Jazz na Vrhu: FiloSofía

 

Jazz na Vrhu: FiloSofía

09.09.2019 - 09.09.2019 / Zbirka Richter

U ponedjeljak 9. rujna u parku skulptura Zbirke Richter nastupit će grupa FiloSofía. Ideja o grupi nastala je 2014. godine i trebalo je proći gotovo pet godina da se okupi u današnjem sastavu. 

FiloSofía je međunarodni sastav koji svira autorske kompozicije, a jedinstven je po tome što u njemu djeluju četiri autora, Darko Sedak-Benčić, Luka Žužić, Miron Hauser i Sofija Široka. No kad se autori udruže s najvećim znalcima salse na području srednje Europe Lázarom Amedom Hierrezuelom, Alešom Avbeljom, Vidom Ušeničnikom, Erikom Marenčeom i Vidom Begićem, rezultat je jedinstveni međunarodni sastav FiloSofia. Bend je po mnogočemu poseban, ali jedna su od najzanimljivijih stvari pjevači – plesači gdje glavni i prateći vokal čine plesni par pa njihov nastup prate atraktivne plesne izvedbe.

Darko Sedak-Benčić je umjetnički voditelj sastava, diplomirani kompozitor i trubač te koncertni majstor Slovenskog radijskog orkestra. Luka Žužić diplomirao je klasični klavir i jazz-trombon. Luka je nagrađivani kompozitor i aranžer poznat po kreativnosti u pisanju. Miron Hauser diplomirani je trombonist i dirigent Jazz-orkestra HRT-a, a latinoamerička glazba njegova je velika strast, što se očituje u njegovu opsežnom znanju o toj materiji. Sofija Široka glavni je vokal u bendu, diplomirala je hispanoameričku književnost i autorica je svih stihova.

Lázaro Amed Hierrezuelo porijeklom s Kube izvanredan je glazbenik – violinist, pjevač, perkusionist i karizmatičan performer. Aleš Avbelj vrhunski je basist i kontrabasist iz Slovenije, čija zadivljujuća muzikalnost dolazi do izražaja ne samo u njegovu sviranju nego i u njegovim aranžmanima i kompozicijama. Vid Ušeničnik diplomirani je perkusionist, Erik Marenče poznati je slovenski pijanist koji je u Rotterdamu diplomirao jazz-klavir, a Vid Begić, iako je po struci diplomirani filmski redatelj, izniman je performer, pjevač i plesač.

U tradiciji afrokaripske glazbe, teme pjesme posvećene su svakodnevici modernog čovjeka i govore o društvu u kojem živimo.

FiloSofía će predstaviti novi singl El Mercenario, rasplesati vas, raspjevati i zabaviti, stoga nemojte propustiti njihov koncert u programu Jazz na Vrhu.

Projekt Jazz na Vrhu posebno je osmišljen za prostor Zbirke Richter i dio je programa u kojem se povezuje glazbena i izložbena djelatnost. Stoga vas pozivamo da uz koncert posjetite izložbu Kristijana Kožula SINTART 11: Sisyphus Exalted. Exercising Repetitions.

Ulaz na koncert je besplatan.