Nam June Paik – In the Groove

 

Nam June Paik – In the Groove

13.12.2022 - 28.02.2023 / MSU, 2. kat

Izložba Nam June Paik – In the Groove prikazuje ranu eksperimentalnu praksu pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika, koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti. Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova.

Umjetnici: Nam June Paik, Marina Abramović, Vladimir Bonačić, John Cage, Ivo Deković, Nuša i Srečo Dragan, Silvio Foretić, Ivan Ladislav Galeta, Sanja Iveković, Nada Kolundžija, Katalin Ladik, Miodrag Lazarev Pashu, George Maciunas, Dalibor Martinis, Charlotte Moorman, Vladimir Petek, Vladan Radovanović, Miroslav Miša Savić, Aleksandar Srnec, Goran Trbuljak, Andrej Zdravič

Ovom izložbom osim predstavljanja rada Nama Junea Paika želimo ukazati na specifične odnose Nama Junea Paika i paralelne prakse s umjetnicima iz regije. 

Izrazito eksperimentalna i inovativna praksa Nama Junea Paika bila je revolucionarna za suvremenu umjetnost. Njegov je pionirski rad pridonio artikulaciji polja videa i novomedijskih umjetnosti u njihovu formativnom periodu, a posebno dubinskom razumijevanju tehnologije elektroničkih komunikacija s utjecajem na globalnoj razini. U svojoj se karijeri Paik koristio različitim umjetničko-tehnološkim platformama kako bi promišljao nove društvene paradigme pod utjecajem suvremenih komunikacijskih tehnologija. Pritom je dovodio u pitanje i miješao različite medije eksperimentirajući s različitim pristupima u stvaranju umjetnosti, ostavivši nam u nasljeđe pionirske doprinose razvoju kanona suvremene umjetnosti.

Iako se Paikove umjetničke zasluge najčešće tumače kroz zapadnjačko očište interpretacija umjetnosti, ovaj je umjetnik bio u pravom smislu globalni fenomen. Djetinjstvo je proveo u Južnoj Koreji, glazbeno obrazovanje u ranim je godinama stekao u Japanu, a umjetničku karijeru izgradio je u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Lucidnim objedinjavanjem raznolikih, kompleksnih, udaljenih kulturoloških fenomena u svojoj umjetničkoj praksi, Paik je donio globalnu i hibridnu perspektivu umjetničke prakse te je nadahnuo mnoštvo drugih umjetnika iz raznih dijelova Azije i zapadnog svijeta. Nam June Paik je među prvim umjetnicima demonstrirao dubinsko razumijevanje za revolucionarne implikacije upotrebe videotehnologija na društvo, pa tako i umjetnost. Zalagao se za "elektroničku autocestu" (electronic highway) u smislu otvorene i besplatne mreže s globalnom recepcijom, a protiv medijskih monopola kojima, nažalost, svjedočimo danas.

Izložba Paikovih radova i kreativnih procesa u MSU-u Zagreb osim što će regionalnoj publici prikazati njegove radove, mapirat će specifične paralelne prakse umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tako će se kroz izložbu promišljati određeni aspekti medijske umjetnosti od 1960-ih do 1990-ih.

Izložba je podijeljena u više diskurzivnih cjelina, u skladu s različitim temama koje su prožimale Nam June Paikovu umjetnost.

Kustosi izložbe: Sooyoung Lee, Olga Majcen Linn, Martina Munivrana, Dan Oki

Produkcija izložbe: Petra Cegur

Grafički dizajn: Boris Greiner

Vizualni identitet i dizajn izložbe: William Linn

Izložba je ostvarena uz potporu Veleposlanstva Republike Koreje u Hrvatskoj, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Centra za komparativne i korejske studije Sveučilišta u Splitu.

Posudba radova ostvarena je u suradnji s institucijama i umjetnicima: Nam June Paik Art Centre (Yongin), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad), Muzej savremene umetnosti (Beograd), acb Galéria (Budimpešta), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), Hrvatski filmski savez (Zagreb), Electronic Arts Intermix (New York), Umetnostna galerija Maribor, Nacionalni muzej moderne umjetnosti (Zagreb), Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti (Korčula), Ivo Deković, Srečo Dragan, Silvio Foretić, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Vladimir Petek, Vladan Radovanović, Andrej Zdravič.

Partner izložbe: Nam June Paik Art Center, Yongin