Jazz ciklus - Vladimir Kostadinović Lefty Beatzz

 

Jazz ciklus - Vladimir Kostadinović Lefty Beatzz

07.12.2022 - 07.12.2022 / Dvorana Gorgona

Na koncertu u Zagrebu, kao gost uz Jazz orkestar HRT-a, bubnjar, skladatelj i aranžer Vladimir Kostadinović će s publikom, ali i glazbenicima, podijeliti svoju strast prema jazzu i bogato iskustvo. 

Naime tijekom karijere surađivao je s uglednim svjetskim jazzistima: instrumentalistima, skladateljima i aranžerima uz koje je učio o raznim vidovima jazz i ne samo jazz glazbe, između ostalog i na prestižnoj njujorškoj sceni. Svirao je s pjevačima Gregoryjem Porterom i Jane Monheit, saksofonistima Bennyjem Golsonom, Georgeom Garzoneom i Chicom Freemanom, trubačima Charlesom Tolliverom i Jimom Rotondijem, pijanistima Davidom Kikoskim i Kevinom Haysom, kontrabasisticom Lindom Oh i violinistom Didierom Lockwoodom. Za njegovu karijeru posebice su važne njegove dugogodišnje suradnje s trubačem Duškom Gojkovićem, pijanistom Antoniom Faraom, orguljašem Tonyjem Monacom i posebice vibrafonistom Joeom Lockeom. Jazzističku vještinu brusio je svirajući i u cijenjenim klubovima kao što su Ronnie Scotts, Jazz Showcase, Smalls, 55 Bar, Fat Cat, Somethin Jazz i drugima. Stekao je i zavidno iskustvo sviranja u big bandovima. 

Od 2009. vodi vlastite sastave u kojima okuplja ugledne jazz glazbenike. Primjerice, na snimnju albuma Course of Events iz 2011. pridružili su mu se tenor saksofonist Jimmy Greene, pijanist Danny Grissett i kontrabasist Matt Brewer. Na snimanju albuma The Left Side of Life bili su to, pak, tenor saksofonist Seamus Blake, pijanist Marko Churnchetz (Črnčec) i kontrabasist Joe Sanders. Za oba CD-a dobio je izvrsne kritike diljem svijeta, između ostalog u utjecajnim glazbenim časopisima kao što su Modern Drummer, Jazz Times, Jazzthing Jazzpodium te na portalu All About Jazz. Osim toga dobitnik je nagrade „Najbolji bubnjar - Tuscia u jazzu 2008. Jimmy Woode”. 

Kostadinović je i plodan skladatelj. Tako će u većem dijelu koncerta uz Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera na programu biti njegove skladbe i to one što ih je snimio za spomenuti album The Left Side of Life. Za ovu je prigodu odabrao i standarde Boba Mintzera, Jimma McNeelyja i Charlesa Mingusa, pokazujući koji autori su ostavili trag u njegovom stvaralaštvu, ali i koji mu je stil blizak. Uostalom s Big Bandom Boba Mintzera je svirao i zato njegovu glazbu može tumačiti iz prve ruke.

Ulaznice su dostupne po cijeni od 50 kn putem sustava ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za izložbeno-programsku djelatnost MSU

 

Srijeda, 7. prosinca 2022. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti 
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent
Vladimir Kostadinović, bubnjevi, skladatelj