Kino na rubu - CIKLUS KRATKIH FILMOVA I RAZGOVORA O DODIRIMA FILMSKIH RODOVA - Blok #1 Nasljeđe i suvremenost - Zagreb film

 

Kino na rubu - CIKLUS KRATKIH FILMOVA I RAZGOVORA O DODIRIMA FILMSKIH RODOVA - Blok #1 Nasljeđe i suvremenost - Zagreb film

21.03.2024 - 21.03.2024 / Dvorana Gorgona

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prelazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film. U programu su zastupljene i umjetničke organizacije, obrazovne institucije i producentske kuće s ciljem umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike i novih filmskih autora.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Obuhvaćene radove karakteriziraju snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Program se sastoji od pet tematskih blokova koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima: Nasljeđe i suvremenost  – Zagreb film, Blok autora, Alternativne kinematografije, Antropološki filmski eksperimenti, Mentori i studenti.

Ovogodišnji ciklus započinjemo 21. ožujka tematskim blokom Nasljeđe i suvremenost  – Zagreb film, posvećenom produkciji umjetničkih organizacija i producentskih tvrtki, u kojem ovog puta predstavljamo izbor recentnih animiranih filmova iz produkcije Ustanove Zagreb film. Izbor filmova uključuje radove autora različitih generacija, različitih postupaka i tehnika od stop animacije, 2D digitalne klasične animacije do lutka-film animacije.

Nakon projekcije filmova, razgovaramo s ravnateljem Ustanove Zagreb film Vinkom Brešanom i umjetničkom supervizoricom animiranih filmova Petrom Zlonogom. U razgovoru s gostima saznat ćemo nešto više o odnosu nasljeđa Zagreb filma i suvremenih radova, o autorskim filmovima danas, o recentnoj produkciji filmova, o odlično opremljenom studiju za lutka animaciju Zagreb filma, o umrežavanju raznih filmskih obrazovnih institucija, srodnih umjetničkih organizacija i producentskih tvrtki te planovima Ustanove Zagreb film i programu vezanom uz razvoj i ulaganje u nove autore, prvenstveno autore mlađih generacija.

**
U Bloku autora, koji slijedi u travnju, predstavljamo opus skladatelja i dizajnera zvuka Vjerana Šalamona, kroz izbor najznačajnijih kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova koje je ostvario u suradnji s renomiranim filmskim autorima ali i mladim diplomcima na ALU. Uz razgovor s autorom i njegovim gostima podsjetit ćemo na snažan doprinos zvuka u filmskoj umjetnosti i kreativne mogućnosti glazbe i dizajna zvuka u animiranom i eksperimentalnom filmskom stvaralaštvu. Naredni tematski blok  Alternativne kinematografije predstavlja Marinu Kožul urednicu, selektoricu, producenticu i mentoricu u području eksperimentalnih, inovativnih i umjetničkih filmova. Antropološki filmski eksperimenti donosi rad autora Dana Okija i rad belgijskog autora Laurenta Van Lanckera, koje karakteriziraju dnevnički i antropološki filmski narativi. U bloku Mentori i studenti upoznajemo filmove mentora Daniela Šuljića i diplomaca i studenata Odsjeka za animirani film ALU.

**

Blok # 1 Nasljeđe i suvremenost – Zagreb film
21. 3. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Aleph, Slobodan Tomić, 2023

Odrasti u malo drvo, Noemi Ribić, 2019

Pokretni elementi, Marko Tadić, 2016

Oni žive noću, Goran Trbuljak, 2016

Motivi, Danijel Žeželj, 2019

Iris, Lucija Bužančić, 2020

Bijela vrana, Miran Miošić, 2018

Posljednji izazov, Božidar Trkulja, 2017


Razgovor s gostima: Vinko Brešan i Petra Zlonoga

**

Aleph, Slobodan Tomić, 2023, 7'24''
Aleph predstavlja jedinstvenu točku kroz koju možemo vidjeti sve događaje u prostoru i vremenu. Protagonist je uvučen u svijet simultanih događanja. Prolazeći kroz portale Alepha proživljava strahove, nade i patnje čovječanstva. Naglasak je na neprestanim metamorfozama i osjećaju tjeskobe. Naposljetku, sam protagonist poprima identitet Alepha. 

Odrasti u malo drvo, 2019, 5'41''
Pridošlica stiže u gradić od šest stanovnika. Vegetacija je oskudna i svatko pokušava uzgojiti svoje stablo. Nepoznata se došljakinja, doduše, previše trudi, što nailazi na neodobravanje njezinih sumještana.

Pokretni elementi, Marko Tadić, 2016, 6'27''
Hommage autorima i djelima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma. Oslanjajući se na prepoznatljiv vizualni jezik tog razdoblja, film govori o kreativnim procesima koji dovode do stvaranja umjetničkih djela.

Oni žive noću, Goran Trbuljak, 2016, 8'18''
Jedan domaći tamni žohar slab je ali ambiciozan letač koji žarko želi poboljšati svoje letačke vještine. Zahvaljujući samilosnoj krijesnici uz velike će napore postići nemoguće.

Motivi, Danijel Žeželj, 2019, 6'28''
Putovanje kroz humanističku tradiciju europskih slika pretvara se u apsurdnu tragediju suvremene migracijske krize.

Iris, Lucija Bužančić, 2020, 8'14''
Kratki film inspiriran grčkim mitom o Narcisu. Govori o taštoj djevojci Iris koja se zaljubila u svoju projekciju i onda jednoga dana nestala u kadi.

Bijela vrana, Miran Miošić, 2018, 9'6''
Mala bijela vrana ne uklapa se u svoje jato crnih vrana. Zbog različitosti je često predmet čuđenja i ismijavanja. Međutim, kada se okoliš u kojem žive zbog zagađenosti promijeni, mala bijela vrana pomaže jatu pronaći bolje mjesto za život.

Posljedni izazov, Božidar Trkulja, 2017, 15'52'' 
Pet odvažnih junaka. Tri poticajna patuljka. Jedna primamljiva nagrada. Pohlepa, taština i žudnja u natjecanju do samoga kraja. Tko bi mogao biti dostojan?

**

Zagreb film, ustanova kojoj je osnivač Grada Zagreb, postoji od 1953. godine. Od tada je snimljeno više od 600 animiranih filmova, 14 igranih, 600 dokumentarnih, 800 reklama te 600 edukativnih filmova. U svom arhivu čuva 30.000 metara arhivskog materijala koji je snimljen o gradu Zagrebu i još 30 sati materijala snimljeno na DVCAM.
Tijekom ovih godina Zagreb Film je za svoje filmove primio više od 400 nagrada na raznim festivalima diljem svijeta, a među njima je i Oscar za najbolji kratki animirani film 1962. Bogatstvo žanrova i različitih stilova koji su rasli u Zagrebu te posebnost filmova koji su privlačili pažnju svjetske javnosti  bili su razlogom da Georges Sadoul, francuski filmski teoretičar, kritičar i povjesničar stvori pojam Zagrebačka škola crtanog filma, što je postalo zaštitni znak vrhunskih i inovativnih animiranih filmova snimljenih u Zagrebu. Među poznatijim komercijalnim projektima kao posebne uspješnice treba izdvojiti serijale Profesor Baltazar, Inspektor Maska i Leteći medvjedići.
Zagreb film se bavi produkcijom i distribucijom kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, edukacijom novih generacija autora animiranih filmova, očuvanjem, restauracijom i predstavljanjem nacionalne baštine u svom vlasništvu.

**

Ulaz na program je besplatan. 

Voditeljica programa: Miranda Herceg 

Program podržali: Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar