MILTON GLASER - donacija plakata Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a

 

MILTON GLASER - donacija plakata Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a

23.09.2021 - 14.11.2021 / MSU, 1. kat

Izložba se produžuje do 14. studenog.

Zahvaljujući nekoliko važnih donacija dva najveća hrvatska umjetnička muzeja – Muzej suvremene umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt te posredstvom Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb i naša najstarija umjetnička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna – prikupili su značajan broj radova svjetske ikone grafičkog dizajna Miltona Glasera.  

Muzej suvremene umjetnosti prikupio je 41 plakat u razdoblju od 2017. do 2020., donacijama samog Miltona Glasera i međunarodno priznatog grafičkog dizajnera Mirka Ilića. Veliki Glaserov prijatelj Mirko Ilić (kroz Fondaciju AIC) osim donacije MSU, inicijator je i druge velike donacije Glaserovih radova, Muzeju za umjetnost i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a Zagreb - UBU. Unutar donacije za MUO, uz 39 Glaserovih plakata, nalazi se i skupina našoj publici manje poznatih radova – oko 90 primjera vizualnih identiteta (setovi memoranduma, posjetnica, omotnica i ostalih promotivnih materijala) dizajniranih za pretežito njujorške korporacije, restorane, diskografske kuće i druge tvrtke. Donacija za UBU broji 23 Glaserova plakata koje je kreirao za škole i fakultete, među kojima najbrojnije za School of Visual Arts.  

Iz Glaserovog bogatog opusa koji broji više od 300 plakata, donirani plakati obuhvaćaju izbor iz njegovog respektabilnog i plodonosnog djelovanja u području vizualnih komunikacija, a producirani su većinom za koncerte, glazbu, festivale, izložbene plakate te je manji dio vezan uz druga marketinška područja. Plakati pokrivaju period od najranijih radova poput legendarnog plakata uz LP Boba Dylana „The Greatest Hits”iz 1966., do onih recentnijih poput plakata „To Dream is Human” iz 2017. g. za njujoršku School of Visual Arts koji nastaju kao komentar i reakcija na tadašnju političku situaciju u SAD-u. Koristeći referentne okvire iz različitih povijesnih epoha, Glaser se u mnogim radovima inspirira djelima iz korpusa povijesti umjetnosti koje vješto i promišljeno kombinira s referencijama iz popularne kulture.  Svojim je prepoznatljivim vizualnim vokabularom, načinom promišljanja dizajna i dizajnerske profesije i njihovih uloga u suvremenom društvu uvelike utjecao na američku i međunarodnu dizajnersku scenu te značajno doprinio razvoju i promicanju vizualnih komunikacija uopće.

Ova, za naše muzeje i školu, neobično značajna donacija upotpunila je i obogatila muzejske zbirke i pridonijela iznimnoj vrsnoći radova u fundusima MSU, MUO te UBU pružajući uvid u kreativan i jedinstven opus jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih autora u povijesti grafičkog dizajna. Donacija organizirana na ovaj način, umrežava i učvršćuje vezu između odgojno-obrazovnog umjetničkog i muzejskog sektora na najproduktivniji način - baštineći ostavštinu Miltona Glasera u ovom dijelu Europe kroz organizaciju ovakvih i sličnih izložbi i programa u budućnosti s naglaskom na jaki pedagoški angažman.   

Zajedničkim izložbenim programom Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU, Muzej za umjetnost i obrt te Muzej suvremene umjetnosti obilježiti će godišnjicu smrti jednog od najznačajnijih i najutjecajnih svjetskih dizajnera. Radovi Miltona Glasera zagrebačkoj su publici ranije predstavljeni izložbom u Galeriji suvremene umjetnosti 1979. godine (crteži, plakati, omoti ploča i dr.) te izložbom Drawing is Thinking 2015. godine (crteži i ilustracije) u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Kustosice izložbe: Kristina Bonjeković Stojković (MSU), Koraljka Vlajo (MUO), Bernarda Cesar (UBU - ŠPUD)

 

Izložbeni program održava se na sljedećim mjestima i rasporedu:

3. – 24. 9. 2021. Izložba plakata na otvorenom  / ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi / Škola primijenjene umjetnost i dizajna / Trg Republike Hrvatske 11 / 21. – 31. 10. 2021. Botanički vrt PMF-a /, Trg Marka Marulića 9A

22. 9. – 17. 10. 2021. Izložba vizualnih identiteta / Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10

23.9. – 24.10. 2021. Izložba Miltona Glasera  - donacija plakata Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju za umjetnosti i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a    

 

Organizatori: ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi  / Škola primijenjene umjetnost i dizajna /

UBU / Botanički vrt PMF-a / Muzej za umjetnost i obrt / Muzej suvremene umjetnosti