Jazz ciklus 2019./2020.

 

Jazz ciklus 2019./2020.

09.10.2019 - 03.06.2020 / Dvorana Gorgona

Muzej suvremene umjetnosti i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije  i u novoj koncertnoj sezoni  nastavljaju uspješnu suradnju  u  Jazz ciklusu. U dvorani  Gorgona očekuju vas sjajni glazbenici domaće i svjetske jazz scene. 

Spektakularno otvorenje sezone otpočet će koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz jednog od najdinamičnijih izvođača današnjice Artura Sandovala; tu su Luis Bonilla, Klaus Gesing, Zvjezdan Ružić, kreativni tandem naše scene Mangroove, a očekuje vas i večer posvećena Buddyu Richu - jednom od najvećih bubnjara u povijesti jazza, glasovitom po brzini i spretnosti

 

Srijeda, 9. listopada 2019.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Arturo Sandoval, truba

Miron Hauser, dirigent

U suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, Jazz orkestar HRT-a spektakularno počinje novu koncertnu sezonu uz jednog od najdinamičnijih izvođača današnjice - trubača, pijanista i skladatelja Artura Sandovala! Deseterostruki dobitnik nagrade Grammy, šesterostruki dobitnik nagrade Billboard i nositelj Predsjedničke medalje slobode koju mu je 2013. dodijelio Barack Obama, karijeru je počeo 1977. na rodnoj Kubi. Ugledavši se na Charliea Parkera, Clifforda Browna i Dizzyja Gillespiea, u sljedeća više od četiri desetljeća ostvario je sve svoje snove. Iako se najčešće ističe njegova zadivljujuća virtuozna tehnika, oni koji su doživjeli njegove improvizacije na klaviru ili slojevitost njegovih skladbi u jazz, latin-jazz ili klasičnom stilu, spoznali su zašto se svrstava ne samo među najveće trubače već i među najsvestranije i najutjecajnije glazbenike našega vremena.

 

*Ulaznice za koncert u prodaji su na blagajni dvorane Lisinski i na ulaznice.hr: https://www.ulaznice.hr/web/event-browse/1/31414 

 

Srijeda, 6. studenoga 2019.

Noche Latino for Jazz Orchestra

Luis Bonilla, trombon, dirigent

Louis Bonilla dobro je poznat hrvatskoj jazz-zajednici, gdje redovito gostuje kao izvođač i predavač te njeguje sjajne veze s našim glazbenicima. Sada je na redu i cjelovečernji koncert tog kalifornijsko-kostarikanskog trombonista, skladatelja, aranžera i pedagoga, sa Jazz orkestrom HRT-a. Osim što je član njujorškog Vanguard Jazz Orchestra, kao jazz-glazbenik surađivao je s Tonyjem Bennettom, McCoyem Tynerom, Dizzyjem Gillespieom, Lesterom Bowiem, Tomom Harrellom i Astrud Gilberto, kao i s glazbenicima drugih žanrova te mnogim big bandovima i vlastitim sastavima. Veliko instrumentalno umijeće i sklonost istraživanju najsloženijih izričaja, Bonilla nesebično dijeli s ostalim glazbenicima, uz jedinstveni šarm kojim animira i kolege i publiku.

 

Srijeda, 11. prosinca 2019.

Skladbe članova Jazz orkestra HRT-a

Miron Hauser, dirigent

Orkestar koji u svojim redovima ima ponajbolje hrvatske jazz glazbenike – izvođače koji su ujedno i skladatelji i aranžeri – redovito to i ističe, pa i u ovoj sezoni priređuje koncert posvećen skladbama svojih članova. Koncert je to koji donosi višestruku dobit i za hrvatsko glazbeno stvaralaštvo i za Hrvatsku radioteleviziju. Osim što se ovim projektom obogaćuje repertoar Jazz orkestra HRT-a, prigoda je to i da nam se članovi predstave kao svestrani pojedinci koji njeguju različite, visokooindividualne izričaje i brojne glazbeničke vještine. I sam redoviti sudionik ovakvih projekata, program predvodi Miron Hauser.

 

Srijeda, 12. veljače 2020.
Zvjezdan Ružić, klavir

Miron Hauser, dirigent

Zvjezdan Ružić, rođen 1988. godine u Rijeci, diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji. Godine 2015. objavio je prvi samostalni, autorski album The Knightingale Cabaret. Slijedila su još dva albuma, Elfin Farewell te Pandaland koji je službenu promociju doživio na turneji u Kini krajem 2018. godine. Istovremeno, Zvjezdan Ružić postao je peterostruki dobitnik nagrade Porin i šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji „Jazz klavir”. Svojim impresivnim projektima, koji uključuju suradnje s istaknutim glazbenicima hrvatske jazz, klasične i pop/rock scene, sada  će pridružiti i rad s Jazz orkestrom HRT-a!

 

Srijeda, 4. ožujka 2020.

Rhythm Changed

Klaus Gesing, saksofon, bas klarinet, elektronika, dirigent

Multiinstrumentalist, bandelader i skladatelj Klaus Gesing školovao se u rodnom Düsseldorfu i na Kraljevskom glazbenom konzervatoriju u Den Haagu gdje je diplomirao klasični i jazz saksofon. U Zagreb donosi program kojim spaja slojevitost zvuka big banda i fleksibilnost malih sastava, uzimajući najbolje od tih dvaju svjetova: beskonačne mogućnosti orkestracije i dinamičkog raspona orkestra s jedne, i ritamsku pokretljivost suvremenog jazz ansambla s druge srane. Dodatak elektroničkih efekata Gesingovim instrumentima – sopran saksofonu i bas klarinetu – dodatno proširuje zamišljenu sliku uokvirenu melodioznim temama.

 

Srijeda, 1. travnja 2020.

Tribute to Buddy Rich
Solisti: Adriano Bernobić, Marko Lazarić i Dušan Kranjc

Miron Hauser, dirigent

Jedan od najvećih bubnjara u povijesti jazza, glasovit po brzini i spretnosti, Buddy Rich, ostavio je iza sebe golemo naslijeđe: od jedinstvene bubnjarske tehnike preko vodstva big bandova do aranžmana. Ekstrovertan izvođač koji je kompleksne ritamske obrasce izvodio metronomskom jasnoćom, a jednostavnije linije izvanredno precizno, potekao je iz razdoblja swinga, no s lakoćom se prilagodio kasnijim stilovima jazza. Surađivao je s velikanima poput Dizzyja Gilespiea, Theloniousa Monka i Charliea Parkera. Jedan je od prvih jazz bubnjara koji je u svoje sviranje i aranžiranje uključio elemente rocka, pa je primjerice snimao i s Beatlesima. Njegovo naslijeđe predstavljaju nam trojica dobro nam poznatih virtuoza bubnjeva: Adriano Bernobić, Marko Lazarić i Dušan Kranjc.

 

Srijeda, 6. svibnja 2020.

Mangroove

Miron Hauser, dirigent

Kreativni tandem Toni Starešinić i Željka Veverec, pod nazivom Mangroove, tijekom petnaest godina djelovanja na našoj glazbenoj sceni profilirali su se u jedan od najboljih domaćih bandova. Osim četiri albuma te niza koncerata i pohvalnih kritika, Željka i Toni su kroz svoju glazbu ostvarili suradnje sa nekima od najistaknutijih domaćih glazbenika, među kojima su Tedi Spalato, Igor Geržina, Nikola Marjanović, Viktor Lipić, Janko Novoselić, Zvonimir Šestak, Goran Delač, Mario Penton Hernandez i Andrej Jakuš. Napisali su i hit pjesmu Tebi putujem koji izvode Chui i Josipa Lisac. Svoj jedinstveni spoj soula, jazza, funka, popa i elektronike sada udružuju i sa zvukom Jazz orkestra HRT-a.

 

Srijeda, 3. lipnja 2020.

Mind Change Big Band

Lenart Krečič, saksofon, skladatelj

Miron Hauser, dirigent

Slovenski saksofonist, aranžer i skladatelj Lenart Krečič svestrani je glazbenik koji među svoje aktivnosti ubraja i popravljanje saksofona te umjetničku koordinaciju Big Banda Slovenske radiotelevizije. Školovao se u New Yorku te magistrirao na tamošnjem Sveučilištu. Niz godina je nastupao u njujorškim klubovima, među ostalim s Wynardom Harperom, Aweryjem Sharpom, Bennyjem Powellom, Joeom Chambersom, Billyjem Harperom, Reggieom Workmanom i mnogim drugim glazbenicima. Od 2011. ponovno djeluje u Europi, a četiri godine poslije, na mini-turneji po Sloveniji, uz Big Band RTV Slovenije izvodio je i snimio skladbu Mind Change, čijim je naslovom objedinio svoj autorski program uz Jazz orkestar HRT-a.

Urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik, producent, voditelj Odjela za programsko  - izložbenu djelatnost

 

Ulaznice po cijeni od 50 kn osigurajte na ulaznice.hr https://www.ulaznice.hr/web/regular/18042373 ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU (osim za prvi koncert u ciklusu koji će se održati u dvorani Lisinski)*

 

https://glazba.hrt.hr/

https://glazba.hrt.hr/519082/jazz-ciklus-4