Novi vodnjanski filmski val i Vodnjanski filmski festival u Fažani

 

Novi vodnjanski filmski val i Vodnjanski filmski festival u Fažani

19.01.2023 - 19.01.2023 / Dvorana Gorgona

Mladi filmski zaljubljenici iz Vodnjana nisu ni znali da to jesu, dok ih epidemija Corone nije prikovala za kućni prag pa više nisu mogli surfati s mobitelima po kafićima, već su to isto radili u stanu Marina, Darie i Tea Morosina. Prilikom jednog od bezbrojih pregleda mobitelskog zaslona otkrili su da je kamera bila slučajno uključena i snimila njihove dijalektičke verbalne akrobacije. To im se dopalo i tako je počelo. 

Vodnjan je mali istarski gradić nadomak Pule, nadaleko čuven po svojim mumijama, ne onima što se u velikom broju vuku gradskim ulicama i trgovima, nego onima što se čuvaju u crkvi Sv.Blaža, a koje su stari vodnjanci oteli za nekog davnog gusarsko - diplomatskog pohoda poštenim mletačkim trgovcima. Nadahnuti živom slikom iz mobitela koju su se usudili nazvati filmom, kao i impresivnom povijesti svog grada dečki i cure iz apartmana Morosin, odlučili su se nazvati Novi vodnjanski filmski val (NVFV), a imenu su dodali prefiks kolektiv, jednostavno jer svi odlučuju o svemu čime nastavljaju svijetle tradicije samoupravnog socijalizma kao još jednog autohtonog proizvoda ovih prostora.

Oduševljeno svojim filmskim uradcima društvo je uskoro odlučilo pokrenuti Festival, ali gradske vlasti Vodnjana nisu imale za takvo što sluha zbog čega su već sljedeće godine bile hametice potučene na izborima. Ako neće Vodnjan, hoće Fažana, koja ionako ne zna što raditi s prostorom koji su dali svojoj mladeži na korištenje, a da ne moraju platiti programe koje im ta ista bezobrana omladina svake godine uredno šalje na uvid s molbom za financiranje. NVFV našao je srodnu dušu u članovima udruge Kasarna - Prostor za urbanu kulturu iz Fažane, a iz te romantične veze rođen je Festival koji je sukladno predbračnom ugovoru nazvan Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF), a prvi put je održan 5. rujna 2020. godine. U duhu plamteće romantike održao se u šumici ispred bivše kasarne nadomak prekrasnim fažanskim plažama (za ulazak u more obavezne gumene sandale ako već nemate vojničke čizme). Posjetitelji kojih je došlo u nevjerojatno velikom broju mogli su uživati u čudesnim filmovima i brojnim dobicima koje su osvojili na nagradnoj lutriji koja festivalu priskrbljuje potrebni estradni glamur, ali ih je više od bogatih nagrada (na pr. 10 dkg mortadele) veselio After party začinjen odličnom glazbom, svjetlosnim efektima (kad struje malo ima, a malo nema), te ekskluzivnim noćnim pogledom na Brijunski arhipelag. Festival je imao interni karakter jer je bilo predstavljeno 10 filmova isključivo u produkciji NVFV-a, nastalih za vrijeme Corona lockdowna, što je, po mišljenju svjetskih epidemiologa, do sada i jedina korist od pandemije.  Dodjeljene su i brojne nagrade - Zlatne strijele koje dodjeljuje publika, a onu za najbolji film stručni žiri koji se sastoji od sedam članova, pošto organizatori inzistiraju na tom broju jer odaju izvjesni hommage čuvenim svjetskim i domaćim filmovima s tim brojem u svom nazivu (Sedam, Sedam samuraja, Sedmorca veličanstvenih (onaj s Yul Brynnerom i onaj drugi s Georgeom Washingtonom), Sedma noć, Sedam pištolja za sedam sekretara SKOJa itd…).

Nakon ogromnog uspjeha prvog festivala, publika, kritika, društveni i kulturni pregaoci kao i lokalni politburo, izvršili su totalni presing na organizatore zahtjevajući da se festival nastavi i osnaži službenom konkurencijom što su organizatori nakon dugih međusobnih rasprava, sukoba mišljenja i teških verbalnih delikata na rubu fizičkih obračuna, napokon prihvatili.

Tako se iznjedrio VFFuFFF kao festival posvećen nekonvencionalnom filmskom stvaralaštvu koji se ne uklapa u standardne filmsko-festivalske obrasce, kao ni u štošta drugo. U natjecateljskom programu festivala, koji nema zadanih tematskih i žanrovskih smjernica, prikazuju se filmovi nezavisne produkcije bez postprodukcijskih zahvata, odnosno oni koji nisu prošli proces montaže, oblikovanja i podlaganja zvuka i glazbe, uređivanja slike, video efekata, kompjuterske animacije, Playstationa, Camere obscure i drugih načina obrade filma.

Drugi i Treći VFFuFFF zbog velikog broja prijavljenih filmova podijeljen je na dvije večeri i dvije programske cjeline. Prva večer posvećena je natjecateljskom programu (više o filmovima na službenoj stranici festivala –  vffufff.com), a program dana zaokružuje lutrija za publiku uz razne zvukove i osvježavajuća pića te dosadni nastup lokalnog DJ-a.

Druge večeri dodjeluju se Zlatne strijele, a osim publike i naravno sedmeročlanog stručnog žirija, svoju strijelu uručuju i organizatori, u pravilu nezadovoljni odlukama publike i ocjenjivačkog suda, tako da se na kraju ne zna tko je za što i kakvu nagradu dobio, za što neizmjerne zasluge imaju i voditelji programa kao i inženjer zvuka. Nakon svečane ceremonije na 2. VFFuFFF prikazan je igrani srednjemetraži film u produkciji NVFV-a The Girl in the Blue Dress, a na Trećem, isto igrani, isto srednjemetražni i u istoj produkciji, film La Predstava.

Za izradu ovih filmova nisu dodijeljena sredstva HAVCa ni drugih gradskih, županijskih i državnih fondova jer scenarij nije poslan na natječaje, a izostale su i sponzorske donacije pošto nisu ni tražene.

Vidimo se i ponesite svježa jaja i suhi obrok.

Vaš NVFV

* Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF) prateći je program uz izložbu Smijem se...*


 

Vodnjan film festival u Fažani film festival (VFFuFFF)
MSU, Dvorana Gorgona, 19. 1. u 19 sati