Dan audiovizualne baštine u MSU kinu

 

Dan audiovizualne baštine u MSU kinu

02.11.2023 - 02.11.2023 / Dvorana Gorgona

U četvrtak, 2. studenog 2023. u 19:30 sati u MSU kinu obilježava se Dan audiovizualne baštine, u sklopu kojeg će se prikazati novo-digitalizirana verzija kultne domaće drame Glembajevi redatelja Antuna Vrdoljaka. Ulaz na projekciju je slobodan.

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba iz porodice koju Leone doista poštuje je Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayevi obogatili, Leone se sukobljava s ocem i fatalnom barunicom. 

 

Krležina Gospoda Glembajevi pripadaju općem mjestu hrvatske književne baštine. Scenarist i redatelj Antun Vrdoljak u ovoj ekranizaciji upečatljivo je našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Ako tome pridodamo sjajnu glumu Tonka Lonze, Mustafe Nadarevića i filmske dive Ene Begović te slavnu partituru Arsena Dedića, nije čudo da je film odlično prošao u kinima te do danas ostao hrvatski filmski klasik. Na pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju (Ika Škomrlj).