Performans i predavanje: Jacopo Miliani i Adriana Rispoli

 

Performans i predavanje: Jacopo Miliani i Adriana Rispoli

21.05.2019 - 21.05.2019 / Zbirke u pokretu

JACOPO MILIANI (IT) MONAMIPIERROTMONAMI

21. 5. 2019. | 15 – 17h | MSU, Zbirke u pokretu

U performansu Monamipierrotmonami, tri plesača kreću se prostorom interpretirajući masku Pierrota. Ne otkrivajući išta, ne skrivajući išta, njihova monokromna bijela lica predstavljaju kontrast triju točkama/dugmadi u funkciji predmeta nedokučivog značenja. Između klasične vizualne opozicije (crno i bijelo), tijelo je jedini čimbenik.

Pierrot je romantični lik koji personificira mušku fragilnost. U performansu Jacopa Milianija on gubi svaku narativnu referencu otvarajući Pierrotovu masku interpretacijama svakog od trojice izvođača. Fragilnost i okrutnost pronalaze snažnu neizrečenu povezanost, jezik je korumpiran čak i u trenucima tišine. Prostor i vrijeme transformirani su u opsesivnom pogledu promatrača.

Jacopo Miliani živi i radi u Milanu. U performansu istražuje odnose između jezika i tijela. Surađivao je s različitim izvođačima uključujući Jacopa Jennu, Antonia Torresa, DivuD, Benjamina Milana, Mathieua LaDuréea i Eve Stainton. Miliani često surađuje s umjetnicima iz drugih područja, poput filmskog redatelja Daria Argenta, modnih dizajnera Boboutic ili pak glazbenog producenta Jean-Louisa Hutha. Utemeljitelj je nezavisnog nakladničkog projekta Self Pleasure Publishing koji se fokusira na teme homoseksualnosti i jezika. U sklopu samostalnih ili pak grupnih predstavljanja, Milianovi radovi prezentirani su pri Galeria Rosa Santos u Valenciji, Kunsthalle Lissabon u Lisabonu, GAMeC u Bergamu, ICA studio u Londonu, Biblioteca Nacional u Buenos Airesu, GAM u Torinu, Studio Dabbeni u Luganu, Frutta u Rimu, Palais de Tokyo u Parizu, David Roberts Art Foundation u Londonu, Muzeju plesa u Stockholmu, CCSP u Sao Paulu i MADRE u Napulju.

Dominovi festivalski programi dio su inicijative „Umjetnost dostupna svima“. Ulaznice je moguće rezervirati na udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s izvedbe svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške umjetničkom radu koji je vidio.

 

ADRIANA RISPOLI (IT)

PREDAVANJE: KURIRANJE DURATIONAL PERFORMANSA

21. 5. 2019. | 17h | Dvorana Gorgona

Polazeći od analize trajnih izvedbi, razgovor će se usredotočiti na važnost vremena u suvremenoj umjetnosti, a posebno na vrijeme u queer hemisferi od Felixa Gonzaleza Torresa i Francesca Vezzolija do recentnih radova predstavljenih na Venecijanskom bijenalu ove godine. Prezentacijom Milianijevog rada, koji isprepliće različite jezike likovnih umjetnosti, plesa, instalacije, kina i glazbe, razgovor će se baviti odnosom vremena i queer estetike, jer kako kaže Miliani, queer misao je uvijek čin otpora spram smrti. “Queer vrijeme znači ne misliti linearno, spojiti elemente prošlosti (Pierrot) sa sadašnjošću tijela u akciji. Stopiti voguing s Pasolinijem kako bi se krenulo od ljepote klasičnog rasplesanog muškog tijela ne bi li se njegov oblik kroz umor i vrijeme distorzirao.”

Adriana Rispoli, kustosica i povjesničarka umjetnosti, u svom radu fokusira se na umjetnost u javnom prostoru. Od 2013. godine radi kao kustosica u Quartiere Intelligente u Napulju, gdje je 2018. organizirala projekt Smashing the Myth – suvremena umjetnost iz Hrvatske, zajedno s muzejom Hermann Nitsch. Od 2009. do 2012. bila je kustosica Project Rooma MADRE Muzeja u Napulju, razvijajući TRANSIT projekt u mreži s međunarodnim institucijama i tri izdanja festivala izvedbene umjetnosti Festival Corpus Art in Action. Kao neovisna kustosica organizirala je važne fotografske izložbe kao što su: Juergen Teller, Pignatelli Museum, Naples, Wim Wenders, Palazzo Incontro, Rome, David LaChapelle, Capodimonte Museum, Naples, i međunarodne projekte uključujući Relational Bianco-Valente, IIC Stockholm, Babel Francesco Jodice, MSU, Zagreb, Room with a view, PAN Naples, Beograd, Zagreb, Through the Looking Glass, Beograd. Surađuje s Artforum.com.