Katrina Daschner: Hiding in the Lights - projekcija filma i razgovor s umjetnicom

 

Katrina Daschner: Hiding in the Lights - projekcija filma i razgovor s umjetnicom

25.03.2023 - 25.03.2023 / Dvorana Gorgona

U sklopu popratnog programa izložbe „Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas” Katrina Daschner govorit će o svojem najpoznatijem igranom filmu „Hiding in the Lights” (Skrivanje u svjetlu, 2020.), koji je nastajao između 2012. i 2020. godine. 

Film se sastoji od 8 kraćih cjelina i inspiriran je glasovitom „Novelom sna” Arthura Schnitzlera iz 1926., pričom koju je popularizirao Stanley Kubrick kultnim filmom „Oči širom zatvorene” (1999.).  Novela govori o seksualnim fantazijama tipičnog modernog bečkog bračnog para, u vrijeme kad su prijelomne knjige Sigmunda Freuda („Tumačenje snova” i „Tri rasprave o teoriji spolnosti“ ) u kojima analizira i učvršćuje temelje patrijarhalne modernosti, već objavljene. No, Katrina Daschner izokreće priču temeljeći je na odnosu lezbijskog para u dugotrajnoj vezi. Svako poglavlje filma otkiva neku novu fantaziju, čežnju ili osjećaj. Erotsko putovanje ujedno je i putovanje prema kinematografskim izvorima – vodvilju i burleski.


Umjetnica i filmašica Katrina Daschner rođena je 1973. u Hamburgu, a od 1995. živi i radi u Beču. Dobitnica je nagrade Otto Mauer, jedne od najprestižnijih nagrada za suvremenu umjetnost u Austriji. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Austriji i inozemstvu te sudjelovala na međunarodnim filmskim festivalima u Oberhausenu, Wroclawu, New Yorku i drugdje.


Razgovor će se održati na engleskom jeziku.