Jazz orkestar HRT-a: Rhythm Changed - Klaus Gesing

 

Jazz orkestar HRT-a: Rhythm Changed - Klaus Gesing

04.03.2020 - 04.03.2020 / Dvorana Gorgona

U srijedu, 4. ožujka 2020. u 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a održat će se koncert Jazz orkestra HRT-a uz goste Klausa Gesinga i Lelu Kaplowitz

Multiinstrumentalist, bandelader i skladatelj Klaus Gesing školovao se u rodnom Düsseldorfu i na Kraljevskom glazbenom konzervatoriju u Den Haagu gdje je diplomirao klasični i jazz saksofon. U Zagreb donosi program kojim spaja slojevitost zvuka big banda i fleksibilnost malih sastava, uzimajući najbolje od tih dvaju svjetova: beskonačne mogućnosti orkestracije i dinamičkog raspona orkestra s jedne, i ritamsku pokretljivost suvremenog jazz ansambla s druge srane. Dodatak elektroničkih efekata Gesingovim instrumentima – sopran saksofonu i bas klarinetu – dodatno proširuje zamišljenu sliku uokvirenu melodioznim temama.Glazbena gošća na koncertu biti će Lela Kaplowitz.

Prodaja ulaznica na ulaznice.hr i dva sata prije početka koncerta u MSU-u.

 

Četvrtak, 12. ožujka 2020. u 20 sati
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Jumbo Big Band

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije
Big Band Radio-televizije Slovenija
Big Band Radio Televizije Srbije
Vladimir Nikolov, dirigent

Nakon velikog uspjeha zajedničkog koncerta održanog 17. studenoga 2018. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Band Radio-televizije Slovenije i Big band Radio Televizije Srbija ponovno se udružuju kao Jumbo Big Band.Pod ravnanjem makedonskog dirigenta mlađe generacije, Vladimira Nikolova, školovanog na Amsterdamskom konzervatoriju, koji osim kao bandleader, djeluje i kao skladatelj producent, aranžer, pijanist i gitarist, udruženi orkestri nastupit će 12. ožujka u Zagrebu, 13. ožujka u Ljubljani i 15. ožujka u Beogradu.Kao i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (utemeljen u sezoni 1946./1947.), i ostala dva orkestra ubrajaju se među najstarije radijske jazz orkestre u Europi: Big Band Radio-televizije Slovenija kontinuirano djeluje od 1945., a Big Band Radio Televizije Srbije osnovan je 1948. Sva tri orkestra imaju već i zajedničku povijest koncertiranja: 1989. godine zajedno su nastupili u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu što je bio prvi u povijesti zabilježen nastup tri big banda na istoj pozornici!Sjajan odjek toga koncerta bio je nadahnuće za sličan projekt trideset godina poslije u najreprezentativnijim koncertnim prostorima Zagreba, Ljubljane i Beograda. Na mini turneji, Jumbo Big Band izvodit će skladbe posebno priređene upravo za takav, veliki sastav, ali će i svaki orkestar samostalno odsvirati repertoar po kojemu je prepoznatljiv, stavljajući naglasak na jazz standarde i opus Dukea Ellingtona.

Prodaja ulaznica za koncert 12. ožujka na blagajni Dvorane Lisinski i na ulazince.hr