MSU kino, raspored projekcija od 9. do 22. 5. 2022.

 

MSU kino, raspored projekcija od 9. do 22. 5. 2022.

13.05.2022 - 21.05.2022 / Dvorana Gorgona

Od 9. do 22. svibnja 2022. u MSU kinu prikazuje se dug očekivani filmski povratak globalnog fenomena „Downton Abbey: Novo doba“ u kojem dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremen boravak u vilu koja je misteriozno poklonjena Lady Violet. Prikazuje se i apsolutni pobjednik Sundancea, nagrađivana drama „Košnica“ o ženi koja uzima vlastitu sudbinu u svoje ruke i suprotstavlja se patrijarhalnoj seoskoj okolini. Na repertoaru je i film „Razgovor“ redatelja Dominika Sedlara koji donosi priču o jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca. Na programu su i Oscarom nagrađena japanska drama „Drive my car“ te španjolska komedija „Ego protiv ega“.

RASPORED PROJEKCIJA

PETAK, 13. svibnja 2022.

19:30 RAZGOVOR (The Conversation), drama, 108', red. Dominik Sedlar, gl. Caspar Philippson, Dylan Turner, Doris Pinčić

Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945. Obje ličnosti su same po sebi kompleksne i ostavile su neizbrisiv trag na bivšu, komunističku Jugoslaviju kao nitko drugi u njezinoj krvavoj povijesti. Priča se dijelom temelji i na navodnom nedavno otkrivenom transkriptu sastanka. Cijela priča, pravo trajanje, odvija se kao i u stvarnom životu, nešto manje od dva sata dug razgovor između dvije povijesne osobe.
 

UTORAK, 17. svibnja 2022.

19:30 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114', Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

„Ego protiv ega" nova je španjolska komedija u kojoj glavne uloge imaju Penélope Cruz, Antonio Banderas i Oscar Martínez. Unatoč tome što se pojavljuju u mnogim filmovima Pedra Almodóvara, ovo je prvi put da će Cruz i Banderas dijeliti mjesto na ekranu istovremeno. Film donosi priču o snimanju filma koji samog sebe ne shvaća previše ozbiljno te dopušta zbijanja šala na svačiji račun. U nadi da ostavi svoj trag, milijarder odluči snimiti film. No to ne može sam, pa zaposli dobitnicu Zlatne palme u Canessu, redateljicu Lolu Cuevas koju glumi zanosna Cruz sa svojim komičnim riđim kovrčama, oponašajući manire velikih autora s kojima je do sad surađivala. Zvijezde tog filma su Hollywoodski miljenik Félix Rivero (Banderas) i radikalni kazališni glumac Iván Torres (Martínez). Obojica su neizmjerno talentirani i toga svjesni, možda ih upravo to sprječava da surađuju. Kako se snimanje filma približava Lola im zadaje serije sve maštovitijih izazova u nadi da će ih to naučiti poniznosti i mirnoj suradnji.
 

SRIJEDA, 18. svibnja 2022.

19:00 DRIVE MY CAR, humorna drama, 179', Japan, red. Ryusuke Hamaguchi

Kazališni redatelj Yusuke sretno je oženjen scenaristicom Otom, koja iznenada umire i ostavlja za sobom dobro čuvanu tajnu. Dvije godine kasnije, Yusuke prihvaća ponudu režiranja predstave na kazališnom festivalu u Hirošimi, gdje upoznaje suzdržanu Misaki te se počinje suočavati s proganjajućom misterijom koja je ostala za njegovom ženom… Film premijerno prikazan u natjecateljskom programu Cannes Film Festivala među glavnim je favoritima za dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.
 

PETAK, 20. svibnja 2022.

19:30 DOWNTON ABBEY: NOVO DOBA (Downton Abbey: A New Era), drama, 125', Velika Britanija, red. Simon Curtis, gl. Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle...

Dugo očekivani filmski povratak globalnog fenomena Downton Abbey: novo doba vraća se u kina. Omiljena glumačka postava ponovno se okuplja i radnja prati odlazak obitelji Crawley na putovanje na jug Francuske, kako bi otkrili misterij vile koju je neočekivano naslijedila njihova majka, grofovska udovica Lady Violet. U filmskom nastavku ove kultne franšize, događa se presedan unutar Downtona. Imanje dobiva primamljivu ponudu filmske ekipe koja želi snimati dugometražni film u sklopu dvorca. Kako bi se distancirali od kaotičnog filmskog seta, dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremen boravak u vilu koja je misteriozno poklonjena Lady Violet nakon što je davno, tijekom mladosti, provela nekoliko dana s muškarcem. Bit će zanimljivo otkriti o čijoj se kući zapravo radi i što se točno dogodilo između Violet i nepoznatog muškarca.
 

SUBOTA, 21. svibnja 2022.

20:15 KOŠNICA (Zgjoi), drama, 84', Kosovo, Švicarska, Makedonija, Albanija, red. Blerta Basholli, gl. Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha

Fahrijin muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu. Godinama kasnije, pčele koje je uzgajao prestaju proizvoditi med. Prisiljena pronaći novi izvor prihoda, Fahrije polaže vozački ispit i počinje prodavati domaći ajvar u gradu. No patrijarhalna seoska zajednica njezinu domišljatost i ambiciju dočekuje agresivnim otporom. Ignorirajući napade, Fahrije ustraje u svojim naporima i udružuje snage s ostalim ženama kako bi se međusobno osnažile i postale neovisne. Film je na Sundanceu pomeo publiku i žiri, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu.


+++++

Raspored svih projekcija objavljen je na web stranici www.kinometropolis.eu te Facebook stranici fb.me/kinometropolis

Ostalih dana u navedenom periodu nema projekcija

Ulaznice možete kupiti na 3 načina:

1. online po cijeni od 25 kn: http://kinometropolis.eu/raspored-projekcija/ (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak - petak od 11.00 do 19.00, subota i nedjelja od 11.00 do 18.00 i sve do početka projekcije. (25 kn; učenici, studenti i umirovljenici: 15 kn - popust samo pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima po 25 kn (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije): https://kinometropolis.eu/o-nama/