Posljednja dva tjedna izložbe Seana Scullyja Putnik u MSU

 

Posljednja dva tjedna izložbe Seana Scullyja Putnik u MSU

27.02.2023 - 12.03.2023 / MSU

1. - 12. 3. 2023.

Posljednja 2 tjedna izložbe “Putnik” Seana Scullyja u MSU Zagreb donose razgovore i vodstva likovnog kritičara Davida Carriera i kustosa Dávida Fehéra

 

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb do 12. ožujka prikazuje se retrospektiva apstraktnog slikara i jednog od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije Seana Scullyja Putnik. U tjednima pred zatvaranje izložbe održat će se popratni program sastavljen od razgovora, vodstava i radionice.

U srijedu 1. ožujka u 17 sati u samom prostoru izložbe održat će se razgovor s Davidom Carrierom, likovnim kritičarem i filozofom te autorom dvije monografije o Seanu Scullyju. Carrier će dati uvid u umjetnikove rane radove s naglaskom na razvoj motiva i tema u njegovom radu te recentni povratak figuraciji. Ulaz na izložbu ovog dana je slobodan. U subotu, 11. ožujka u 12 sati održat će se predavanje i vodstvo izložbom s autorom koncepta retrospektive Dávidom Fehérom, direktorom Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustosom za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti. Fehér će se osvrnuti na koncepciju retrospektive, pristupe postavu u Zagrebu u odnosu na arhitekturu Muzeja te se dotaknuti glavnih tema u Scullyjevom stvaralaštvu.

Posljednje besplatno stručno vodstvo izložbom kustosica MSU-a odvit će se u subotu 4. ožujka u 12 sati, a u subotu 11. ožujka, dan prije zatvaranja izložbe, od 11.30 do 13.30 sati održat će se Kreartivka: Osjećam se apstraktno! – kreativna likovna radionica za djecu od 7 do 11 godina na kojoj će se polaznici_ce upoznati s načinom na koji umjetnik pretvara svoja iskustva, osjećaje i doživljaje u jezik apstraktne umjetnosti.

Retrospektivna izložba Putnik sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva. Zaključna je postaja izložbi koje su započele iznimnom Scullyjevom retrospektivom u Muzeju likovnih umjetnosti – Mađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimpešti, a nastavile se u atenskom muzeju Benaki i u Muzeju moderne umjetnosti u Bologni (MAMbo). Zagrebačka je verzija retrospektive ponajprije rekapitulacija prilagođena prostornoj specifičnosti MSU-a, ali u velikoj mjeri i dijalog s vlastitim naslijeđem. MSU je jedna od prvih javnih institucija u svijetu uopće koja se nazvala suvremenom, i od osnutka 1954. godine gorljivo je zastupala i promicala apstraktnu umjetnost. Izložba je jedinstvena prilika da se Scullyjeva herojska, monumentalna i emocionalno imerzivna djela predstave u jednom od najvećih umjetničkih muzeja u središnjoj Europi.

Povodom izložbe u Zagrebu, tiskana je adaptirana verzija kataloga izložbe u Budimpešti koji sadržava više od 60 ilustracija radova među kojima su monumentalne slike, radovi na papiru, fotografije i skulpture. Katalog uključuje tekstove Seana Scullyja, Dávida Fehéra, Davida Carriera, Arthura C. Dantoa, Kellyja Groviera, Sunčice Ostoić te Raphyja Sarkissiana. Katalog je dostupan u muzejskom shopu po cijeni od 45 EUR, a od 25. veljače do kraja izložbe moći će se kupiti po sniženoj cijeni od 41 EUR.

Izložba je otvorena do 12. ožujka i može se pogledati u radno vrijeme muzeja: utorak - petak od 11.00 do 19.00 sati, subota i nedjelja od 11.00 do 18.00 sati.
Ulaznica: 4,65 € / 35 kn
Slobodan ulaz u MSU Zagreb: svaka prva srijeda u mjesecu.
Glavni partner: Kerlin galerija, Dublin