RASPORED PROJEKCIJA Kina Metropolis MSU od 20. do 31. srpnja 2021.

 

RASPORED PROJEKCIJA Kina Metropolis MSU od 20. do 31. srpnja 2021.

20.07.2021 - 31.07.2021 / MSU, 1. kat

U Kinu Metropolis prikazuje se osam popularnih repriznih naslova ovogodišnjeg osmog izdanja Revije europskog filma, po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Žanrovski su to romantične drame, komedije, avanture i krimići. Program se otvara francuskom komedijom Kako biti dobra supruga redatelja Martina Provosta, s Juliette Binoche u naslovnoj ulozi, a na programu su i nagrađivana hrvatsko-švicarska koprodukcija Mare redateljice Andree Štake, Oscarom nagrađeni Još jedna runda, filmska ekranizacija bajke o Pinokiju Mattea Garrona, romantični film Ljeto '85 redatelja Françoisa Ozona, nagrađivani poljski naslov Corpus Christi, francuska Komedija Bécassine te igrano-dokumentarni španjolski film Najveći dar.

U redovitom programu prikazuje se i nagrađivani domaći film Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije te igrano-dokumentarni Marijina zemlja

Projekcije 22.-24. i 28. srpnja su besplatne. 

UTORAK, 20. srpnja 2021.

19:30 KAKO BITI DOBRA SUPRUGA (La bonne épouse), humorna drama, 105′, Francuska, red. Martin Provost

Paulette i njezin suprug dugi niz godina vode institut za kućanice u francuskom Alsaceu u kojem obučavaju tinejdžerice da postanu savršene domaćice. Kad njezin suprug iznenada umre, Paulette preuzima školu i otkrije da je na rubu bankrota. Dok su u tijeku pripreme za natjecanje za najbolju domaćicu u organizaciji popularne TV emisije, ali i svibanjski nacionalni prosvjedi 1968. koji transformiraju francusko društvo, Paulette i njezine učenice počinju preispitivati svoja vjerovanja. Film je šaljiv i satiričan prikaz univerzalne priče o solidarnosti, emancipaciji i rodnoj ravnopravnosti.


SRIJEDA, 21. srpnja 2021.

19:30 CORPUS CHRISTI (Boze Cialo), kriminalistička drama, 115', Poljska, red. Jan Komasa, gl. Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel

Dvadesetogodišnji Daniel odlučuje postati svećenik nakon što doživi duhovnu transformaciju u popravnom domu za mlade, što mu slijedom neobičpnih okolnosti uspije u maloj lokalnoj zajednici prožetoj problemima i predrasudama. Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a osvojio je 54 nagrade i 37 nominacija na međunarodnim filmskim festivalima.


ČETVRTAK, 22. srpnja 2021.

19:30 JOŠ JEDNA RUNDA (Another Round), humorna drama, 117′, Danska, Švedska, Nizozemska, 2020., red. Thomas Vinterberg


Martin i njegovo troje prijatelja, svi srednjoškolski učitelji kreću u eksperimentiranje konstantne opijenosti kroz radni dan. Početni rezultati su pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku nauku. Njihovi satovi u školama kao i njihovi rezultati nastavljaju se popravljati i skupina prijatelja se ponovno osjeća živima! Međutim, kako vrijeme prolazi nekima će stvari ići nabolje, ali drugi će posrnuti. Uskoro će postati kristalno jasno da, premda je alkohol odgovoran za neke vrhunske rezultate u prošlosti, određena djela pod njegovim utjecajem nose strašne posljedice.
 

PETAK, 23. srpnja 2021.

19:30 LJETO '85 (Été 85), romantična drama, 90', Francuska, red. François Ozon

ovo filmsko ostvarenje francuskog redatelja Françoisa Ozona, nastalo prema romanu Ples na mom grobu autora Aidana Chambersa donosi priču o šesnaestogodišnjem Alexisu kojeg nakon nesreće na moru i nasukavanja na obali Normandije, u ljeto 1985. spašava osamnaestogodišnji David. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Ali hoće li ti snovi trajati više od samo jednog ljeta? Film je ostvario 12 nominacija za prestižnu francusku filmsku nagradu Cezar te nominaciju za najbolju režiju Europske filmske akademije.

 

SUBOTA, 24. srpnja 2021.

19:30 PINOKIO (Pinocchio), pustolovna drama, 124′, Italija, red. Matteo Garrone

Vjerna filmska adaptacija slavne priče Pinokijeve pustolovine autora Carla Collodija o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta Geppetta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške, naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjige, donosi ujedno realističnu i fantastičnu pustolovinu smještenu u ruralnoj, bezvremenskoj, i neodoljivoj Italiji koja odiše zemljom, morem i farmama, donoseći univerzalnu poruku o osobnom rastu i učenju kroz život.

 

UTORAK, 27. srpnja 2021.

19:30 NAJVEĆI DAR (El mayor regalo), humorna drama, 105′, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo

Uslijed snimanja posljednje scene vesterna, redatelj filma neočekivano odluči sretan završetak zamijeniti scenom koja naslućuje nastavak sukoba koji nikada ne prestaje te tako nastaje film koji od komedije prelazi u dramu koja prikazuje istinite, suvremene priče o oprostu i pomirenju u mnogim zemljama u svijetu (Španjolska, Irska, Francuska, Kolumbija, Ruanda, Meksiko) kroz snažna svjedočanstva ubojica koji mole za oprost zbog stotinu ili tisuću ubojstava… i žrtava koje im opraštaju. Film prikazuje i priče o pomirenju roditelja i djece, bračnih parova. Potresne i neobične istinite priče u današnjem svijetu zasićenom podjelama i mržnjom u filmu Najveći dar pokazuju da mir nije utopija.


SRIJEDA, 28. srpnja 2021.

19:30 MARE, drama, 84', Hrvatska, Švicarska, red. Andrea Štaka

Mare nikada nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona promatra avione kako lete iznad nje. Kad se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju. Film Mare osvojio je 2 Zlatne Arene na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu (Marija Škaričić) te nagradu CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina.

 

ČETVRTAK, 29. srpnja 2021.

19:30 BÉCASSINE, francuska, komedija, 102′, red. Bruno Podalydès

Bécassine je rođena na skromnoj bretonskoj farmi, jednog dana kad šumske šljuke lete nad selom. I kao odrasloj osobi njezina dječja naivnost ostaje netaknuta. Sanja o seljenju u Pariz, ali njezin susret s Loulotte, malom bebom koju je usvojila markiza de Grand-Air, promijenit će joj život. Ona postaje dadilja i između njih se uspostavlja duboka veza. U dvorcu vlada veselje, ali se gomilaju i dugovi, a dolazak nepouzdanog grčkog lutkara nije od pomoći. No uza sve to Bécassine će dokazati da zna vladati situacijom.

 

PETAK, 30. srpnja 2021.

19:30 MARIJINA ZEMLJA (Mary’s Land), igrano-dokumentarni, 111′, Španjolska, red. Juan Manuel Cotelo.

Tajni agent dobiva novi zadatak: temeljito istražiti one koji još uvijek vjeruju u Raj i preispitati temelje njihove predanosti vjeri. Kako bi prikupio potrebne informacije agent odlazi u Meksiko, Veliku Britaniju, Kolumbiju i Bosnu i Hercegovinu u potrazi za odgovorima na pitanje – jesu li oni koji propovijedaju vjeru varalice? Ili možda netko njih vara? Film donosi uvid u živote ljudi koji su doživjeli religijsko obraćenje u kojem je posebnu ulogu imala Blažena Djevica Marija te koji su smisao vlastitog postojanja pronašli u Bogu i vjeri. Marijina zemlja na otvoren i filmski privlačan način donosi svjedočanstva vjernika i prikaz zajedništva koje je utemeljeno u religijskim polazištima.

 

SUBOTA, 31. srpnja 2021.

19:30 TEREZA37, drama, 100', Hrvatska, red. Danilo Šerbedžija.

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu i već deset godina je u braku s pomorcem Markom. Nakon nekoliko spontanih pobačaja, liječnik je pokuša oraspoložiti našalivši se da bi možda trebala promijeniti partnera. Potaknuta prijedlogom, Tereza počne preispitivati svoj život i brak te konačno odluči okrenuti novi list, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život i unijeti promijene u njezin rutinizirani brak, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njezina.

+++++

Raspored svih projekcija objavljen je na web stranicama www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis

Karte za filmske projekcije u Kinu Metropolis moguće je kupiti prije projekcije samog filma na blagajni kina, u Muzeju suvremene umjetnosti i online, na web stranici Kina Metropolis: www.kinometropolis.eu/raspored-projekcija

Cijena ulaznice za naslove iz programa 8. Revije europskog filma: 15 kuna
Cijena ulaznice za redovite filmske projekcije: 25 kuna
Učenici, studenti i umirovljenici: 15 kuna

Popust za učenike, studente i umirovljenike moguće je ostvariti samo prilikom kupnje ulaznica na blagajni kina.

Gledatelji mogu kupiti ulaznice za kino iz kvote Ulaznice.hr na slijedećim prodajnim mjestima:

Zagreb

CEDETERIJA D.O.O., Aquarius music shop Varšavska 13 - Varšavska 13, Zagreb
DIRTY OLD SHOP, POSLOVNICA ZAGREB - Tratinska 18, Zagreb
ROCKMARK, Glazbena knjižara - Berislavićeva 13, Zagreb
SPERANZA, SPERANZA-POSLOVNICA KRAPINSKA - Krapinska ulica 14, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA FRANKOPANSKA ZAGREB - Frankopanska 5a, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA ZAGREB POTHODNIK - Pothodnik - Paromlinska 2a, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA ASTORIA ZAGREB - Račkoga 2, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA CITY CENTAR ONE ISTOK ŽITNJAK ZAGREB - Slavonska avenija 11d, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA POINT ZAGREB - Rudeška cesta 169a, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA MERIDIJAN ZAGREB - Gračanska cesta 208, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA AUTOBUSNI KOLODVOR ZAGREB - Av. Marina Držića 4, Zagreb
TISAK PLUS D.O.O., TISAKMEDIA GAJEVA ZAGREB - Gajeva 2, Zagreb
te i u drugim gradovima.

Rad kina odvija se u novoj, maloj dvorani izvedenoj u izložbenom muzejskom prostoru na prvom katu MSU-a. Dvorana Gorgona još je u postupku sanacije.

Rad kina odvija se uz sve mjere zaštite posjetitelja i zaposlenika koje su propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.