Kata Mijatović: Polje, VR instalacija

 

Kata Mijatović: Polje, VR instalacija

12.03.2024 - 17.03.2024 / MSU, Black Box

Pozivamo vas na predstavljanje VR instalacije Polje Kate Mijatović u utorak, 12. ožujka u 19 sati u MSU Black Box.

Učiniti vidljivim fenomen stvaranja/konstruiranja svjetova u nesvjesnom, vizualizirati „zajedništvo u sanjanju“ kao jedno od ključnih obilježja Arhiva snova, polazišna je pretpostavka interaktivne VR instalacije Polje. Snovi, koji nastaju kao produkti biovirtualne stvarnosti koje u našem umu stvara nesvjesno, u Polju se paradoksalno smještaju u polje tehnički proizvedene virtualne stvarnosti koju stvara svjesni um.

Scena koja definira prostor u VR-u je blatnjava preorana njiva u kišno jesensko jutro iznad koje sve do ruba horizonta lebde panoi/bilbordi. Na panoima se ispisuju izabrani tekstovi dvjesto pedeset snova iz Arhiva koje posjetitelj može iščitavati tijekom šetnje poljem.

Kretanje unutar Polja omogućuje prozirni kišobran, stvarni predmet koji posjetitelj uzima sa sobom prije ulaska u Polje. Unutar Polja kišobran „štiti od kiše“ i usmjerava kretanje posjetitelja u željenom smjeru.

Stapanje osjetilnih informacija koje istovremeno dopiru iz realne i virtualne stvarnosti uključuje fizički doživljaj koji vodi tijelo na putovanje kroz različite dimenzije istovremeno (realno, virtualno, svjesno, nesvjesno). Zbunjujućem osjećaju prisutnosti u „po-ostvarenom“ virtualnom svijetu snova (dvostrukoj virtualnosti) pridonosi i činjenica da ono jedino što dolazi iz stvarnosti u tom virtualnom okruženju zapravo su tekstovi snova iz Arhiva i kišobran.

Kata Mijatović kontinuirano od samih početaka istražuje relaciju između svjesnog racionalnog ja i područja nesvjesnog. San kao fenomen i dokaz nesvjesnih osobnih procesa koji se događaju bez mogućnosti da ih kontroliramo, ukinemo ili prizovemo, pojavljuju se u njezinim prvim radovima od kraja devedesetih. Daljnji rad sa snovima rezultirao je 2013. online projektom Arhiv snova (www.arhivsnova.hr) interaktivnom online domenom koja služi za skupljanje i arhiviranje tekstualnih zapisa snova, realiziranom kao središnji rad izložbenog projekta Između neba i zemlje na 55. Venecijanskom bijenalu. Do sada je u Arhiv zaprimljeno više od dvije tisuće tristo snova na različitim jezicima. Zahvaljujući globalnom odazivu u nematerijalnom prostoru interneta, stvoren je svojevrstan bazen snova, u kojem mnogobrojni introspektivni i hermetični zapisi snova u kontekstu Arhiva svjedoče o sposobnosti ljudskog uma da u nesvjesnom stvara slike svjetova izvan kontrole svjesnog ja.

„Koliko god na prvi pogled snovi bili intimistički ili se ticali subjektivnih hermetičkih svjetova, oni komentiraju zajedničko vrijeme u kojem živimo s razine nesvjesnog, a u fokusu im je naša socijalna egzistencija u današnjoj hipnagogičkoj atmosferi izmanipulirane stvarnosti koja, zbog virtualih svjetova u kojima sve duže boravimo poprima sasvim novo značenje.

Nesvjesno na ove promjene reagira brže i istinitije od svjesnog ja, koje uronjeno u kulturu konformiranja sa zatečenim poretkom, živi zaborav područja nesvjesnog“ (Kata Mijatović).

Interaktivna VR instalacija Polje, realizirana je 2018. u okviru umjetničkog projekta MARTA (Mixed Reality Kunst im öffetlichen Raum) na Sveučilištu za primijenjene znanosti u Düsseldorfu (Hochschule Düsseldorf, Faculty of Media).

Kustosica i koordinatorica projekta Polje: Ivana Družetić

Produkcija: LAVAlabs Moving Images

VR programiranje & 3D dizajn: Alexander Giesbrecht

Tehnički savjetnik: Marco Strobel

Zvuk: Katharina Bär

Kustosica/MSU: Martina Munivrana


Kata Mijatović (Branjina, 1956.) Diplomirala je pravo 1981. na Pravnom fakultetu u Osijeku. Od 1988. do 1991. članica je umjetničke grupe Močvara u Belom Manastiru. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Firenzi 1991., a diplomu na odsjeku za slikarstvo stječe na ALU u Zagrebu. Od 2005. do 2019. voditeljica je Galerije AŽ u Zagrebu. Od 2017. članica je umjetničke grupe PLEH. Predstavljala je Hrvatsku 2013. na 55. Venecijanskom bijenalu (kustos Branko Francheschi). Od 2007. članica je umjetničke grupe PLEH. Za svoj je rad nagrađivana, a radovi joj se nalaze u zbirkama nekoliko hrvatskih muzeja. Živi i radi u Zagrebu.


Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.