Jazz ciklus: Marshall Gilkes i Jazz orkestar HRT-a

 

Jazz ciklus: Marshall Gilkes i Jazz orkestar HRT-a

08.06.2022 - 08.06.2022 / MSU

Posljednji ovosezonski koncert Jazz orkestra HRT-a iz Jazz ciklusa održat će se u srijedu 8. lipnja u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Marshall Gilkes, trombon, skladatelj, dirigent (SAD), Jazz orkestar HRT-a

Američki jazz trombonist, skladatelj i glazbeni pedagog Marshall Gilkes svestran je glazbenik. Očituje se to u njegovoj sklonosti klasičnoj glazbi koja u većoj ili manjoj mjeri utječe na oblikovanje njegove glazbe, ali i na djelovanje u raznim žanrovima kao i raznim formacijama. No, bez obzira na to u kojem kontekstu djeluje Gilkesove izvedbe odlikuje izvrsnost, što mu je donijelo pohvale kritičara, publike i kolega, ali i niz priznanja i nagrada. 

Nedavno je dobio dvije nominacije za nagradu Grammy za svoj album Köln što ga je snimio uz WDR Big Band: za najbolju instrumentalnu skladbu i najbolji album velikog jazz ansambla. Godine 2003. Gilkes je bio finalist na poznatom međunarodnom jazz natjecanju Thelonious Monk i našao se na prvome mjestu u kategoriji zvijezda u usponu karijere u cijenjenoj anketi kritičara magazina DownBeat, a 2018. je bio proglašen najboljim trombonistom u anketi kritičara magazina Jazz Times

Osim što se školovao za klasičnog glazbenika, obožavao je slušati ploče Dizzyja Gillespieja i Louisa Armstronga što i usmjerilo njegov životni put. Studirao je na glasovitoj Juilliard School gdje je i diplomirao, a profesori su mu bili proslavljeni jazz trombonisti, između ostalih Conrad Herwig, Ed Neumeister i Wycliffe Gordon.

Godine 1998., nastanio se u New Yorku što je donijelo veliku promjenu u njegovoj karijeri. Svirao je i snimao s nevjerojatnim brojem renomiranih umjetnika i ansambala. Kao istaknuti trombonist virtuozne tehnike član je jedinstvenog kvarteta trombona Slide Monsters, a vodi i vlastite sastave. Između ostalog, u djelokrugu njegovih interesa je i orkestralni jazz. U tom kontekstu stalni je član vodećih svjetskih jazz orkestara kao što su Maria Schneider Orchestra, Vanguard Jazz Orchestra, Duke Ellington Orchestra i WDR Big Band. Upravo je s njemačkim WDR Big Bandom, kojeg je bio član od 2010. do 2013., ostvario suradnje s vrsnim solistima, skladateljima i aranžerima uključujući Michaela Abenea, Vincea Mendozu, Johna Scofielda, Chrisa Pottera, Kennyja Wheelera, Randyja Breckera, Patti Austin, Mikea Sterna, Rona Cartera i Maceoa Parkera. 

Snimio je šest albuma s vlastitom, autorskom glazbom: Edenderry, Lost Words, Sound Stories, Köln, Always Forward i Waiting to Continue. Izuzev Fresh Start iz 2021., sve skladbe s večerašnjeg programa izbor su s triju albuma: Lost Words (2008.), Köln (2015.) i Always Forward (2018.).

Ulaznice po cijeni od 50 kuna u prodaji su preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta .