Festival europskog filma 2023. u MSU kinu

 

Festival europskog filma 2023. u MSU kinu

01.07.2023 - 29.07.2023 / Dvorana Gorgona

Od 1. do 29. srpnja u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti održava se Festival europskog filma 2023. u sklopu kojeg će se prikazati Panorama hrvatskog filma koja će predstaviti izbor najuspješnijih domaćih naslova recentne produkcije, uključujući kritički hvaljene i nagrađivane – TragoviGarburaIllyricvm, obiteljske i dječje kino-uspješnice - Dnevnik Pauline P.Ljeto kada sam naučila letjetiCvrčak i mravica, te komedije poput Nosila je rubac črleniPunim plućima i druge. U programu Europremijere u Kinu Metropolis prikazat će se 14 europskih filmova koji se u Zagrebu u sklopu festivala prikazuju premijerno, a oni uključuju nagrađivane, dinamične, tople, napete i zabavne europske filmove poput Beskrajna ljubavZauvijek mladiNoć zločinaMedievalDalilandKolibri i ostalih.

Festival Europskog filma 2023. održava se povodom obilježavanja jubilarne desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Program 41 besplatnu filmsku projekciju u glavnom i popratnom programu, a osim u Kinu Metropolis u MSU-u održava i na tri dodatne lokacije - Ljetnoj pozornici Tuškanac, KC Dubrava i NS Sesvete.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na facebook stranici festivala, a Kino Metropolis reprizira cijeli program s Ljetne pozornice Tuškanac od 19. do 29. srpnja.

U programu Ljeto u MSU 2023 prikazuje se nagrađivana glazbena drama Tár redatelja Todda Fielda; dokumentarac Ennio o slavnom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu te najbolji europski film 2022. godine – Trokut tuge.

Raspored Festivala europskog filma moguće je pratiti na web-stranicama www.festivaleuropskogfilma.euwww.reuf.eu te na Facebook stranici www.facebook.com/festivaleuropskogfilma. Raspored Kina Metropolis moguće je pratiti na www.kinometropolis.eu te na www.msu.hr.

 

Panorama hrvatskog filma

SUBOTA, 1. srpnja 2023.

18:00 SNJEGULJICA, Kratkometražni, drama, 15′, 2022, Hrvatska, red. Lana Barić, gl. Lana Barić, Nikša Butijer, Marica Vidušić

Željka živi mirno u izoliranom selu. Neočekivani posjet vratit će je u prošlost i uzdrmati njenu svakodnevnu rutinu.

18:15 DVAPUT & NIKOLINA – ZLOČIN, kratkometražni, glazbeni, 3′, 2022, Hrvatska, red. Jelena Rajčević

Kolaž posuđenih snimaka kinematografije sredine 20. stoljeća predstavlja vječnu femme fatale – serijsku zavodnicu u bijegu od zakona, čiji je jedini zločin nemilosrdno osvajanje njenih žrtava.

18:20 CHUI – SIMFONIJA VELEGRADA ČIN. I., Kratkometražni, glazbeni, 4′, 2022, Hrvatska, red. Arsen Oremović

U univerzalnoj metropoli postoje džepovi otpora totalitarističkoj mehanizaciji industrije i ljudskih duša. Mogu li joj se oduprijeti članovi grupe Chui?

18:25 ŠUMSKI BEND – SAMO STVARI, Kratkometražni, eksperimentalni, glazbeni, 5′, 2022, Hrvatska, red. Dea Jagić

Par neobičnih likova (entiteta) počnu pratiti članove benda kroz napušteni prostor.

SUBOTA, 1. SRPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 TÁR, drama, SAD, Njemačka, 158′, 2022, red. Todd Field, gl. Cate Blanchett, Nina Hoss, Mark Strong

Priča o Lydiji Tár, jednoj od najvećih i najcjenjenijih skladateljica i dirigentica te prvoj ženi na čelu Berlinske filharmonije u monumentalnoj izvedbi Cate Blanchett.

SRIJEDA, 5. srpnja 2023.

19:30 TRAGOVI, drama, 98′, 2022, Hrvatska, LT, RS, red. Dubravka Turić

Kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti.

ČETVRTAK, 6. srpnja 2023.

19:30 GARBURA, Drama, 113′, 2022, Hrvatska, RS, red. Josip Žuvan

Dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio žive u susjednim kućama i nerazdvojni su. To se nimalo ne sviđa njihovim obiteljima koje su već godinama zavađene.

PETAK, 7. SRPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 ENNIO, Dokumentarni, 156′, 2021, Italija, Belgija, Nizozemska, Japan, Kina, Njemačka, red. Giuseppe Tornatore

Dokumentarac o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu, koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom.

SUBOTA, 8. srpnja 2023.

18:15 DNEVNIK PAULINE P., obiteljski, 95’, 2023, Hrvatska, red. Neven Hitrec

Priča o Paulini P. – snažnoj, emotivnoj i duhovitoj učenici drugog razreda koja predano vodi dnevnik u koji zapisuje važne događaje iz svoga života.

20:00 SIGURNO MJESTO, drama, 104′, 2022, Hrvatska, RS, red. Juraj Lerotić

Iznenadni pokušaj suicida otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji.

UTORAK, 11. srpnja 2023.

19:30 NOSILA JE RUBAC ČRLENI, humorna drama, 86’, 2022, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, red. Goran Dukić

U pitomom Hrvatskom zagorju u ranim devedesetima – svadba, prošćenje, prpošni napjevi, sveznajući narator Isus Krist, prefrigana kuma Anka, brbljava svinja Beba, sir, vrhnje i happy end – uključeni.

SRIJEDA, 12. srpnja 2023.

19:15 PUNIM PLUĆIMA, humorna drama, 92′, 2022. Hrvatska, red. Radislav Jovanov Gonzo

Deset godina kasnije, stari se prijatelji ponovno okupljaju na Olegovom sprovodu. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postaje noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena.

ČETVRTAK, 13. srpnja 2023.

19:15 ILLYRICVM, povijesna drama, 95′, 2022, Hrvatska, SI, IT, XK, BA, red. Simon Bogojević Narath

Mladi Liburn Volsus pridružuje se rimskoj jedinici na opasnom putovanju u jednu od najmračnijih regija Carstva. Naizgled jednostavan zadatak sakupljanja poreza pretvorit će se u napet susret s naoko pokorenim lokalnim ilirskim plemenima.

PETAK, 14. SRPNJA 2023. – Ljeto u MSU 2023

18:30 TROKUT TUGE (Triangle of Sadness), drama, 142′, 2022, red. Ruben Östlund, gl. Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Vicki Berlin, Henrik Dorsin

Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša. Isprva sve izgleda savršeno, no sprema se oluja koja će potpuno promijeniti dinamiku odnosa među posadom.

SUBOTA, 15. srpnja 2023.

18:15 CVRČAK I MRAVICA, animirani, Hrvatska, 82′, 2023, red. Luka Rukavina

Prvi hrvatski dugometražni animirani 3D-film – simpatično i vizualno atraktivno obiteljsko ostvarenje o neobičnom prijateljstvu.

19:45 LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI, obiteljska drama, 89′, Hrvatska, Sr, Bg, Sl, red. Radivoje Andrić

Iako mladoj Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta, idiličan jadranski otok, prvi poljubac i pomirenje obitelji pretvorit će ga u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo.

 

Europremijere

SRIJEDA, 19. srpnja 2023.

18:00 MOJ ZLOČIN (Mon crime), kriminalistička komedija, 102’, 2023, red. François Ozon, gl. Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert…

Madeleine Verdier, glumica bez novca optužena je za ubojstvo slavnog producenta. Uz pomoć najbolje prijateljice pobjeđuje na sudu i biva oslobođena zbog samoobrane. Tada počinje život pun slave i uspjeha, sve dok istina ne izađe na vidjelo.

20:00 NOĆ ZLOČINA (La nuit du 12), kriminalistička drama, Francuska, Belgija, 115’, 2022, red. Dominik Moll, gl. Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Théo Cholbi, Lula Cotton-Frapier…

Kapetan kriminalističko odijela Yohan Vivés i njegov tim istražuju složeni život i odnose žrtve ubojstva Clare. Ali ono što počinje kao samo još jedan u nizu slučajeva, ubrzo se pretvara u opsesiju za policijskog kapetana. Film je nominiran za 10 prestižnih francuskih filmskih nagrada César, od kojih je osvojio čak njih šest, uključujući najbolji film, scenarij, režiju i glumce.

ČETVRTAK, 20. srpnja 2023.

18:00 ALLELUJAH, drama, Velika Britanija, 99’, 2022, red. Richard Eyre, gl. Judi Dench, Lorraine Ashbourne, Russell Tovey, Jennifer Saunders…

Bolnica Betlehem, koju mještani, osoblje i stanovnici zovu Beth, mala je bolnica za starije u Zapadnom Yorkshireu, kojoj prijeti zatvaranje zbog smanjenja financiranja. Među osobljem koje tamo radi su liječnik poznat jednostavno kao dr. Valentine i glavna medicinska sestra Alma Gilpin, kojoj će se odati počast za njezine usluge te održati koncert i dodjela medalje. Kako bi pomogli spriječiti zatvaranje odijela, organizatori koncerta pozovu snimateljsku ekipu s lokalne televizije koja će dokumentirati ovaj živopisni događaj.

20:00 ČETVERO MALIH ODRASLIH (Neljä pientä aikuista), humorna drama, Finska, 122’, 2023, red. Selma Vilhunen, gl. Vilhelm Blomgren, Alma Pöysti, Eero Milonoff…

Juulia političarka je u usponu i članica finskog parlamenta, a njezin muž Matias protestantski župnik. Njihov se brak – čiji je izdanak sin Miro – može nazvati skladnim jer se zasniva na uzajamnom podržavanju i povjerenju. Taj će se odnos promijeniti kad Juulia sazna za Matiasovu vezu sa samohranom majkom Enni. No, njezin karakter teži za konstruktivnošću pa se neće zamarati idejom o razvodu, već Enni predloži da postane dio obitelji. U procesu preispitivanja svih obiteljskih vrijednosti, Juulia će upoznati medicinskog brata i kabaretskog umjetnika Misku koji će postati četvrti član novoformirane zajednice, što neće proći bez trzavica s Matiasove strane.

PETAK, 21. srpnja 2023.

18:00 NOVA IGRAČKA (Le nouveau jouet), obiteljska komedija, Francuska, 112’, 2022, red. James Huth, gl. Jamel Debbouze, Daniel Auteuil, Simon Faliu…

Sami živi sretno u prigradskom naselju sa svojom suprugom Alice, koja čeka njihovo prvo dijete. Kako bi osigurao svoju obitelj, nevoljko se zaposli kao noćni čuvar u trgovini luksuzne robe. Vlasnik Philippe Étienne, najbogatiji čovjek u Francuskoj otvara trgovinu svom razmaženom jedincu Alexandreu, govoreći mu da izabere što god želi kao svoju novu igračku. Alexandre umjesto igračke odabere Samija, i ništa ga ne uspjeva pokolebati u naumu da ga dobije. Film je inspiriran klasikom Igračka Francisa Vebera iz 1976. godine.

20:00 ZAUVIJEK MLADI (Les Amandiers), humorna drama, Francuska, 126’, 2022, red. Valeria Bruni Tedeschi, gl. Nadia Tereszkiewicz, Louis Garrel, Sofiane Bennacer…

Smješten u kasne 1980-e, film prati skupinu mladih glumaca koji ulaze u Les Amandiers, prestižnu školu glume koju su osnovali Patrice Chéreau i Pierre Romans. Tijekom nekoliko mjeseci ovi mladi ljudi sklapaju nova prijateljstva, otkrivaju stvarnost ljubavi i odrastaja, a sve to u pozadini kulture koja se mijenja.

SUBOTA, 22. srpnja 2023.

18:00 BESKRAJNA LJUBAV (L'imensita), drama, Italija, 99’, 2022, red. Emanuele Crialese, gl. Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani…

Smještena u Rim, 1970-ih radnja filma prati obiteljsku dinamiku bračnog para - Clare (Penélope Cruz), neraspoložene španjolske iseljenice i Felicea, poslovnog čovjeka koji Claru vara sa svojom tajnicom te njihove djece Adriane, Gina i Diane. Najstarije dijete, dvanaestogodišnja Adriana doživljava rodnu disforiju, identificira se kao dječak i nosi ime Andrea, a nakon što se zaljubi u djevoku Saru, Andrea i majka Clara dodatno se zbližavaju u novonastaloj situaciji, pritisnuti osjećajem nepripadanja u vlastitom životu.

20:00 KOLIBRI (Il colibrì), drama, Italija, 126’, 2022, red. Francesca Archibugi, gl. Pierfrancesco Favino, Nanni Moretti, Kasia Smutniak, Laura Morante…

Film prati uzbudljivi život Marca od njegove mladosti 1970-ih godina do bliske budućnosti i bezbroj veza i odnosa koje su mu se ispreplele na putu.

UTORAK, 25. srpnja 2023.

20:00 VOLJETI PATRICIJU HIGHSMITH, biografski, dokumentarni, Njemačka, Švicarska, 83’, 2022, red. Eva Vitija

Temeljen na osobnim zapisima Patricije Highsmith i pričama o njezinoj obitelji i ljubavnicima, film baca novo svjetlo na život i opus slavne spisateljice trilera, prožet temama ljubavi i njezinim utjecajem na identitet.

SRIJEDA, 26. srpnja 2023.

20:00 DALILAND, drama, Francuska, Ujedinjeno kraljevstvo, 97’, 2022, red. Mary Harron, gl. Ben Kingsley, Barbara Sukowa, Ezra Miller…

Godine 1974. mladi pomoćnik galerije biva uvučen u divlju, beskrajnu zabavu u životu umjetnika Salvadora Dalíja u New Yorku. Dok pomaže ostarjelom geniju u pripremama za važnu izložbu, otkriva da nije sve onako kako se čini.

ČETVRTAK, 27. srpnja 2023.

20:00 MEDIEVAL, povijesni akcijski spektakl, Češka, 125’, 2022, red. Petr Jákl, gl. Ben Foster, Michael Caine, Matthew Goode, Sophie Lowe…

Dok se zavađena braća bore za kontrolu nad prijestoljem, odvažni i pravedni vođa plaćenika Jan Žižka kreće u misiju otmice Lady Katherine, zaručnice moćnog gospodara. Dok Katherine biva uhvaćena u opasnoj političkoj igri između monarha, Jan se zaljubljuje u njezin snažan duh i predanost spašavanju ljudi. U hrabrom pokušaju da je oslobodi, on uzvraća s pobunjeničkom vojskom, boreći se protiv korupcije, pohlepe i izdaje koji su šireni među onima koji se pokušavaju dokopati moći.

PETAK, 28. srpnja 2023.

18:00 MOJ ZLOČIN (Mon crime), kriminalistička komedija, 102’, 2023, red. François Ozon, gl. Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert…

Propala glumica Madeleine Verdier optužena je za ubojstvo slavnog producenta, ali uz pomoć svjedočenja najbolje prijateljice na sudu je oslobođena zbog samoobrane. Tada počinje život pun slave i uspjeha, sve dok istina ne izađe na vidjelo.

20:00 TIHA DJEVOJKA (The Quiet Girl), drama, Irska, 95, 2022, red. Colm Bairéad, gl. Carrie Crowley, Andrew Bennett, Catherine Clinch

Devetogodišnja djevojčica iz disfunkcionalne obitelji na ljeto odlazi živjeti kod dalje rodbine. Živeći sa sredovječnim farmerskim parom, otkriva novi način života.

SUBOTA, 29. srpnja 2023.

18:00 BUDI MOJ TATA! (Szia Életem!), komedija, 114’, 2022, red. Gábor Rohonyi, Csaba Vékes, gl. Szabolcs Thuróczy, Mór Pásztor-Várady, Juli Básti…

Barna je pisac koji vodi kaotičan i neuredan život i trenutno pati od potpune kreativne blokade. Pod stalnim je pritiskom izdavača, koji mu daje 10 dana da napiše nešto novo ili će s njim raskinuti ugovor. U svem tom životnom kaosu Barni na vrata dolazi bivša djevojka i ostavlja mu na čuvanje sina za kojeg nije niti znao. Prisiljen brinuti se za razmaženog mališana Barna se prilagođava novonastaloj situaciji, a vraća mu se kreativna iskra.

20:00 ORKESTAR (Orkester), komedija, Slovenija, 111’, 2021, red. Matevz Luzar, gl. Gregor Zorc, Gregor Cusin, Jernej Kogovšek

Orkestar limenih puhača iz malog slovenskog grada odlazi u Austriju na turneju, na kojoj će žestoko partijanje i zabava pomoći izgladiti kulturne različitosti i međugeneracijske sukobe te ih povezati s istinskim emocijama.

 

-------------------
Program Festivala europskog filma odvija se zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, HAVC-a, EUNIC-a, Talijanskog instituta za kulturu Zagreb, Mađarskog kulturnog centra Zagreb, Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i Slovenskog filmskog centra, u produkciji Umjetničke organizacije Metropolis. Umjetnički ravnatelj Festivala europskog filma je Zlatko Vidačković, a producent Željko Anzulović. Festival europskog filma nasljednik je Dana europskog filma održanih 2012. i 2013. u Kinu Metropolis MSU te Revije europskog filma održavane od 2014. do 2022. na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Metropolis MSU.