KINO NA RUBU – BLOK #2 AUTORSKI BLOK VJERANA ŠALAMONA

 

KINO NA RUBU – BLOK #2 AUTORSKI BLOK VJERANA ŠALAMONA

11.04.2024 - 11.04.2024 / Dvorana Gorgona

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prelazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film. U programu su zastupljene i umjetničke organizacije, obrazovne institucije i producentske kuće s ciljem umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike i novih filmskih autora.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Obuhvaćene radove karakteriziraju snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Program se sastoji od pet tematskih blokova koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima. Nakon prvog bloka realiziranog u ožujku, naslova Nasljeđe i suvremenost  – Zagreb film, 11. travnja slijedi Blok autora, posvećen skladatelju i dizajneru zvuka Vjeranu Šalamonu. Kroz izbor najznačajnijih kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova koje je ostvario u suradnji s renomiranim filmskim autorima ali i mladim diplomcima na ALU te uz razgovor s autorom i njegovim gostima, Darkom Bakližom i Danom Okijem, podsjetit ćemo na snažan doprinos zvuka u filmskoj umjetnosti i kreativne mogućnosti glazbe i dizajna zvuka u animiranom i eksperimentalnom filmskom stvaralaštvu. Razgovor nakon projekcije filmova možemo najaviti citirajući Vjerana Šalomona: Darko i Oki mnogo su više od kolega. Oni su posebne, hrabre duše koje prepoznaju bit filmskog stvaralaštva i svakog su trena spremni izaći iz komforne sigurne zone te hrabro zakoračiti u svijet nepoznatog i neotkritog. Raditi s njima je povlastica, a razgovarati poslastica!

**

Blok # 2 Blok autora – Vjeran Šalamon
11. 4. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Alea Iacta Est, r. Dino Krpan, 2006.

Camera Obscura Pogled s prozora, r. Stanko Herceg, 2015.

Black and White / 1, r. Darko Bakliža, 2017.

Oyashio, r. Tomislav Findrik, 2017.

Prirodni odabir, r. Aleta Rajič, 2019.

Black and White / 2, r. Darko Bakliža, 2017.

Ja već znam što čujem, r. Darko Masnec, 2012.

Mehaničko srce, r. Manuel Šumberac, 2013.

Ispod maske, r. Darian Bakliža, 2023.

Razgovor s gostima: Vjeran Šalamon, Darko Bakliža i Dan Oki

**

Vjeran Šalamon je skladatelj i dizajner zvuka rođen u Zagrebu 1967. Autor je glazbe i zvučnog dizajna za preko stotinjak filmova različitih filmskih rodova i žanrova od kojih prednjače animirani, dokumentarni i eksperimentalni naslovi. Međunarodne i domaće nagrade koje dobiva za svoj rad 2023. godine zaokružuje na jubilarnom sedamdesetom izdanju Pulskog filmskog festivala Zlatnom arenom za glazbu za cjelovečernji animirani film Crvčak i mravica.

Surađuje i na mnogim izložbama od kojih valja izdvojiti Expo 2005. i 2007. godine, Venecijanski bijenale 2010., te niz drugih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Već desetak godina surađuje s ALU na studentskim završnim i diplomskim radovima od kojih su mnogi nagrađeni na brojnim hrvatskim i međunarodnim festivalima. Od brojnih radova Šalamon posebno izdvaja animirani Wiener Blutt Zlatka Boureka, Pavla Štaltera i cjelovečernji Mrak Dana Okija. „Wiener Blutt zbog suradnje s Pajom i Bourekom koja je zaista bila jedna čista nevina igra s dvojicom tada osamdesetgodišnjih klinaca. Mrak pak zbog procesa koji je više sličio na iskustvo benda; dionizijski u nastajanju, a apolonski u rezultatu.”

**

Naredni tematski blok Alternativne kinematografije predstavlja Marinu Kožul urednicu, selektoricu, producenticu i mentoricu u području eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Antropološki filmski eksperimenti donosi rad autora Dana Okija i rad belgijskog autora Laurenta Van Lanckera, koje karakteriziraju dnevnički i antropološki filmski narativi. U bloku Mentori i studenti upoznajemo filmove mentora Daniela Šuljića i diplomaca i studenata Odsjeka za animirani film ALU.

**

Ulaz na program je besplatan. 

Voditeljica programa: Miranda Herceg 

Program podržali: Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar