Moderna Suvremenost / Okidači

 

Moderna Suvremenost / Okidači

04.07.2023 - 03.09.2023 / MSU, 2. kat

Moderna suvremenost oslanja se na prvu izložbu iz 1955. g. kojom je Gradska galerija suvremene umjetnosti (današnji MSU) započela svoju izložbenu djelatnost. Riječ je o izložbi iz fundusa koja je predstavila izbor prvih otkupljenih radova. Izloženi radovi otkupljeni su s izložbi i iz atelijera tijekom 1954. i 1955. godine. Nastojanje galerije bilo je da u granicama mogućnosti otkupom prati, odnosno dokumentira dinamiku suvremenog likovnog života. 

Izložbu je upotpunjavalo nekoliko eksponata starijeg datuma, koji su u ono vrijeme značili traženje novog izraza, odnosno približavanje onodobnom suvremenom evropskom slikarstvu, ili pak svojom kvalitetom predstavljaju neku karakterističnu fazu pojedinog autora. GSU je gotovo od početka djelovanja promovirala suvremene umjetničke pojave i poticala razumijevanje i afirmaciju apstraktnih tendencija. Sukladno tome i razvijanju njezine aktivnosti i na međunarodnom planu otkupljeni su i radovi važnih stranih umjetnika apstraktnog izraza.  Drugi segment izložbe zasniva se na upravo tim djelima koja su bila prvi otkupi međunarodnih autora za fundus. Dokumentarni dio izložbe okuplja arhivsku građu vezanu uz izložbenu aktivnost GSU-a u periodu od 1955. do 1960-ih i dokumentarne materijale iz tog doba koji se referiraju na relaciju između modernog i suvremenog kada je sama terminologija "moderna" i "suvremena" imala različita značenja u različitim političkim ustrojima.

Izložba Moderna suvremenost nastoji istražiti razliku između "modernog" i "suvremenog" te postavlja pitanje poimanja i razumijevanja tih pojmova koja su se mijenjala u vremenu. Pojmovi poput "moderne" i "suvremene" imaju svoje specifičnosti i evoluirajući kontekst. Radovi iz muzejske zbirke odabrani za ovu izložbu nastali su kao (moderna) umjetnička djela. Međutim, danas se izlažu prvenstveno kao artefakti, opipljiva sjećanja na kulturnu i političku eru kada moderno jest značilo suvremeno.

Izložba  je ostvarena u suradnji s Kunsthistorisches Mausoleumom iz Beograda, a koncepciju potpisuje  njezin suradnik. Kunsthistorisches Mausoleum je spomenička institucija posvećena čuvanju sjećanja na povijest umjetnosti. Smještena u ulici Braće Radovanovića 28 u Beogradu i povremeno otvorena za javnost od 2003. godine. U jednoj od njenih prostorija smještena je galerija Povijest modernog slikarstva Herberta Reada, dok se u drugoj nalazi Povijest umjetnosti H. W. Jansona.

Kustosica izložbe: Kristina Bonjeković Stojković