebnim naglaskom na suptilnost i nevidljivost vibracija bilo kojeg energetskog stanja koje izražava svjetlom. Na tom tragu nastao je i Ivin najnoviji ciklus pod nazivom „Sveta Geometrija“ koji je u potpunosti nastao u izolaciji, na otoku Hvaru. Ciklus se sastoji od lumino objekata, slika i tapiserija. Dejan Valentić u predgovoru izložbe kaže: „Prikaz bilo kojeg geometrijskog tijela može pobuditi, tj. osloboditi energiju kao presudnu informaciju za našu svijest i uvelike utjecati na nju zbog čega s razlogom dobiva epitet sveta geometrija jer putem etera se prenose vizualne informacije koje Iva kao da pokušava osjetiti i dokazati vezu između materijalnog i duhovnog. Materija tokarenog drveta, platna u akrilik tehnici i tapiserije od prirodnih špaga postaju živi zahvaljujući Ivinoj samoinicijativi istraživanja spektra i moći informacija koje doživljava kao valove ili vibracije čakri koje se nalaze unutar tijela svakog živog bića.“

Postav: Iva Mihanović i Bernarda Cesar

Koordinacija ispred MSU: Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica Odjela za edukativnu djelatnost

Izložbu podupiru Grad Zagreb i  Ministarstvo kulture i medija.