MSU kino, raspored projekcija od 2. do 9. 3. 2020.

 

MSU kino, raspored projekcija od 2. do 9. 3. 2020.

05.03.2020 - 07.03.2020 / Dvorana Gorgona

ŽENIJALNI DANI u Kinu Metropolis MSU od 5. do 6. ožujka 2020.

U sklopu petog izdanja programa ''Ženijalni dani'' koji se održava ususret obilježavanju 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, u MSU kinu prikazat će se film ''Portret djevojke u plamenu'', romantična drama redateljice Céline Sciamma, koja je na filmskom festivalu u Cannesu osvojila nagradu za najbolji scenarij i Queer palmu, nominaciju za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film te nagradu BAFTA za najbolji strani film 2019. godine. Prikazat će se i film ''Mlijeko'', komedija islandskog redatelja Grímura Hákonarsona o junakinji koja se hvata u koštac s velikim poslom – održavanjem farme krava na životu usprkos pritiscima moćne korporacije koja iskorištava lokalne farmere.

ČETVRTAK, 5. OŽUJKA 2020.

ŽENIJALNI DANI

18:00 MLIJEKO (Héraðið), 93', humoristična drama, Island, Danska, Njemačka, Francuska, r. Grímur Hákonarson, gl. Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson.

Buntovna sredovječna junakinja Inga nakon muževe pogibije saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj korporaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera. Previše rezignirani da bi se oduprijeli statusu quo, njezini sumještani iznenađujuće su lojalni mašineriji koja ih iskorištava te Inga mora upotrijebiti svu svoju lukavost kako bi se oslobodila čvrstog stiska zadruge i počela živjeti po vlastitim pravilima.

19:45 PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU (Portrait de la jeune fille en feu), 121', romantična drama, Francuska, r. Céline Sciamma, gl. Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami.

U osamnaestom stoljeću u Francuskoj, slikarica Marianne dobiva zadatak napraviti vjenčani portret Héloïse, mlade djevojke koja je upravo napustila samostan. Héloïse je predodređena da se protiv svoje volje uda, a Marianne je mora naslikati bez njezinog znanja. Iz dana u dan ona ju promatra i potajno slika tijekom noći. Između dvije žene uskoro se rađa intimnost i privlačnost dok zajedno dijele Héloïseine prve i posljednje trenutke slobode, a sve dok Marianne slika portret koji će označiti kraj njihovog odnosa.

Nagrade i nominacije: Nagrada za najbolji scenarij i Queer palma na filmskom festivalu u Cannesu; nominacija za Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film; nagrada BAFTA za najbolji strani film 2019. godine.

PETAK, 6. OŽUJKA 2020.

18:00 PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU (Portrait de la jeune fille en feu), 121', romantična drama, Francuska, r. Céline Sciamma, gl. Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami.


20:15 MLIJEKO (Héraðið), 93', humoristična drama, Island, Danska, Njemačka, Francuska, r. Grímur Hákonarson, gl. Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson.


SUBOTA, 7. OŽUJKA 2020.

MSU SATURDAY NIGHT FILM FEVER

Ove subote nastavljamo s prigodnim programom ''MSU Saturday Film Night Fever'' uz veliku izložbu na kojoj su prikazana slavna filmska i umjetnička postignuća Zagreb filma čijoj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. „Surogatu“ Dušana Vukotića.

Program u ovu subotu, 7. ožujka, uključuje razgledavanje izložbe ''Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma'' na kojoj ćete i uživo moći vidjeti Vukotićev kipić Oskara, te projekciju jednog od tri filma koji su ovogodišnji dobitnici nagrade Oskar ili su za nagradu bili nominirani. Posebno ističemo film koji je u Južnu Koreju ove godine po prvi put u povijesti odnijeo ne jedan, već čak četiri Oskara, a riječ je o apsolutnom filmu godine ''Parazit'' redatelja Bong Joon-hoa. Tu je i makedonski dokumentarni film ''Medena zemlja'' s dvije nominacije te španjolski film ''Tuga i slava (Dolor y gloria)'' nominiran za Oskara za najbolji strani film i najboljeg glumca. Nakon razgledavanja izložbe, koja će biti otvorena do 20 sati, i projekcije filma, pozivamo vas da se osvježite uz besplatno piće (gazirana ili negazirana voda, prirodni sok ili čaša vina) ili se počastite kokicama u našem muzejskom restoranu Meandar. 

Program uključuje:

  • razgledavanje izložbe “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”
  • projekciju jednog od filmova dobitnika ili nominiranih za ovogodišnju nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma
  • izbor: piće ili kokice
     

RASPORED PROJEKCIJA:

16:00 PINGVIN AXEL - Profesor Baltazar, crtani serijal, 8. serija, 50'.
Crtani filmovi: Pingvin Axel, Posao je posao, Ptica, Sportski život, Šampion, Ulični svirači, Veliko hrkanje, Violeta i Franc, Vjetrenjača, Zrak


MSU SATURDAY NIGHT FILM FEVER

17:00 MEDENA ZEMLJA (Honeyland), 86', dokumentarni, Republika Makedonija, r. Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, gl. Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam.

Medarica Hatidže živi u izoliranom makedonskom planinskom selu sa svojom majkom. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna nomadska obitelj uzgajivača pčela, predvođena beskrupuloznim ocem Huseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe čime poremeti njezin svakodnevni život. Medena zemlja vizualno je impresivan film u kojem se ogleda povezanost čovjeka i prirode, ali i njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Nagrade i nominacije: Dvije nominacije za nagradu Oscar, za najbolji dokumentarni film i za najbolji strani film.

18:40 TUGA I SLAVA (Pain and Glory), 113’, drama, Španjolska, Francuska, r. Pedro Almodóvar, gl. Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas.

Uspješan redatelj Salvador usred je kreativne krize. To ga potiče na promišljanje o događajima iz prošlosti. Neki od njih događaju se licem u lice, drugi se odvijaju u njegovom sjećanju: njegovo djetinjstvo 60-ih kada je s roditeljima emigrirao u selo u Valenciji u potrazi za boljim životom, njegovoj prvoj žudnji, prvoj pravoj ljubavi u Madridu tijekom 80-ih, boli koja je uslijedila nakon prekida te ljubavi dok je ona još uvijek bila na vrhuncu, njegovom pisanju kao jedinoj terapiji da zaboravi nezaboravljivo, njegovom ranom otkrivanju kinematografije i praznini, beskonačnoj praznini koja je odgovorna za njegovu nesposobnost daljnjeg bavljenja filmom. Film Tuga i slava redatelja Pedra Almodóvara donosi blend autobiografskih elemenata i fikcije o redateljevom životu u jednom od vizualno najljepših ostvarenja njegove karijere.

Nagrade i nominacije: Nominacija za nagradu Oscar za najbolji strani film i najboljeg glavnog glumca, dvije nominacije za nagradu Zlatni globus, nagrada za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu.

20:45 PARAZIT (Gisaengchung), 132', komedija, triler, Republika Korea, r. Bong Joon-ho, gl. Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam.

Četveročlana obitelj Kim je bliska, ali potpuno nezaposlena i bez ikakve životne perspektive, sve dok sin Ki-woo ne dobije priliku podučavati kćerku imućne obitelji Park. Ki-woo ubrzo dolazi na ideju preuzimanja njihova domaćinstva te se otac Ki-taek, majka Chung-sook i kćerka Ki-jung infiltriraju u dinamiku obitelji Park, ali već nakon prvog susreta između dviju obitelji, uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda, što uskoro prerasta u zakulisni klasni rat.

Nagrade i nominacije: Dobitnik 4 Oscara – za najbolji film, režiju, scenarij i najbolji strani film; Zlatna palma na filmskom festivalu u Cannesu 2019.; Zlatni globus za najbolji strani film.

Raspored svih projekcija objavljen je na web stranicama www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis


Cijena ulaznice: 25kn
Učenici, studenti i umirovljenici: 15 kuna
Cijena paketa ulaznica za program MSU Saturday Night Film Fever (izložba + 1 film + piće / kokice): 50 kuna
Ostalih dana u navedenom periodu nema projekcija.
Karte za filmske projekcije u Kinu Metropolis moguće je kupiti prije projekcije samog filma na blagajni kina, u Muzeju suvremene umjetnosti.
Online rezervacija i kupovina karata u ograničenom broju moguća je na web stranici Kina Metropolis: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija