Kolekcija za budućnost / MSU Akvizicije 2009.-2019.

 

Kolekcija za budućnost / MSU Akvizicije 2009.-2019.

01.12.2019 - 01.02.2020 /

Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe kojom ćemo predstaviti izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do konca 2019. godine. 

Tijekom deset godina osnovane su nove zbirke, a muzej je povećao fundus za preko 3000 djela. To je prilika i da se zahvalimo velikom broju donatora i suradnika, koji su omogućili prinove u našim zbirkama, ali i realizaciju uspješnih izložbenih, edukativnih i drugih programa.

 

Od svog osnivanja 1954. godine muzej je kontinuirano prikupljao umjetničku građu otkupima i donacijama, a taj javnosti manje poznat dio djelatnosti, predstavljan je izložbama akvizicija u cikličkim intervalima. Posljednja velika izložba akvizicija otvorena je 2009. kao dio izložbenog programa otvorenja nove zgrade muzeja. Od tada do danas prikupljena je građa kojom možemo pokazati raznovrsne pojave u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, prvenstveno zahvaljujući otkupima nagrađenih radova na izložbama HT-nagrade. U desetogodišnjem razdoblju prikupili smo obimnije donacije pojedinih umjetnika što omogućava cjelovitije predstavljanje njihova opusa na izložbi.

 

Muzejsku ćemo građu na izložbi predstaviti po tematsko-problemskim cjelinama i odabranim fenomenima kojima se bave suvremeni umjetnici. Izložba će odražavati suvremenost, ali će u pojedinim cjelinama uspostavljati dinamičan odnos s radovima koji pripadaju razdoblju poslijeratnog modernizma. Publika će filmovima iz života muzeja otkriti procese koji se u muzeju odvijaju skriveni od očiju javnosti. Vremenskom lentom i multimedijskim sadržajima ćemo prikazati deset godina djelovanja MSU-a na novoj lokaciji, kako bi podsjetili na najznačajnije izložbene projekte i gostovanja izvan zgrade muzeja, te edukativne i druge važne aktivnosti.

 

Kustosica i autorica izložbe: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica

Suradnice: Snježana Pintarić, Jasna Jakšić, Kristina Bonjeković Stojković, Vesna Meštrić, Martina Munivrana, Mirta Pavić, Leila Topić