Mjesec našeg filma i programski noviteti u MSU kinu

 

Mjesec našeg filma i programski noviteti u MSU kinu

19.05.2023 - 23.05.2023 / Dvorana Gorgona

U petak, 19. i utorak, 23. svibnja 2023. u MSU kinu prikazuju se dva nova naslova – francuska romantična krimi-komedija Nevin redatelja i glumca Louisa Garrela koji je prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu, a osvojio je i dvije nagrade Cesar te poljsko-talijanska drama Tovar nagrađivanog redatelja Jerzyja Skolimowskog, koja donosi briljantan suvremeni portret moderne Europe.

U programu Mjesec našeg filma prikazuju se četiri nagrađivana kratkometražna domaća naslova – U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović; Žuti mjesec redatelja Zvonimira Jurića; animirani Ježeva kućica redateljice Eve Cvijanović i Njemački inat redateljice Silve Ćapin. Programom Mjesec našeg filma obilježava se 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na kratkometražne filmove je slobodan.
 

Raspored projekcija

PETAK, 19. SVIBNJA 2023

19:30 U PLAVETNILO, igrani, kratkometražni, 22′, 2017, Hrvatska, Slovenija, Švedska, red. Antoneta Alamat Kusijanović, gl. Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević

Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja. Film se prikazuje u sklopu programa Mjesec našeg filma u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Ulaz na projekciju je slobodan.

19:55 ŽUTI MJESEC, igrani, kratkometražni, 17′, 2009, Hrvatska, red. Zvonimir Jurić, gl. Lana Barić, Marija Škaričić

Zvono na vratima najavljuje posjet. Lana, mlada trudnica, otvara vrata novoj susjedi Mariji. Njih dvije se upoznaju i nakon ugodnog razgovora uz kavu Marija namjerava otići, ali u tom trenutku Lana je moli da je ne ostavi samu. Film se prikazuje u sklopu programa Mjesec našeg filma u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Ulaz na projekciju je slobodan.

20:15 NEVIN (L’Innocent), romantična krimi-komedija, Francuska, 99′, 2022, red. Louis Garrel, gl. Louis Garrel, Noemie Merlant, Roschdy Zem

Kada Abel sazna da se njegova 60-godišnja majka Sylvie namjerava udati za muškarca koji se nalazi u zatvoru, potpuno izgubi živce. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Clémence, Abel će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio svoju majku. Ali upoznavanje Michela, njegovog novog očuha, moglo bi mu ponuditi potpuno novu perspektivu o kojoj do tada nije niti razmišljao. Film je prikazan u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu, a dobitnik je dvije nagrade Cesar – za najbolju sporednu glumicu (Noémie Merlant) i najbolji originalni scenarij.


UTORAK, 23. SVIBNJA 2023.

20:00 JEŽEVA KUĆICA, animirani, lutkarski, 10′, 2017, Kanada, Hrvatska, red. Eva Cvijanović, narator Rade Šerbedžija

U raskošnoj šumi živi jež kojemu se ostale životinje dive, ali mu i zavide. No Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema njegovoj kući, gdje dolazi do uzbudljivog i bodljikavog obračuna. Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća topla je i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom. Film se prikazuje u sklopu programa Mjesec našeg filma u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Ulaz na projekciju je slobodan.

20:10 NJEMAČKI INAT (The Rudeness of the German Lady), 15′, 2020, Hrvatska, Mađarska, red. Silva Ćapin, gl. Biserka Ipša, Asja Jovanović, Vinko Kraljević, Ljiljana Bogojević

Pod vrelim suncem kupači pokušavaju iskoristiti što više od plaćenog izleta na jadranskom otoku. Mama i stariji sin, zagrebačke gospođe i njihov pas, pasivno-agresivni bračni par, glasni Talijani i veseli Mađari nisu ni svjesni kako im pretila Njemica svojom smrću testira odmor. Film se prikazuje u sklopu programa Mjesec našeg filma u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Ulaz na projekciju je slobodan.

20:30 TOVAR (EO), drama, 88′, 2022, Poljska, Italija, red. Jerzy Skolimowski, gl. Wojciech Andrzejuk, Waldemar Barwinski, Lolita Chammah

Portret magarca koji na svom putu susreće dobre i loše ljude, doživljava radost i bol, istražujući viziju moderne Europe kroz vlastite oči. Tovar, nova drama velikog poljskog filmaša Jerzyja Skolimowskog, uz nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, nagrađen je i na Cannesu nagradom žirija. Uz nekolicinu uloga koje tumače magarci, poput Hole, Mariette, Rocca, Taka, Ettorea i Mele, u ulozi grofice pojavljuje se i velika Isabelle Huppert.


Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Ulaz na kratkometražne filmove u programu Mjesec našeg filma je slobodan

Cijena ulaznice u redovitom programu: 25 kuna / 3.32 € (15 kn / 1.99 EUR za studente, učenike i umirovljenike - popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak - petak 11 - 19, subota i nedjelja 11 - 18 i sve do početka projekcije. (25 kn / 3.32 €; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn / 1.99 EUR - popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program Kina Metropolis odvija se uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a