Ljeto u MSU: LADO Electro

 

Ljeto u MSU: LADO Electro

27.06.2020 - 27.06.2020 / MSU

Sedmo Ljeto u MSU otvaramo koncertom benda LADO Electro, nevjerojatanim spojem modernog i tradicionalog, elektra i etno poetike. 

Video spotom za pjesmu „Dolinom se… (Song for Elizabeth)“ s albuma 2.0 Memorabilium, LADO Electro najavio je u svibnju povratak na glazbenu scenu. Solist Ansambla LADO Boris Harfman i Hrvoje Crnić Boxer za DJ pultom će pratiti live izvedbu popularnih Ladarica i glazbenika Ansambla LADO, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Veliki broj vokalnih elemenata pratit će elektronička podloga pjesama. Neke od njih se već nalaze na Ladovu repertoaru ili su inspirirane dijelovima nekih koreografija, dok drugi dio čine tradicijski napjevi s kojima se pjevači ranije nisu susretali ali su ih pjevali na način na koji to može izvesti samo LADO. Koncerte Ansambla LADO posjećuju sve dobne skupine i ljudi različitih glazbenih ukusa koji uživaju u bogatstvu pjesama, plesa i raznolikosti narodnih nošnji.

Uz koncert benda LADO Electrom po cijeni jedne ulaznice, moći ćete pogledati izložbu "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma" od 11 do 21 sat.

Uz izložbu, u 18 sati očekuju vas  "Klarinet i petlje" 45 minutna audiovizualna izvedba realizirana kao suradnja između klasičnog glazbenika Branimira Norca, novomedijskog umjetnika Tina Dožića i filmske autorice Mirne Pavičić. Spajajući utjecaje minimalističke, klasične, ambijentalne i elektroničke glazbe izvedba se razvija kroz procesiranje, uzorkovanje (engl. sampling) i puštanje zvuka klarineta u petljama (engl. loops). Kroz trajanje izvedbe zvuci klarineta se isprepliću u niz dionica i tekstura, stvarajući sinergiju apstraktnih snimki analognog filma i zvučnih ambijenata. Autori/ce istražuju hipnotičke učinke glazbe i filma te vremenske pomake u kojima sviranje uživo postaje dokument uz koji glazbenik svira nove dionice. 

Također, već tradicionalno, u dvorani Gorgona MSU-a moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova MSU kina, a ovoga puta prikazujemo biografski dokumentarac „Tusta“ o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava potlačenih i obespravljenih, Tusta je bio pravi heroj radničke klase, a njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi i danas žive među generacijama fanova. Kroz ovaj film, nastao u produkciji Factuma, otkriva se i Tustina intimna, ljudska dimenzija koja ga je u konačnici i učinila punk-rock ikonom. 

r. Andrej Korovljev, gl. Rambo Amadeus, Zoran Kostić Cane, Petar Janjatović, 109', Hrvatska, Srbija, Makedonija

 

Cijena ulaznice za multimedijalni program Ljeto u MSU 2020 - LADO Electro je 30,00 kn, a sav prihod od ovog koncerta ide u humanitarne svrhe za pomoć umjetnicima čiji su stanovi i kuće stradali u nedavnom potresu u Zagrebu. Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2020. možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do subote od 11 do 18 sati.

Broj ulaznica je ograničen.

Preporučujemo da ponesete svoju masku zbog poštivanja epidemioloških mjera

MSU se pridržava svih preporuka za održavanje kulturnih programa i manifestacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosice izložbe Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma: Vesna Meštrić i Snježana Pintarić

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Asistentica producenta: Miranda Herceg

 

Projekt podržali: Turistička zajednica grada Zagreba

Sponzor: Zagrebačka pivovara