Pamtim samo sretne dane, Majka, Okus ljubavi i dobitnici Oscara u ožujku i travnju u Kinu Metropolis MSU

 

Pamtim samo sretne dane, Majka, Okus ljubavi i dobitnici Oscara u ožujku i travnju u Kinu Metropolis MSU

27.03.2024 - 06.04.2024 / Dvorana Gorgona

U ožujku i travnju 2024. u MSU kinu prikazuje se novi hrvatski film redatelja Nevija Marasovića – Pamtim samo sretne dane. Riječ je o posljednjem filmu velikog slovenskog glumca Radka Poliča, koji je okupio i najveće zvijezde domaćeg kazališta i filma – od Leona Lučeva i Gorana Bogdana, do Alme Price i Nine Violić. Novi naslov je i hrvatska manjinska koprodukcija Majka o uspješnoj kazališnoj redateljici Eleni, koja mora birati između svog sna da ima vlastito dijete ili da pomogne tisućama siročadi u Keniji.

Na repertoaru je i novitet Okus ljubavi – romantična drama koja je na Cannesu nagrađena nagradom za najbolju režiju, a odabrana je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar. Film donosi priču iz 1885. godine o slavnom kuharskom dvojcu Eugénie (Juliette Binoche) i Dodinu (Benoît Magimel), njihovom romantičnom odnosu i Eugénienom odbijanju braka zbog vlastite slobode i emancipacije. No Dodina to neće spriječiti da ju pokuša razuvjeriti. Film je na premijernoj projekciji u MSU kinu bio u potpunosti rasprodan.

U oskarovskom programu prikazuje se dobitnik 2 Oscara i 5 nominacija Zona interesa – fascinantan film o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu, njegovoj supruzi Hedwigi, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Glazer je napravio film istinske ljudske patnje u kojem samo čujemo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno. Prikazuje se i film Uboga stvorenja redatelja Yorgosa Lanthimosa, koji je osvojio 4 Oscara i 11 nominacija, sa zvjezdanom glumačkom podjelom, o mladoj Belli (Emma Stone) koja je djetinjstvo provela pod staklenim zvonom, a kada se u nju zaljubljuje razuzdani odvjetnik Duncan (Mark Ruffalo), oni kreću u vrtložnu avanturu po kontinentima. Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, te dobitnik Oscara za najbolji scenarij te jedan od najhvaljenijih filmova godine – Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Prikazuje se i romantična drama Prošli životi, nominirana za 2 Oscara i 5 Zlatnih globusa o dvoje prijatelja iz djetinjstva koji se ponovno susreću nakon dva desetljeća u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli.


Raspored projekcija

SRIJEDA, 27. ožujka 2024.

19.30 UBOGA STVORENJA (Poor Things), znanstveno-fantastična romansa, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 141′, 2024, red. Yorgos Lanthimos, gl. Emma Stone, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Willem Dafoe

Redatelj Yorgos Lanthimos iznjedrio je još jednu filmsku poslasticu, nominiranu za čak 11 Oscara. Uboga stvorenja priča je smještena u viktorijansko doba u London o mladoj Belli Baxter (Emma Stone), koju je kao dijete s ruba smrti u život vratio briljantni i neortodoksni znanstvenik doktor Godwin Baxter (Willem Dafoe). Iako odrasla, Bella je mentalno još uvijek dijete, željna učenja i iskustava koja je propustila. Ali kada se u nju zaljubljuje Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), uglađeni i razuzdani odvjetnik, oni se zaruče i krenu u vrtložnu avanturu po kontinentima. Kako stječe nova iskustva, Bellin um se razvija i počinje žudjeti za autonomijom.

UTORAK, 2. travnja 2024.

19.30 ZONA INTERESA (The Zone of Interest), Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, 106', 2023, red. Jonathan Glazer, gl. Christian Friedel, Sandra Hüller

Dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu, film Zona interesa hrabro je zamišljena i izvedena priča o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj supruzi Hedwig, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Od tamošnjih zvjerstava dijeli ih jedan tanki zid i nešto deblja, čelična farsa. Rudolf je obiteljski čovjek koji čita svojoj djeci priče za laku noć, dok prozor spavaće sobe gleda na oblake dima krematorija. Hedwig je majka koja brine o vrtu i u slobodno vrijeme prebire po odjeći žrtava u potrazi za kojom dobrom bundom, dok im se djeca u pozadini igraju sa zlatnim zubima spaljenih. Ovom fascinantnom antropološkom studijom Glazer je napravio film istinske ljudske patnje bez da smo vidjeli živog ili mrtvog patnika. Čujemo samo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno.

SRIJEDA, 3. travnja 2024.

19.30 ANATOMIJA PADA (Anatomie d’une chute), drama, Francuska, 150', 2023, red. Justine Triet, gl. Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner

Pobjednik filmskog festivala u Cannesu te jedan od najboljih i najhvaljenijih filmova godine. Priča o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Samuel biva pronađen mrtav u snijegu ispred izolirane kolibe gdje je živio sa svojom suprugom Sandrom, njemačkom spisateljicom, i njihovim djelomično slijepim 11-godišnjim sinom Danijelom. Policijska istraga uskoro upućuje na sumnjivu smrt – nemoguće je ustvrditi sa sigurnošću je li Samuel počinio samoubojstvo ili je ubijen. Sandra je osumnjičena, pa i optužena te slijedi njezino suđenje tijekom kojeg sve tajne iz njihova braka polagano počinju izlaziti na površinu. Daniel se tijekom suđenja nađe u središtu pozornosti – između suđenja i njihova obiteljskog života počinju se rađati sumnje koje prijete uništenju odnosa majke i sina.

ČETVRTAK, 4. travnja 2024.

19.30 MAJKA (Mother), drama, Bugarska, Njemačka, Hrvatska, 117′, 2022, red. Zornitsa Sophia, gl. Daria Simeonova, Leon Lučev, Daria Dimitrova

Elena je nadahnuta kazališna redateljica koja u dobi od 32 godine ne može više začeti. Pokušavajući zatrudnjeti s pomoću terapija, Elena istovremeno razvija uspješan kazališni program koji mijenja živote za siročad. Pozivaju je da učini isto u Keniji, gdje je broj siročadi golem, kada joj Leon predlaže da pokuša in vitro s doniranim jajnim stanicama. Elena mora birati između svog sna da ima vlastito dijete i pomoći tisućama siročadi da počnu sanjati. Pronalazeći vlastiti put, Elena će dati novi smisao riječi „majka“. Nadahnuto istinitom pričom.

PETAK, 5. travnja 2024.

19.30 OKUS LJUBAVI (La passion de Dodin Bouffant), romantična drama, Francuska, 135’, 2023, red. Anh Hung Tran, gl. Juliette Binoche, Benoit Magimel

Dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu u Cannesu i francuski kandidat za nagradu Oscar donosi priču iz 1885. godine o Eugénie, vrhunskoj kuharici koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu. Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugénie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog, što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugénie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.

SUBOTA, 6. travnja 2024.

18.15 PAMTIM SAMO SRETNE DANE, drama, Hrvatska, 72′, 2023, red. Nevio Marasović, gl. Radko Polič, Andrija Žunac, Zlatko Burić-Kićo, Alma Prica, Goran Bogdan, Nina Violić, Tena Nemet Brankov, Toma Medvešek, Leona Paraminski, Janko Popović Volarić…

Umorni starac sjedi u restoranu i promatra goste. No kao da ih već poznaje. A dok osluškuje njihove razgovore, sve više izgleda kao da ih je negdje već čuo. Čekaonica za drugi svijet ne nudi izbor – u ulozi suca i porote, starac je prisiljen promatrati najvažnije trenutke svoga života, punog žaljenja i krivih odluka. Posljednji film velikog slovenskog glumca Radka Poliča nadrealistično je i melankolično ostvarenje nagrađivanog redatelja Nevija Marasovića, koji je redateljske vještine dosad dokazao u spektru različitih žanrova, od filma katastrofe i metakomedije do crnohumornog trilera i romantične dramedije. A dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena.

20.00 PROŠLI ŽIVOTI (Past Lives), romantična drama, Južna Koreja, SAD, 105′, 2023, red. Celine Song, gl. Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Najbolji film godine prema izboru Nacionalnog udruženja američkih kritičara, uz 2 nominacije za nagradu Oscar i 5 nominacija za Zlatni globusProšli životi donosi priču o Nori i Hae Sung, dvoje duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči. Film Prošli životi čudesan je scenaristički i redateljski debi Celine Song koji opipljivo skicirane glavne likove koristi kako bi na oštar način prikazao ljudsko stanje.

+++++

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 EUR (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina).

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:

1. online na: www.kinometropolis.eu (najkasnije 2 sata prije početka filma)

2. na recepciji MSU: utorak – petak 11 – 19, subota i nedjelja 11 – 18 i sve do početka projekcije (4 EUR; učenici, studenti i umirovljenici: 2 EUR – popust pri kupnji u MSU-u)

3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja zatvara se 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.