MSU kino, raspored projekcija od 30. studenog do 23. prosinca 2022.

 

MSU kino, raspored projekcija od 30. studenog do 23. prosinca 2022.

30.11.2022 - 23.12.2022 / Dvorana Gorgona

Od 30. studenog do 23. prosinca 2022. u MSU kinu u redovitom programu prikazuje se novi domaći naslov - hrvatski kandidat za Oscara Sigurno mjesto redatelja Jurja Lerotića. Novi naslov je i Trokut tuge, film koji je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu i s 4 Europske filmske nagrade - za najbolji film, režiju, scenarij i najboljeg europskog glumca koja je dodijeljena hrvatskom glumačkom veteranu Zlatku Buriću. Prikazuje se i dokumentarni film Moonage Daydream koji osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg vremena. Prikazuje se i španjolska komedija Majstori od zanata te dokumentarac o životu i djelu Majke Tereze Svitanje u Kalkuti. Na repertoaru su i povratnički domaći nagrađivani kino - hitovi Ljeto kada sam naučila letjeti i Nosila je rubac črleni te dječja obiteljska glazbena komedija Proslavimo blagdan u miru. 

U petak, 9. prosinca 2022. u 20 sati održat će se Noć europskog filma u sklopu koje se prikazuje talijanski dokumentarac Ennio o slavnom skladatelju filmske glazbe i dirigentu Enniju Morriconeu. Besplatne ulaznice za film Ennio preuzimaju se na blagajni Kina Metropolis.

 

 

Noć europskog filma u Kinu Metropolis odvija se pod pokroviteljstvom Europa Cinemas i MEDIA programa i uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu. Europa Cinemas je europska kino-mreža osnovana 1992. godine s ciljem podupiranja nezavisnih kino-prikazivača i nezavisne europske filmske produkcije, a Kino Metropolis spada u nekolicinu hrvatskih kina koja su članica ove europske kino-mreže. Noć filma jedan je od najpopularnijih filmskih događaja u cijeloj Europi, pa tako i u Kinu Metropolis, za koju se uvijek tražila karta više.

 

RASPORED PROJEKCIJA

SRIJEDA, 30. studenog 2022.

19:30 SVITANJE U KALKUTI (Amanece en Calcuta), dokumentarni, 89', 2021, Španjolska, red. José María Zavala

„Svitanje u Kalkuti“ himna je o Majci Tereziji, velikoj ženi koja je život posvetila najsiromašnijima među siromašnima. Ono o čemu primjer svete Terezije iz Kalkute poučava jest spoznaja da je glavni grad Indije i danas posvuda prisutan. U svakom gradu postoji jedna Kalkuta u kojoj ljudi žive na rubu egzistencije i potrebna im je Ljubav. Film prikazuje svjedočanstava šestero ljudi, koji i danas riskiraju vlastite živote na najudaljenijim mjestima planeta da bi svjedočili vjeru prema duhovnosti Majke Terezije. S prekrasnom izvornom indijskom glazbom film će zasigurno dirnuti srca mnogih gledatelja, osobito onih koji u zoni komfora zanemaruju ono što se događa s druge strane stvarnosti. Ta dramatična svjedočanstva nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


ČETVRTAK, 1. prosinca 2022.

19:30 PROSLAVIMO BLAGDAN U MIRU (Tengamos la fiesta en paz), obiteljska glazbena komedija, 101′, 2021, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo, gl. Teresa Ferrer, Carlos Aguillo, Mamen García

„Dragi Djede Božićnjače, ove smo se godine ponašali jako loše, ali naši su se roditelji ponašali još gore. I za njihovo dobro… morali smo ih kazniti.“ Riječi su kojih se groze svi roditelji u najezdi malih nevaljalaca i vragolana, koji su u ovoj urnebesnoj blagdanskoj komediji uzeli stvari u svoje ruke. Irina, Belén i Ángel dovest će roditelje do ludila, ali i osnažiti njihovu bliskost i obiteljsko zajedništvo. 

„Proslavimo blagdan u miru“ treći je film španjolskog redatelja Juan Manuel Cotelo koji je svoju hrvatsku premijeru imao u Kinu Metropolis, u kojem su se do sada s velikim uspjehom prikazivali njegovi naslovi Najveći dar i Marijina zemlja.

PETAK, 2. prosinca 2022.

20:15 PROSLAVIMO BLAGDAN U MIRU (Tengamos la fiesta en paz), obiteljska glazbena komedija, 101′, 2021, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo, gl. Teresa Ferrer, Carlos Aguillo, Mamen García

SUBOTA, 3. prosinca 2022.

17:00 PROSLAVIMO BLAGDAN U MIRU (Tengamos la fiesta en paz), obiteljska glazbena komedija, 101′, 2021, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo, gl. Teresa Ferrer, Carlos Aguillo, Mamen García

19:00 SVITANJE U KALKUTI (Amanece en Calcuta), dokumentarni, 89', 2021, Španjolska, red. José María Zavala

20:45 MAJSTORI OD ZANATA (Sis dies corrents), komedija, 85', 2021, Španjolska, red. Neus Ballús, gl. Mohamed Mellali, Valero Escolar, Pep Sarrà

Nagrađivana španjolska komedija prati tri neobična kućna majstora i ekscentrične klijente u Barceloni. Moha, Valero i Pep radnici su u maloj tvrtki za vodoinstalaterske i električne popravke na periferiji Barcelone. Sramežljivi Moha na jednotjednom je probnom roku jer bi trebao zamijeniti Pepa, koji se sprema u mirovinu. I iako se Moha iznenađujuće dobro snalazi s klijentima, Valero negoduje i sumnja u to da je Moha kvalitetna zamjena Pepu. Možda tjedan dana i nije dovoljno da Valero pobijedi predrasude ili da stekne novog prijatelja, ali možda je i dovoljno da otkrije kako je nužno živjeti u zajedništvu. Mali korak za vodoinstalatera, ali ogroman za čovječanstvo.

PETAK, 9. prosinca 2022.

NOĆ EUROPSKOG FILMA - Besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni MSU-a

20.00 ENNIO, dokumentarni, 156′, 2021, Italija, Belgija, Nizozemska, Japan, Kina, Njemačka, red. Giuseppe Tornatore

Dokumentarac o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu (Rim, 10. studenoga 1928. – Rim, 6. srpnja 2020) koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom (Za šaku dolara, 1964; Za dolar više, 1965; Dobar, loš, zao, 1966; Bilo jednom u Americi, 1984), a u karijeri je skladao glazbu za preko pet stotina filmova (Nebeski dani, 1978; Misija, 1986; Nedodirljivi, 1987; Malèna, 2000, Mrska osmorka, 2015) Višestruko je nagrađivan priznanjima – Oscar, BAFTA, Zlatni globus, David di Donatello itd. U dokumentarcu kojeg potpisuje, prema Morriconeovim riječima – jedini redatelj zbog kojeg bi izišao iz mirovine, o njemu među ostalima govore: Clint Eastwood, Quentin Tarantino, John Williams, Hans Zimmer, Oliver Stone, Terrence Malick, Dario Argento, Kar-Wai Wong, Bernardo Bertolucci i drugi.

SRIJEDA, 14. prosinca 2022.

19:30 MOONAGE DAYDREAM, dokumentarni, glazbeni, 135′, 2022, Njemačka, SAD, red. Brett Morgen

„Moonage Daydream“ osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg vremena i prvi je film koji je podržao David Bowie Estate, koji je redatelju omogućio neviđeni pristup njihovoj kolekciji. Ispričan uzvišenim, kaleidoskopskim slikama, osobnim arhiviranim snimkama, neviđenim izvedbama, te utemeljen glazbom i riječima Davida Bowieja, film poziva publiku da urone u jedinstveni svijet velikog glazbenika. Godine 2018. Morgenu je dodijeljen pristup bez presedana Bowiejevom arhivu koji obuhvaća cijeli životni materijal, uključujući opsežan katalog neviđenih snimaka i osobnu kolekciju njegove vlastite umjetnosti i poezije. Morgen je proveo četiri godine sklapajući film i još 18 mjeseci dizajnirajući zvučnu kulisu, animacije i paletu boja. Tijekom svoje karijere, kroz generacije, Bowie nas je učio da su naše razlike naše snage.

ČETVRTAK, 15. prosinca 2022.

20:00 MOONAGE DAYDREAM, dokumentarni, glazbeni, 135′, 2022, Njemačka, SAD, red. Brett Morgen

SUBOTA, 17. prosinca 2022.

18:15 LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI, obiteljska drama, 89', Srbija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka, red. Radivoje Andrić, gl. Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić...

Pred dvanaestogodišnjom Sofijom je naizgled najdosadnije ljetovanje ikada – ljetovanje s dvije bake. Jedna je njena baka, s kojom dolazi iz Beograda, a druga je bakina sestra s Hvara koju Sofija nikada nije upoznala – obiteljske su se veze pokidale i treba ih obnoviti. Iako Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta u društvu dvije starice, idiličan jadranski otok, prvi poljubac, pomirenje obitelji, ali i suočavanje s tugom pretvorit će ga u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo. Sofija odrasta.

Nagrade na 69. Pulskom filmskom festivalu: Nagrada publike za najbolji film u Međunarodnom programu (prosječna ocjena 4,87)

20:00 NOSILA JE RUBAC ČRLENI, humorna drama, 86’, 2022, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, red. Goran Dukić, gl. Nataša Dorčić, Pjer Meničanin, Tesa Litvan, Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Ljubo Zečević, Ljubomir Kerekeš, Robert Ugrina…

Sveznajući narator Isus Krist (33), prefrigana kuma Anka (57) i brbljava svinja Beba (2) u pitomom Hrvatskom zagorju u ratnim devedesetima. Od oružja prisutni su tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end – uključeni. Osim pajceka na kolinju, stradalih nema. Ali je zato novorođenih sveukupno šesnaest!

Nagrade na 69. Pulskom filmskom festivalu: Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu (Ljubo Zečević); Nagrada publike Zlatna vrata Pule (ukupna ocjena 4,57)

ČETVRTAK, 22. prosinca 2022.

19:30 TROKUT TUGE (Triangle of Sadness), Drama, 142′, 2022, red. Ruben Östlund, gl. Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Vicki Berlin, Henrik Dorsin…

Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. Trokut tuge razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu, a osvojila je i 4 Europske filmske nagrade - za najbolji film, režiju, scenarij i najboljeg europskog glumca koja je dodijeljena hrvatskom glumačkom veteranu Zlatku Buriću.

PETAK, 23. prosinca 2022.

17:00 PROSLAVIMO BLAGDAN U MIRU (Tengamos la fiesta en paz), obiteljska glazbena komedija, 101′, 2021, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo, gl. Teresa Ferrer, Carlos Aguillo, Mamen García

„Dragi Djede Božićnjače, ove smo se godine ponašali jako loše, ali naši su se roditelji ponašali još gore. I za njihovo dobro… morali smo ih kazniti.“ Riječi su kojih se groze svi roditelji u najezdi malih nevaljalaca i vragolana, koji su u ovoj urnebesnoj blagdanskoj komediji uzeli stvari u svoje ruke. Irina, Belén i Ángel dovest će roditelje do ludila, ali i osnažiti njihovu bliskost i obiteljsko zajedništvo.

18:45 PROSLAVIMO BLAGDAN U MIRU (Tengamos la fiesta en paz), obiteljska glazbena komedija, 101′, 2021, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo, gl. Teresa Ferrer, Carlos Aguillo, Mamen García

20:30 SIGURNO MJESTO, drama, 104', 2022, Hrvatska, red. Juraj Lerotić, gl. Juraj Lerotić, Snježana Sinovčić, Goran Marković

Traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Dugo iščekivani cjelovečernji prvijenac Jurja Lerotića nadmašio je sva očekivanja te pred zagrebačku publiku stiže s pregršt prestižnih priznanja, nagradama za najbolji debitantski film, režiju i glumca (Goran Marković) u Locarnu te Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić). Ova potresna intimna drama, temeljena na osobnom iskustvu redatelja, hrvatski je kandidat za Oscara.


+++++

Raspored svih projekcija objavljen je na web stranici www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis

Ostalih dana u navedenom periodu nema projekcija

Besplatne ulaznice za Noć europskog filma preuzimaju se na blagajni MSU-a

Cijena ulaznice: 25 kuna (15 kuna za studente, učenike i umirovljenike - popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina)

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: http://kinometropolis.eu/raspored-projekcija/ (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak - petak od 11.00 do 19.00, subota i nedjelja od 11.00 do 18.00 i sve do početka projekcije. (25 kn; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn - popust samo pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): https://kinometropolis.eu/o-nama/