Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019.

 

Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019.

11.12.2019 - 18.10.2020 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

IZLOŽBA JE PRODULJENA DO 18.10.2020. 

Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe na kojoj predstavljamo preko 200 umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život MSU-a od otvorenja 11. prosinca 2009. do sada. 

Na izložbi je prvi puta u Hrvatskoj  predstavljen izložbeni postav paviljonskog karaktera „Fitting Abstraction“ koji je 2014. godine predstavljao Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji, a doniran je Muzeju. Također predstavljamo ii izložbu „City ǀ Data ǀ Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru“ grupe autora i suradnika.

Tijekom deset godina djelovanja u zgradi koja zadovoljava kriterije suvremene muzeologije i potrebe posjetitelja, bilježimo zamah muzejske i programske djelatnosti. Osnovane su nove zbirke, a Muzej je povećao fundus za preko 3000 djela, unatoč skromnim sredstvima za otkupe. Izložba je prilika i da se zahvalimo velikom broju donatora i suradnika, koji su omogućili prinove u našim zbirkama, ali i realizaciju uspješnih izložbenih, edukativnih i drugih programa.

Muzej je osnovan 1954. godine kao Gradska galerija suvremene umjetnosti i od tada istražuje, prikuplja, dokumentira i javnosti prezentira djela koja predstavljaju stilove i pojave u suvremenoj umjetnosti. Galerija je odmah započela stvarati fundus i djelovati kao muzejska ustanova po suvremenim muzeološkim principima i potrebama toga vremena. Do 2009. je djelovala na Gornjem gradu u prostoru koji nije imao uvjete za izlaganje stalnog postava. Dugogodišnjim nastojanjima djelatnika, umjetnika i prijatelja muzeja, te podrškom gradske i državne vlasti, 1998. donesena je odluka o izgradnji novog muzeja na novozagrebačkoj lokaciji. Muzej je uz ogroman interes javnosti otvoren 11. prosinca 2009. kao najveći i najmoderniji muzej suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Od svog osnivanja kontinuirano je prikupljao umjetničku građu otkupima i donacijama, a taj javnosti manje poznat dio djelatnosti, predstavljan je izložbama akvizicija u cikličkim intervalima. Posljednja velika izložba akvizicija otvorena je 2009. kao dio izložbenog programa otvorenja nove zgrade muzeja. Time je predstavljen izbor građe koju je muzej prikupljao od 2004. do 2009. godine. 

Od tada do danas prikupljena je građa kojom možemo pokazati heterogene pojave u recentnoj hrvatskoj umjetnosti, prvenstveno zahvaljujući otkupima nagrađenih radova na izložbama HT-nagrade za suvremenu umjetnost koja se održava od 2007. i na kojoj se svake godine nagrađuju tri rada koja postaju dio kolekcije muzeja. U desetogodišnjem razdoblju prikupili smo obimnije donacije pojedinih umjetnika što omogućava cjelovitije predstavljanje njihova opusa, a oni su Juraj Dobrović, Joško Eterović, Dubravko Budić, Vera Fischer, Ratko Petrić, Stanko Jančić, Josip Demirović Devj i drugi. Zahvaljujući donacijama nasljednika, u navedenom razdoblju osnovan je Arhiv i knjižnica Ivana Picelja, te Zbirka Marie-Luise i Ruth Betlheim. Zbirku čine radovi studenata i profesora Bauhausa, pa se tu nalaze radovi mađarskih funkcionalista i konstruktivista – Farkasa Molnára, Henrika Stefána, Sandora Bortnyika – ali i znamenitih njemačkih autora bliskih Bauhausu iz vremena djelovanja škole u Weimaru – Paula Kleea, Karla Petera Röhla, Franza Frahm-Hesslera, Kurta Schwerdtfegera, Hinnerka Schepera i drugih. Preuzeli smo građu iz ostavštine Marije Braut i Bogdana Bogdanovića, a muzej je od grada Zagreba dobio na upravljanje Zbirku Andrije Maurovića.

Muzejsku građu na izložbi predstavili smo po tematsko-problemskim cjelinama i odabranim fenomenima kojima se bave suvremeni umjetnici, a nazvali smo ih: Doba optimizma, Vitalnost figuracije, Primarne strukture, Priroda i društvo, Osobne pripovijesti, (Ne)običan dan, Imaginativni svijetovi, Ženski glasovi, U muzeju o muzeju. Izložba tako predstavilja preko 200 medijski heterogenih radova iz fundusa muzeja domaćih i stranih autora među kojima su Juraj Dobrović, Ratko Petrić, Vera Fischer, James Rosenquist, Lovro Artuković, Peter Kogler, Julião Sarmento, Zlatan Vehabović, Joško Eterović, Duje Jurić, Ksenija Turčić, Boris Bućan, Lovro Artuković, Igor Grubić, Neli Ružić, Slaven Tolj, Roger Ballen, Nam June Paik, Žižić / Kožul, Robert Rauschenberg, Milton Glaser, Igor Eškinja, Sandra Vitaljić, Michal Iwanowski, Richard Lindner i drugi.

Vremenskom lentom i multimedijskim sadržajima prikazujemo i deset godina djelovanja MSU-a na novoj lokaciji, kako bi podsjetili na najznačajnije izložbene projekte i gostovanja izvan zgrade muzeja, te edukativne i druge važne aktivnosti. Filmovi iz života muzeja otkrivaju procese koji se u muzeju odvijaju skriveni od očiju javnosti.

Autorica koncepta i kustosica izložbe: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica

Stručne suradnice: Snježana Pintarić, Jasna Jakšić, Kristina Bonjeković Stojković, Vesna Meštrić, Martina Munivrana, Mirta Pavić, Leila Topić, Nataša Jovičić

Asistentica: Matea Bakotić

Autorica likovnog postava: Lada Sega

Grafičko oblikovanje kataloga i vizualni identitet: Juri Armanda

Tekstovi u katalogu: Snježana Pintarić, Nataša Ivančević, Jasna Jakšić, Mirta Pavić

Urednica kataloga: Jadranka Pintarić

Tehnički postav: Dušan Stupar, Filip Zima, Ivan Tudek, Višnja Igrc, Renato Mihaljenović, Aleksandar Milošević, Zdenko Zavalić

Realizacija izložbe je omogućena sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH

Sponzor: ACO Građevinski elementi d.o.o.