Noć europskog filma 2023. u MSU kinu

 

Noć europskog filma 2023. u MSU kinu

05.12.2023 - 05.12.2023 / Dvorana Gorgona

MSU Zagreb i Europa Cinemas 5. prosinca 2023. u 20 sati poklanjaju publici projekciju vrhunskog filma

U utorak, 5. prosinca 2023. u 20 sati u kinu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se ovogodišnje izdanje popularne manifestacije Noć europskog filma u sklopu koje će se  prikazati talijanski kino-hit Caravaggiova sjena redatelja Michelea Placida. 

Biografska povijesna drama donosi priču iz 1600-tih godina o subverzivnom slikaru Michelangelu Merisiju, poznatom kao Caravaggio (Riccardo Scamarcio), koji vodi buran život, uvijek spreman na sitne obračune i sukobe, redovit gost taverni i bordela te koji je u kontinuiranoj potrazi za fascinantnim ženskim i muškim licima koja ocrtavaju istinu i poniznost njihovih života. Njegov stil ne slijedi dogme o oslikavanju svetaca koje su u ono doba bile postavljene od strane Crkve. Kada Papa Pavao V. otkriva da umjetnik kao modele za prikaze svetaca koristi lopove, noćne dame i skitnice te da je optužen za ubojstvo suparnika Ranuccija, odlučuje angažirati tajnog agenta (Louis Garrel) koji će prikupiti dokaze o Caravaggiovim izgredima. Caravaggio pronalazi utočište kod plemkinje Costanze Colonne (Isabelle Huppert) čekajući Papinu milost koja će mu omogućiti da izbjegne odrubljivanje glave kao kaznu za svoja nedjela.

Noć europskog filma i ove godine tradicionalno se obilježava u MSU-u pod pokroviteljstvom Europa Cinemas i MEDIA programa, jedinog fonda Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Europa Cinemas je europska kino mreža osnovana 1992. godine s ciljem podupiranja nezavisnih kino prikazivača i nezavisne europske filmske produkcije, a Kino Metropolis spada u nekolicinu hrvatskih kina koja su članica ove europske kino mreže. Noć filma jedan je od najpopularnijih filmskih događaja u cijeloj Europi, pa tako i u Kinu Metropolis, za koju se uvijek traži karta više.

Besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni MSU-a (od utorka do petka od 11 do 21 sat, subotom i nedjeljom od 11 do 18 sati i na dan projekcije sve do početka projekcije).

Sve informacije o programu moguće je pratiti na web-stranici www.kinometropolis.eu, na Facebook stranici www.facebook.com/KinoMetropolis te Instagramu www.instagram.com/kinometropolis.