NOĆ MUZEJA 2024. U MSU - PROGRAM

 

NOĆ MUZEJA 2024. U MSU - PROGRAM

26.01.2024 - 27.01.2024 / MSU

Ovogodišnja Noć muzeja na temu „Muzeji i nova publika“ održava se 26. siječnja 2024. U Noći muzeja radno vrijeme MSU je od 18 do 01 sat iza ponoći. Radno vrijeme Zbirke Richter je od 18 do 00 sati. U zgradi MSU održavaju se programi Hrvatskog školskog muzeja, čija je zgrada zatvorena zbog obnove, i projekcije filmova u sklopu Festivala tolerancije. Pogledajte što smo pripremili i ne propustite posjetiti MSU u Noći muzeja.

MSU, AVENIJA DUBROVNIK 17

RADNO VRIJEME 18.00 – 01.00

19.00 RAZGOVOR
Od Novih tendencija do radikalnih umjetničkih praksi

MSU SHOP

Na primjerima knjige „Suglasja i razlike: Nove tendencije 60 godina poslije“ i izložbe „Tijelo i teritorij“ razgovarat ćemo o promjeni dominantno patrijarhalnog povijesno-umjetničkog narativa u kojem nije bilo umjetnica i težnjama da se to promijeni. Međutim, suočeni smo s novim valom agresivne patrijarhalizacije društva i traži se otpor kakav se javio 1960-ih i 1970-ih. Sudjeluju: Sunčica Ostojić i Olga Majcen Linn (kolektiv Kontejner), Darko Šimičić  (Institut Tomislav Gotovac), Radmila Iva Janković (MSU). Moderira: Jadranka Pintarić.

**

19.00 ISKUSTVENA RADIONICA
Drugačiji i jednaki / MSU na dodir

RECEPCIJA MSU

Na ovoj iskustvenoj radionici sudionici će posjetiti postav „MSU na dodir“ te nastojati doživjeti umjetnost na drugačiji način - taktilno. Imati će priliku kretati se i istraživati okolinu sa povezima na očima, te gledanjem kroz simulacijske naočale. Dodirivanjem različitih materijala i površina pokušati ćemo polaznicima dočarati kakav je osjećaj ne vidjeti i na koji način se drugim osjetilima može doživjeti umjetnost. Trajanje: 1 sat. Broj mjesta je ograničen. Za radionicu se potrebno prijaviti putem linka: https://forms.gle/zMxweXvdgKrtR5uN9 Voditeljica: Daniela Bilopavlović Bedenik.

**

19.15 STRUČNO VODSTVO PO IZLOŽBI
Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih 

SJEVERNI PROSTOR, KAT III

Nakon 1990-ih, desetljeća velikih promjena, na nevelikom prostoru nekada zajedničke federacije nastale su različite države i povijesno-vremenske zone. Nastale u ratovima, u manje ili više uspješnim političkim i ekonomskim tranzicijama, često su se lako odricale naslijeđa. Politički performans kao oblik osobnog ili organiziranog umjetničkog otpora u tim burnim vremenima, čije posljedice i još osjećamo, u fokusu je izložbe „Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih." Voditeljica: Hana Katanić

**

19.30 - 21.00 KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKA RADIONICA
Kako čuvati i zaštiti građu na papiru
 
PREDVORJE KOD SVJETLARNIKA  

Posjetitelji koje zanima kako pravilno opremiti i zaštititi umjetnine na papiru za dugotrajno čuvanje, uključujući crteže, grafike i slično, moći će to saznati na radionici u Noći muzeja u MSU. Voditeljice: Andreja Dragojević, Mirta Pavić, Ana Mlinarić i Leda Grabičanin (u suradnji Hrvatskog restauratorskog društva i MSU)

**

20.00 / 20.30 / 21.00 / 21.30 INTERAKTIVNA IGRA I LIKOVNA RADIONICA
Zašto sam bitan? / Why do I matter?

MSU BAUNET CAFE, 1. KAT

Vodeći se pitanjem Zašto sam bitan? (eng. Why do I matter?) sudionici će na inovativan način propitati važnost djela umjetnika Josipa Vanište, Ivana Kožarića, Ivana Picelja, Julija Knifera i Ive Gattina koja su predstavljena u sklopu MSU-ovog muzejskog postava Zbirka kao glagol, a potom likovno personificirati odabrani rad. Autorica koncepta: Ela Domitrović; mentorica programa i voditeljica radionice: Renata Filčić. Prijave putem linka: https://forms.gle/ybYY3MCmuwqRCBwU8

**

20.30 UPOZNAJTE UMJETNIČKO DJELO: PAVILJONI DANA GRAHAMA
Dobrodošli u šminkeraj za djevojčice

Od kraja 70-ih godina 20. stoljeća američki umjetnik Dan Graham postao je poznat u čitavom svijetu  po paviljonima od  reflektirajućeg stakla, kojima je mijenjao definiciju umjetničkoga djela pretvarajući ga u prostor  za ljude. Paviljoni se mogu se promatrati kao skulpture u prostoru, ali istodobno i kao mjesta užitka, osobito onda kada su posvećeni djeci. Dok s velikima razgovaramo o tome kako su i zašto nastajali paviljoni, malene pozivamo da u skulpturu uđu i prisvoje je. Voditeljica:  Radmila Iva Janković

**

21.00 STRUČNO VODSTVO PO IZLOŽBI
Tužne pjesme rata / ZBIRKA KAO GLAGOL 

SJEVERNI PROSTOR, KAT I

Izložba je dio postava zbirke MSU „Zbirka kao glagol“, a predstavljan dio zbirke Muzeja koncipiran kao odgovor na aktualnu globalnu društvenu i političku situaciju. „Tužne pjesme rata“ nastaju iz želje za iskazivanjem solidarnosti i empatije sa zemljama koje proživljavaju ratove kakvi su i ove prostore obilježili devedesetih godina 20. stoljeća. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji se referira na rat u Ukrajini. Ovaj rad nastao je 2014. godine u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja na kijevskom Trgu nezavisnosti. Voditeljica: Ana Škegro.

**

22.00 STRUČNO VODSTVO PO IZLOŽBAMA
Drugarstvo & Budućnosti / ZBIRKA KAO GLAGOL 

SJEVERNI PROSTOR, KAT II

Izložbe „Drugarstvo“ i „Budućnosti“ dio su postava zbirke MSU „Zbirka kao glagol“. Voditeljice: Martina Munivrana i Vesna Meštrić.

„Drugarstvo“ otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta. Riječ drugarstvo istog je korijena kao i društvo, a drugove povezuju i naklonost, suradnja, povezanost idejom ili poslom. U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinaca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice.

Izložba „Budućnosti“ donosi dva komparativna pogleda na budućnost, koji se nerijetko isključuju. Prvi se temelji na progresivnom napretku i rastu, dok drugi taj napredak i rast vidi kao prijetnju planetu i svim živim bićima. Već i iz tih različitih pogleda zaključujemo kako budućnost pred nama nije jedna, nego je mogućih budućnosti – više, pa i ne govorimo o „budućnosti“, nego o – „budućnostima“. 


**

17.00 / 19.00 / 21.00 FILMSKI PROGRAM U NOĆI MUZEJA
Projekcije filmova u sklopu Festivala tolerancije

DVORANA GORGONA

17.00
I ja plešem

Mohammad Valizadegan, Iran, Njemačka, Češka / 2023. / 21’

Uz ritmičku fluidnost, Sabino se tijelo kreće u ritmu glazbe. Ples je ono za što ona živi, način na koji se izražava – ali nije slobodna to činiti u svojoj zemlji. U filmu koji pleše na granici između dokumentarca i fikcije, pojavljuje se dirljiv portret generacije mladih Iranaca sputanih krutim pravilima Islamske republike. Kada se Saba pobuni u pjesničkom činu prkosa, granice između fikcije i stvarnosti konačno nestaju.

Brat
Clement Virgo / Kanada / 2022. / 119’

Potaknut pulsirajućim ritmovima rane hip hop scene u Torontu, Brat je priča o Francisu i Michaelu, sinovima karipskih imigranata koji stasaju u mladiće. Istražujući teme muškosti, identiteta i obitelji, misterij se razotkriva tijekom sparnog ljeta 1991., a rastuće napetosti pokreću niz događaja koji zauvijek mijenjaju tijek života braće. Brat stvara aktualnu priču o dubokoj vezi između braće i sestara, otpornosti zajednice i nezaustavljivoj moći glazbe.

19.00
Kamenice
Maïa Descamps / Belgija / 2022. / 23’

Na djevojačkoj večeri, tridesetogodišnja Charlotte sastaje se sa starim prijateljima koje dugo nije vidjela. Uzbuđenje zabave obilježava strepnja i pritajenost. Charlotte ima tajnu koju je bolno čuvala za sebe. Usta ostaju zatvorena kao kamenice koje ove žene marljivo otvaraju. Međutim, kad se školjke razbijaju i ruke rastrgaju, istina izlazi na površinu.

Savršeni dani
Wim Wenders / Japan, Njemačka / 2023. /

Radnja filma “Savršeni dani” prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje…

21.00
Posljednji poziv

Harry Holland / UK / 2022. / 19’

Majka se u očaju ponovno želi zbližiti sa svojim sinom. Film govori o složenosti depresije i tuge te potrazi za razumijevanjem i oprostom.

Slučaj Goldman
Cédric Kahn / Francuska / 2023. / 115’

Film je kronika suđenja Goldmanu, francuskom ljevičaru i revolucionaru koji je bio osuđen za nekoliko pljački i misteriozno ubijen.


**


ZBIRKA RICHTER, VRHOVEC 38

RADNO VRIJEME: 18.00 – 00.00  

19.00 – 22.00 OBILAZAK STANA VJENCESLAVA RICHTERA I NADE KAREŠ RICHTER

Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter poklonili su 30. prosinca 1980. Gradu Zagrebu umjetničke radove i obiteljsku kuću u zapadnom, rezidencijalnom dijelu grada udaljenom tridesetak minuta hoda od užeg gradskog središta. Tijekom vremena Vjenceslav Richter i njegova supruga proširili su donaciju novim umjetničkim radovima i arhivskom građom, tako od prvobitnih 27 umjetnina poklonjenih 1980. danas zbirka sadržava 188 umjetničkih radova nastalih u razdoblju od 1963. do 2002. i iznimno vrijedan arhiv i biblioteku autora. MSU zbirkom upravlja od 1998. godine. Zbirka je otvorena za javnost 2000. godine, a 2011. upisana je na popis zaštićenih kulturnih dobara.

**

19.30 – 20.30 RAZGOVOR S UMJETNICOM IVANOM TKALČIĆ I PROMOCIJA KATALOGA SINTART 16 - IVANA TKALČIĆ. UTOPIJSKA HETEROTOPIJA" 

Umjetnički rad Ivane Tkalčić, Utopijska heterotopija daje moguće odgovore na pitanja koja je otvorio Vjenceslav Richter. U središtu umjetničkog rada nalazi se Sinturbanizam, jedan od najznačajnijih Richterovih projekata. Autorica koristi umjetnu inteligenciju kao alat za analizu i reinterpretaciju, istražujući kako ovakve aplikacije pretvaraju jedan utopijski arhitektonsko-urbanistički projekt u stvarni, heterotopijski. Utopijska heterotopija Ivane Tkalčić predstavlja i novo tumačenje Richterovog rada, istražujući (i) što je Richter danas, kako se njegove ideje mogu povezati sa suvremenim tehnološkim mogućnostima i društvenim promjenama.


**


PROGRAMI HRVATSKOG ŠKOLSKOG MUZEJA U MSU*

20.30 Stručno vodstvo za građanstvo u Pariškoj sobi
MSU SJEVERNI PROSTOR, 3. KAT

„Pariška soba“ cjelina je kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske i Slavonije predstavilo na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Historicistički namještaj izradili su, po nacrtima arhitekta Hermana Bolléa, učenici Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, a akvarele s motivima školskih i kulturnih ustanova naslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici toga vremena poput Slave Raškaj, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Belle Csikos Sesije i drugih. U vitrinama su izloženi radovi učenika te albumi fotografija učeničkih igara i prizora iz školskog života kao i školovid - karta s prikazom svih škola u kraljevini. Pariška soba već 120 godina svjedoči o povijesti hrvatskog školstva i grand-prix medaljom sa Svjetske izložbe koja je u njoj izložena.

**

21.00 muzejska radionica „Pišemo krasopisom“

U ovoj radionici možete naučiti lijepo pisati perom i tintom poput naših starih pod budnim okom stroge učiteljice u pravoj pučkoj školi. Radionica je namijenjena svima. Broj sudionika je ograničen. Prijave na mail idumbovic@hsmuzej.hr

* Dio programa HŠM odvija se i u galeriji HŠM Školica za 5, Hebrangova 5, Zagreb


**


POPUSTI U MSU SHOPU

* Katalog retrospektive „Sanja Iveković: Works of Heart (1970. – 2023.) – 20%  popusta

* Torbe i majice izložbe „Vidljive“ – 30% popusta

* Bite art MSU (keks plus magnet)  - 50% popusta


**


AKTUALNE IZLOŽBE U MSU

Tokom Noći muzeja ulaz na sve izložbe je slobodan.

* Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih.

* Šum 84 / 94 / 24 – OKIDAČI

* Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević

* Pariška soba Hrvatskog školskog muzeja

 

POSTAV ZBIRKE – ZBIRKA KAO GLAGOL

* Budućnosti

* Drugarstvo

* Tužne pjesme rata


**


AKTUALNE IZLOŽBE U ZBIRCI RICHTER

* Stalni postav Zbirke Richter

* SintArt 16 – Ivana Tkalčić: Utopijska heterotopija


 **
MSU zadržava pravo izmjene programa